Η Ευρώπη φαίνεται πώς είναι έτοιμη να δεχθεί μία πιο «ευέλικτη» προσέγγιση στο ρόλο του φυσικού αερίου κατά τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης. Αυτό το μήνυμα έδωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, που παρά τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανοίγει τον δρόμο στην αύξηση των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων στην αγορά του φυσικού αερίου στην Ένωση.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg ο Τίμερμανς άφησε να εννοηθεί ότι η Ένωση εξετάζει εκ νέου τον ρόλο του φυσικού αερίου στο πλαίσιο των πράσινων κανόνων για τις επενδύσεις, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα σημαντικό σε ορισμένα κράτη – μέλη, όπως είναι και η Ελλάδα.
Ο Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η πορεία απεξάρτησης από τον άνθρακα για ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Πολωνία, θα απαιτούσε ένα «ενδιάμεσο στάδιο» με χρήση φυσικού αερίου. Όπως είπε, το στάδιο αυτό θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες όπως η χρήση αγωγών που θα μπορούν να δεχθούν στο μέλλον άλλα καύσιμα όπως το υδρογόνο.
«Θα πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές φυσικού αερίου», τόνισε ο Τίμερμανς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, σημειώνοντας ωστόσο ότι μία τέτοια κίνηση θα αφορά ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Αντίθετες φυσικά σε μία τέτοια κίνηση είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που δε θα δεχθούν την πιθανή συμπερίληψη του φυσικού αερίου στο σύνολο κανόνων που καθορίζουν εάν ορισμένες επενδύσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως πράσινες από την ΕΕ. Όπως υποστηρίζουν αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην καταφέρει η Ένωση να πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει, ενώ θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα ακόμα και στην πυρηνική ενέργεια.
Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα πάνω από 100 οργανώσεις στην ΕΕ απέστειλαν υπόμνημα σε ευρωπαίους αξιωματούχους στο οποίο ζητούσαν να μην περιληφθούν στον 5ο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ εκείνα που αφορούν αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.
Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι και ο αγωγός EastMed, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο σε ευρωπαϊκές αγορές, μέσω Ελλάδας και τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα και την Κροατία. Όπως μεταδίδει το euroactiv, από τα 74 έργα φυσικού αερίου που υπέβαλαν αίτηση, 30 τελικά έχουν προεπιλεγεί για συνολική χρηματοδότηση ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από την πλευρά της η Κομισιόν σημειώνει ότι τα έργα αυτά θα είναι το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στο τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mechthild Wörsdörfer, «μειώσαμε τον αριθμό των έργων φυσικού αερίου. Αλλά στο τρέχον πλαίσιο, βλέπουμε ότι ορισμένα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα», δήλωσε υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «μερικά από τα εναπομείναντα είναι η μετατροπή του άνθρακα σε αέριο. Για ορισμένες χώρες ή περιοχές όπου υπάρχει ακόμη πολύς άνθρακας, επιλέξαμε τώρα να συμπεριλάβουμε το φυσικό αέριο ως προσωρινή μεταβατική λύση. Προφανώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όλοι συμφωνούμε ότι αυτό πρέπει να μειωθεί περαιτέρω».
Στο ζήτημα αυτό, της διαχείρισης δηλαδή της πράσινης μετάβασης και της σημασίας που δίνεται από την ΕΕ στο φυσικό αέριο είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας εξαπολύοντας επίθεση στους πολιτικούς για την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου.
Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι από τη μία πλευρά δεν έχουν ενημερώσει ορθά τους πολίτες για το τεράστιο κόστος της ενεργειακής μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας, το οποίο κατά τον ίδιο θα φθάσει σε αρκετά τρισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν φρόντισαν, εγκαίρως, να διασφαλίσουν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου.
«Κανείς δεν επιθυμεί να μιλήσει γι’ αυτό. Πέραν από την προσήλωση στις ΑΠΕ, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
«Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υποτίμηση της ενεργειακής κρίσης την έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω (σ.σ.: την ενεργειακή μετάβαση) εάν οι πολιτικοί δεν πουν στον κόσμο ότι θα κοστίσει πολλά χρήματα, τρισεκατομμύρια». Επεσήμανε ακόμη ότι η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας θα χρειαστεί αρκετές δεκαετίες και χρειάζεται σειρά επενδύσεων σε δίκτυα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περιόδους όπου δεν παράγεται ικανοποιητικό επίπεδο αιολικής ενέργειας ή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σημειώνει ακόμη ο επικεφαλής της Mytilineos.
«Χρειαζόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουν αρκετή παραγωγή από ΑΠΕ, να έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία ώστε να χρησιμοποιούμε αποθήκες ενέργειας σε μεγάλη έκταση και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που είναι απαραίτητα», προσέθεσε.
Βάσει του ευρωπαϊκού «Πράσινου Deal» τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να «απαλλαγούν» από τον άνθρακα, αλλά ο κ. Μυτιληναίος τονίζει ότι ανησυχεί για το εάν υπάρχει η θέληση να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλιστεί η προμήθεια ενέργειας. «Πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά για να βιώσεις αυτή τη μετάβαση θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσεις ότι δεν θα… πεθάνεις από το κρύο», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Mytilineos.