Εκρηκτική αύξηση στη χρήση δεδομένων του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, της τάξεως του 50%, μετά την επιβολή του lockdown καταγράφει ο ΟΤΕ, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, τονίζει ότι το δίκτυο ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα στην αυξημένη ζήτηση. Ο ΟΤΕ προχωρά σε περικοπές εξόδων για να μην επηρεασθεί η λειτουργική κερδοφορία από τη μείωση των εσόδων, χωρίς να επηρεάζονται οι δαπάνες για το προσωπικό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης, ο επικεφαλής του ΟΤΕ εξήγησε πώς έχουν επηρεάσει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του κορυφαίου τηλεπικοινωνιακού παρόχου, χωρίς να αναφερθεί διεξοδικότερα σε εκτιμήσεις για οικονομικά μεγέθη, καθώς διανύεται «περίοδος σιγής», όσων αφορά τις εταιρικές ανακοινώσεις.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι:
- Τα δίκτυα του ΟΤΕ ανταποκρίνονται στην αυξημένη ζήτηση χάρη στις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει, στις επεκτάσεις του δικτύου που έγιναν ανάλογα με τις απαιτήσεις της συγκυρίας, καθώς και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες αποκατάστασης προβλημάτων. Δεν χρειάσθηκε να γίνει από τον ΟΤΕ κάποια ειδική διαχείριση για να αντέξει το δίκτυο, όπως για παράδειγμα με τη μείωση της ποιότητας μετάδοσης video streaming.
- Μετά το lockdown η κίνηση στα δεδομένα της σταθερής τηλεφωνίας είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς υπάρχει και σημαντική κίνηση για την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, αλλά και για την ψυχαγωγία. Στις υπηρεσίες φωνής και δεδομένων κινητής τηλεφωνίας υπήρξαν επίσης σημαντικές αυξήσεις, χωρίς αυτό να μεταφράζεται και σε αυξημένα έσοδα για τον ΟΤΕ, αφού η αύξηση προήλθε από τις παροχές δωρεάν χρόνου ομιλίας και δεδομένων. Στα δεδομένα κινητής καταγράφεται αύξηση κίνησης στις εφαρμογές βίντεο, αλλά και μείωση σε άλλες που χρησιμοποιούνται για την κίνηση (χάρτες - πλοήγηση).
- Η τηλεθέαση της Cosmote TV έχει διπλασιασθεί.
- Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες στις πληρωμές λογαριασμών, αυτές αντιμετωπίζονται σε σημαντικό βαθμό με τη χρήση της τεχνολογίας. Η ειδική εφαρμογή της Cosmote έχει εγκατασταθεί συνολικά από 3,2 εκατ. συνδρομητές, με 200.000 νέους χρήστες να προστίθενται στη διάρκεια του lockdown. Αυξημένες είναι και οι ηλεκτρονικές ανανεώσεις συμβολαίων, που έχουν υπερδιπλασιασθεί.
- Για τα έσοδα από roaming θα υπάρξει επίδραση από την πανδημία, που θα ανάλογη με τη μείωση του αριθμού των ξένων επισκεπτών φέτος.
- Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ έδωσε μια γενική εικόνα, σημειώνοντας ότι επειδή ο κόσμος χρησιμοποιεί περισσότερο τις τηλεπικοινωνίες αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνονται και τα έσοδα του ΟΤΕ. Από τα σπίτια χρησιμοποιούνται πολύ οι εφαρμογές δωρεάν επικοινωνίας, που προκαλούν μείωση στη χρήση φωνής στην κινητή τηλεφωνία. Στον αντίποδα, θετικά για τα έσοδα λειτουργεί η μετάβαση συνδρομητών σε υψηλότερες ταχύτητες δικτύου, καθώς καταγράφεται αύξηση σχετικών αιτήσεων κατά 30%. Γίνεται προσπάθεια με σημαντικές περικοπές εξόδων, που προέρχονται από την παύση δραστηριοτήτων χωρίς να επηρεάζονται οι δαπάνες για το προσωπικό, να προστατευθούν η κερδοφορία και οι ελεύθερες ταμειακές ροές. Απαντώντας σε ερώτηση του BusinessDaily, ο επικεφαλής του ΟΤΕ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή της σταθερά γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής.
- Οι βασικοί μέτοχοι του ΟΤΕ, υποστηρίζουν την επιλογή να τεθούν πρώτα οι ανάγκες των ανθρώπων σε αυτή την ειδική περίσταση, γι' αυτό και ήδη έχουν γίνει δωρεές συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ στους συνδρομητές, την Πολιτεία και τον τομέα της Υγείας (2 εκατ. ευρώ για 110 κλίνες εντατικής θεραπείας).
- Ο ΟΤΕ ενεργοποίησε πολύ γρήγορα πρόγραμμα τηλεργασίας για το 80% του προσωπικού των 13.000 εργαζομένων, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα προστασίας όσων έχουν εξαιρεθεί από αυτό το πρόγραμμα. Έχουν αγορασθεί για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρθηκε, πάνω από 8 τόνοι απολυμαντικών. Επίσης, χορηγήθηκαν στο προσωπικό διατακτικές σίτισης αξίας 1,4 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί κανονικά το δώρο Πάσχα.
- Το πρόγραμμα του ΟΤΕ για επενδύσεις δεν έχει επηρεασθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση 2 - 3 μηνών. Για το διαγωνισμό για το 5G, στο τέλος του έτους, δεν υπάρχουν κάποια σχέδια από την κυβέρνηση για αναβολή.
- Η κρίση αυτή δίνει και κάποιες ευκαιρίες, όπως τόνισε ο κ. Τσαμάζ, μεταξύ άλλων επειδή πολύ γρήγορα ψηφιοποιήθηκαν πολλές λειτουργίες του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, η αύξηση της τηλεργασίας είναι θετική και θα αξιοποιηθεί από τον ΟΤΕ μελλοντικά, καθώς η κυβέρνηση δείχνει ότι υποστήριζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και δεν θα υπάρξουν εμπόδια.