Σημαντική κινητικότητα στις διεθνείς αγορές και στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης καταγράφει η ελληνική εταιρεία Velos Rotors, που εξειδικεύεται στην κατασκευή υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένων ελικοπτέρων (drones). Ο ιδρυτής της εταιρείας, Άρης Κολοκυθάς, μιλώντας στο BD, παρουσίασε τα επόμενα βήματα της εταιρείας στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2025, υπογραμμίζοντας τις στρατηγικές συνεργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, το νέο ελικόπτερο drone με τους δύο έλικες που αναπτύσσουν, αλλά και τις επενδυτικές προοπτικές που διαμορφώνονται.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Velos Rotors συνεργάζεται με τη Network Rail, που είναι ο αρμόδιος φορέας που παρέχει λύσεις ασφάλειας για τον σιδηροδρομικό τομέα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα από παρεμβάσεις στο δίκτυο. Τα drones της Velos ξεχώρισαν επειδή έχουν την ικανότητα να επιχειρούν εκτός οπτικού πεδίου (BVLOS) και της κατασκευής τους ως ελικοπτέρων – και όχι απλών multicopters.
Η πιλοτική εφαρμογή περιλαμβάνει ήδη 4-5 drones, ενώ επίκειται επέκταση της συνεργασίας, με επαφές να έχουν προγραμματιστεί σύντομα στην Ελλάδα. Η εταιρεία εκτιμά ότι η κλιμάκωση θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε διεθνή προβολή.
Στην Ινδία, η συνεργασία έχει ξεκινήσει σε διπλό επίπεδο: εμπορικό και αμυντικό. Μέσω τοπικού αντιπροσώπου που προμηθεύει τόσο τις ένοπλες δυνάμεις όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις, η Velos Rotors έχει ήδη εξασφαλίσει αρχικές παραγγελίες και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για αύξηση της κλίμακας.
Ανάπτυξη νέου drone τύπου tandem
Στο τεχνολογικό σκέλος, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης ενός νέου drone τύπου tandem, με το όνομα V-TWIN με δύο στροφία και ισχυρή δυνατότητα φορτίου. Χωρίς να αυξάνει το μέγεθός του, το νέο μοντέλο θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως 20 κιλά, υπερδιπλάσιο του υπάρχοντος μοντέλου Velos V3, χωρίς απώλεια στην αυτονομία πτήσης ή ανάγκη για μεγαλύτερο μέσο μεταφοράς.

«Με αυτό το μοντέλο καταφέρνουμε στις ίδιες διαστάσεις χωρίς να είναι μεγαλύτερο, να μπορούμε να μεταφέρουμε τον διπλάσιο εξοπλισμό, το διπλάσιο βάρος. Το Velos V3 είναι 5 -10 κιλά, αυτό θα είναι 10 – 20 κιλά. Μιλάμε για διπλάσιο φορτίο χωρίς να χάνουμε χρόνους πτήσης ή κάτι άλλο και χωρίς να απαιτεί μεγαλύτερο μεταφορικό μέσο», τόνισε ο ιδρυτής της Velos Rotors.
Η νέα πλατφόρμα όπως και το Velos V3 θα μπορεί να υποστηρίξει πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως θερμικές κάμερες, συστήματα AI και real-time tracking, ανοίγοντας τον δρόμο για εξειδικευμένες εφαρμογές σε άμυνα, επιτήρηση και βιομηχανική χρήση. Οι πρώτες μονάδες αναμένεται να παραδοθούν στον Καναδά, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον.
Από επενδυτικής πλευράς, η συνεργασία της Velos Rotors με το fund Marathon Venture Capital – το οποίο επένδυσε στην εταιρεία πριν από δύο χρόνια 2 εκατ. δολάρια – συνεχίζεται με θετικό πρόσημο. Η χρηματοδότηση επέτρεψε την ανάπτυξη της εταιρείας, την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και τη σχεδίαση νέων μοντέλων. Μάλιστα κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η αποτίμηση της εταιρείας ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς ωριμάζει η παγκόσμια αγορά μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.
«Η αγορά των drones, ειδικά στο εμπορικό της σκέλος, παραμένει ακόμη σε "βρεφικό" στάδιο. Για τον λόγο αυτό ακολουθούμε μια στρατηγική σταδιακής ανάπτυξης. Προχωράμε βήμα-βήμα, παράλληλα με την ανάπτυξή της», σημειώνει ο κ. Άρης Κολοκυθάς.
Η Velos Rotors φιλοδοξεί πάντα με μικρά και προσεκτικά βήματα να διευρύνει τη γραμμή παραγωγής και να επεκτείνει το διεθνές της αποτύπωμα, με επίκεντρο αγορές υψηλής τεχνολογίας και άμυνας. Μάλιστα με την παγκόσμια αγορά drones να αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις με τεχνογνωσία, σταθερά επιχειρηματικά βήματα και εξωστρέφεια.