Σενάρια «πολέμου» για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας της χώρας σε ρεύμα και φυσικό αέριο, εφόσον χρειασθεί να κηρυχθεί η χώρα σε καραντίνα τύπου Ιταλίας και Ισπανίας, επικαιροποιούν ο ένας μετά τον άλλο όλοι οι κρίκοι της ενεργειακής αλυσίδας.
Σε αυτές τις συνθήκες «πολεμικού συναγερμού», τα πλάνα εκτάκτου ανάγκης της ΔΕΗ προβλέπουν μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας που θα λειτουργεί τις μονάδες, της τάξης των δέκα - είκοσι ατόμων ανά σταθμό, πολλές βάρδιες, μετακινήσεις των εργαζομένων πρώτης γραμμής μόνο από το σπίτι στα εργοστάσια και πάλι πίσω σε αυτά και χρήση μόνο του δικού τους ΙΧ και όχι άλλου μεταφορικού μέσου.
Στο σενάριο που κάποιοι από τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής μολυνθούν από τον κορονοϊό, το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει ότι θα τους αντικαταστήσουν αμέσως άλλοι, καθώς το σχέδιο προβλέπει το προσωπικό και τις βάρδιες με τις οποίες θα δουλέψουν τα εργοστάσια εφόσον εμφανισθούν σε αυτά μαζικά κρούσματα.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύει το χθεσινοβραδυνό μπαράζ ανακοινώσεων από όλες τις ενεργειακές εταιρείες, δηλαδή από ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΠΑ, για τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής λάβει, δείγμα ότι ο σχεδιασμός γίνεται στη βάση του χειρότερου σεναρίου.
Κοινός παρονομαστής των πλάνων των ενεργειακών εταιρειών είναι η υποχρεωτική τηλεργασία για όσους εργαζόμενους αυτό είναι εφικτό, χωρίς σε αυτούς όμως να συμπεριλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό της ΔΕΗ για την λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και εκείνους του ΔΕΔΔΗΕ που έργο τους έχουν την συντήρηση του δικτύου.
Ευτύχημα η μείωση της κατανάλωσης
Στο ερώτημα αν παρ’ όλα αυτά υπάρχει κίνδυνος για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ρεύμα και αέριο, η απάντηση των αρμοδίων, πέραν των πλάνων που έχουν εκπονήσει, παραπέμπει σε έναν απρόσμενο σύμμαχο, την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και εντάθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα, η κατανάλωση σε ηλεκτρισμό πέφτει κατακόρυφα, έπειτα από την μαζική παύση λειτουργίας μιας σειράς επιχειρήσεων, όπως εμπορικών κέντρων, καταστημάτων εστίασης, εστιατορίων, μπαρ, αθλητικών εγκαταστάσεων, κ.ο.κ. Οι επιχειρήσεις αυτές ακριβώς επειδή καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, αντισταθμίζουν και με το παραπάνω την αύξηση της ζήτησης σε ρεύμα από τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να δείχνει μείωση.
Την ίδια στιγμή η μία μετά την άλλη οι ενεργειακές εταιρείες ανακοινώνουν μέτρα τηλεργασίας για το προσωπικό, κρατώντας στα γραφεία μόνο το απολύτως απαραίτητο. Τηλεργασία για περίπου 1.000 άτομα έχει καθιερώσει η ΔΕΗ, εντατικοποίηση της τηλεργασίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ο ΔΕΔΔΗΕ, υποχρεωτική τηλεργασία για όσους αυτό είναι εφικτό ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ, ενώ και στην ΔΕΠΑ η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν πλέον από το σπίτι.
Στην ΔΕΗ όλοι οι σταθμοί παραγωγής βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ενώ η προσέλευση των πελατών στα καταστήματα γίνεται ελεγχόμενα και σε αριθμό πέντε ατόμων κάθε φορά. Κάθε εισερχόμενος στα καταστήματα καταγράφεται, ώστε να υπάρχει ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος, με την επιχείρηση να καλεί για μια ακόμη φορά τους πελάτες της να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι ουρές.
Ενισχυμένα μέτρα προστασίας στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση, την λειτουργία και τον έλεγχο του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ, ενώ για αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επίσης συνιστά στους πελάτες του να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά.
Καθαριότητα και εντατικές απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας, τακτική θερμομέτρηση προσωπικού πριν την προσέλευση στην εργασία τους, απαγόρευση χρήσης εστιατορίων που λειτουργούν εντός των επιχειρήσεων και φυσικά ακύρωση ταξιδιών στο εξωτερικό, ακύρωση συναντήσεων και αντικατάστασή τους με ψηφιακά μέσα επικοινωνίας (tele-conference), συμπληρώνουν την εικόνα.