ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δορυφόρος πάνω από Γη
Δορυφόρος και η Γη, τεχνολογία δορυφορικής πλοήγησης και επικοινωνιών στο διάστημα.

Telekom: Στο IRIS2 για ασφαλή συνδεσιμότητα και ταχύ internet στην Ευρώπη

Το IRIS2 θα αποτελείται από ένα σύστημα 290 δορυφόρων, οι οποίοι θα λειτουργούν τόσο σε μεσαία, όσο και σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Στο έργο IRIS2 (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security via Satellite), το μεγάλο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής ισχύος, της ψηφιακής αυτονομίας και ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην ήπειρο συμμετέχει η TELEKOM.

Το IRIS2 θα αποτελείται, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, από ένα σύστημα 290 δορυφόρων, οι οποίοι θα λειτουργούν τόσο σε μεσαία, όσο και σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Μέσα από ένα τεχνολογικά προηγμένο δορυφορικό δίκτυο συνδεσιμότητας, η ΕΕ θα παρέχει υψηλής ποιότητας αξιόπιστες επικοινωνίες για κυβερνητικές αρχές, ιδιωτικές εταιρείες και Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και γρήγορο internet σε απομακρυσμένες περιοχές, που δεν καλύπτονται επαρκώς από επίγεια δίκτυα.

Η TELEKOM συμβάλλει καθοριστικά στο έργο, παρέχοντας συνδεσιμότητα και προηγμένες υποδομές ΙΤ. Ειδικότερα, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό σύγχρονων data centers που διαχειρίζονται και αποθηκεύουν τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τους δορυφόρους, και ασφαλών δικτύων WAN (Wide Area Networks) που συνδέουν τα data centers με διάφορα σημεία εντός και εκτός Ευρώπης. Επιπλέον, η TELEKOM σχεδιάζει δίκτυο κορμού 5G, ώστε τα δεδομένα να φτάνουν στους τελικούς χρήστες με πολύ υψηλές ταχύτητες και ελάχιστη καθυστέρηση.

Το IRIS2 αναμένεται να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών το 2030. Την ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία του έχει αναλάβει για λογαριασμό της ΕΕ η κοινοπραξία SpaceRISE, με επικεφαλής τους διαχειριστές δορυφορικών δικτύων SES, Eutelsat και Hispasat.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο OTE Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Ενίσχυση μεγεθών στο β’ τρίμηνο, ρεκόρ νέων πελατών FTTH και κινητής

Ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε αύξηση 3% στο προσαρμοσμένο EBITDA φτάνοντας τα 343,3 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο. Το περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 40,1%, ενώ τα έσοδα σταθερής λιανικής ενισχύθηκαν χάρη σε FTTH, FWA και τηλεόραση.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης στους FT: Η Ευρώπη να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για νέο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης τονίζει στους Financial Times ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για να ευημερήσει και πως η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις τηλεπικοινωνίες, οργανώνοντάς τες σε εθνικό επίπεδο.
Κτίριο ΟΤΕ Μαρούσι
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι αγορές ιδίων μετοχών αυξάνουν την αξία της μετοχής του ΟΤΕ

Οι αγορές και διαγραφές ιδίων μετοχών του ΟΤΕ ενισχύουν την αξία για τους μετόχους, ενώ η αγορά στρέφει το βλέμμα στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου και τις νέες εκτιμήσεις. Σε υψηλό 18 ετών η μετοχή.
Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραγκούνης: Μέτρα για τη θερμική καταπόνηση, 1.435 έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, παρουσίασε στη Βουλή μέτρα για τη θερμική καταπόνηση στην εργασία και τους ελέγχους σε επιχειρήσεις με διανομείς, όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα 604.750 ευρώ.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε σαφές δόγμα και ευρωπαίους πρωταθλητές τεχνολογίας

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται κοινή στρατηγική για την τεχνολογία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για όλους τους τομείς πολιτικής και προτείνοντας ενιαία ευρωπαϊκή δράση αντί μεμονωμένων εθνικών προσπαθειών.