«Καθώς αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, αναγνωρίζουμε την απόφαση επιβολής του προληπτικού αυτού μέτρου που περιορίζει προσωρινά την κίνηση των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια. Η δημόσια υγεία και η ασφάλεια προέχουν» δήλωσε η κα Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπος της CLIA Europe στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ως ο κύριος φορέας και η ενιαία φωνή της παγκόσμιας κοινότητας κρουαζιέρας, ανακοινώνει τα εξής σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19:
Σύμφωνα με την από 15/03/2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ελήφθη σε συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 860/Β’, περιορίζεται προσωρινά ο κατάπλους όλων των επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια και η με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα πλοία για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια. Οι απαγορεύσεις αυτές ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 15/03/2020 και ώρα 15:00 έως και 15/04/2020 και ώρα 15:00.
Για την CLIA και τα μέλη της, η ασφάλεια, η υγεία και η ευζωία των επιβατών και των πληρωμάτων παραμένουν η νούμερο ένα προτεραιότητα. Η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί με προσοχή αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και αναπτύσσει διαρκώς νέα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, που βασίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών υγειονομικών αρχών.
Τα κρουαζιερόπλοια επηρεάζονται από το κλείσιμο λιμένων και την αναστολή των λειτουργιών τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ενθαρρύνουμε τους λιμένες να επιτρέψουν στα πλοία να ολοκληρώσουν τα ταξίδια τους και να προσφέρουν καταφύγιο στα πλοία εν αναμονή της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους.
Η κρουαζιέρα αποτελεί δυναμικό τμήμα του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς συνεισφέρει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προσφέρει σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας. Αυτός ο προσωρινός προορισμός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας αλλά και πέρα από αυτόν.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη των δρομολογίων και δραστηριοτήτων μόλις αυτό είναι εφικτό» προσθέτει η ίδια.
Η βιομηχανία κρουαζιέρας σταθερά επεκτείνεται και καινοτομεί τα τελευταία χρόνια, επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά στις προκλήσεις που αντιμετώπισε στο παρελθόν. Η CLIA θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας, τους διεθνείς οργανισμούς υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές, με στόχο να οδηγηθούμε στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη το συντομότερο δυνατόν.