ΓΔ: 2678.44 -0.32% Τζίρος: 89.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:32:35
Φωτο: Shutterstock

Πύλη της Huawei για την Ευρώπη και την Αφρική θα γίνει ο Πειραιάς

Ευρωπαϊκό κόμβο logistics δημιουργεί η Huawei, ενώνοντας δυνάμεις με την PCT, θυγατρική της COSCO Shipping, που διαχειρίζεται τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Σε σημαντικό κόμβο για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Huawei αναδεικνύεται το λιμάνι του Πειραιά, με τη στρατηγική απόφαση του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού να αναπτύξει στη χώρα μας το European Logistics Hub (ELH). Με εισφορά στην ελληνική οικονομία 7,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, έχοντας μεταφέρει 2.500 κοντέινερς για το 2024, το ELΗ θα είναι η «πύλη» της εταιρείας σε όλη την Ευρώπη και σε δεύτερο χρόνο στη Βόρεια Αφρική.

«Είδαμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είδαμε το παράθυρο ευκαιρίας και το πόσο σκληρά εργαζόμενοι είναι οι Έλληνες, και λάβαμε την απόφαση να αναπτύξουμε τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Εφοδιαστικής στην Ελλάδα», είπε ο Ren Fujun, διευθύνων σύμβουλος της Huawei Nοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της πρωτοβουλίας.

Η εταιρεία, συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε έδρα για επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ρουμανία, Μολδαβία). Με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κόμβου logistics, κάνει το επόμενο βήμα ανάπτυξης, ενώνοντας δυνάμεις με την PCT, θυγατρική της COSCO Shipping, που διαχειρίζεται τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Για μια συνεργασία που θα διασφαλίσει πιο γρήγορη και αποτελεσματική διανομή των προϊόντων και βέλτιστη χρήση των τεχνολογιών logistics, προς όφελος της αγοράς και των καταναλωτών όλης της Ευρώπης, έκανε λόγο ο Captain Wang Jihang, διευθύνων σύμβουλος της PCT. 

Στρατηγική θέση για τα global logistics

«Η θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των logistics έχει ισχυροποιηθεί εντυπωσιακά από το 2014, οπότε συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής, ανεβαίνοντας από την 69η στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο κλάδος εισφέρει 11,5% στο ΑΕΠ με αξία 22,8 δισ. ευρώ και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας», είπε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Δίνοντας ένα περίγραμμα του σκεπτικού που οδήγησε στην απόφαση της Huawei, να δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό κόμβο στην Ελλάδα, ο Jerry Ca, head of Huawei European Supply Chain, εστίασε στον παράγοντα του χρόνου. «Για να στείλουμε τα φορτία μας στο Ρότερνταμ που είναι δυτικά είχαμε μια μακριά πορεία. Εμείς θέλαμε έναν πιο κοντινό κόμβο και αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα για όλη την ευρωπαϊκή αγορά, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική», σημείωσε.

Όπως είπε, σήμερα, για να φτάσουν τα κοντέινερ δια θαλάσσης από την Κίνα, όπου γίνεται η παραγωγή, στον Πειραιά χρειάζονται 20 ημέρες, ενώ μέσω Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας χρειάζονταν 40 ημέρες. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό supply center της Huawei βρίσκεται στην Ουγγαρία. Εφέτος, η εταιρεία διακίνησε από το λιμάνι του Πειραιά 2.500 κοντέινερς, μία αύξηση 10% σε σχέση με πέρσι, ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται πως θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Λειτουργούμε 20 χρόνια εδώ με ένα όραμα και η ανάπτυξη του European Logistics Hub αποδεικνύει την αφοσίωση μας στη χώρα», είπε ο Jerry Ca, υπογραμμίζοντας πως οι φόροι για τον εκτελωνισμότων προϊόντων μας τώρα θα καταβάλλονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα. 

Την πεποίθηση ότι κι άλλες κινεζικές εταιρείες θα επενδύσουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu. «Η χωρητικότητα του νέου κόμβου είναι πολύ σημαντική και θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών από την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αυτή η απόφαση αποδεικνύει την πίστη μιας μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας στο μέλλον της χώρας και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες», ανέφερε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Έτοιμο το Λιμενικό για την επιστροφή των εκδρομέων

Ο Β. Κικίλιας επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά ενόψει της αυξημένης επιστροφής ταξιδιωτών από τα νησιά, ενημερώθηκε για τα μέτρα του Λιμενικού και ζήτησε υπομονή και έγκαιρη προσέλευση των επιβατών για ασφαλή επιβίβαση.
Τράπεζα και επενδύσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Πειραιά το 2ο Ευρωμεσογειακό Οικονομικό Φόρουμ, 18-19 Νοεμβρίου

Στις 18-19 Νοεμβρίου 2026, στον Πειραιά, θα διεξαχθεί το 2ο Ευρωμεσογειακό Οικονομικό και Επιχειρηματικό Φόρουμ με θέμα το Σύμφωνο για τη Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στον Πειραιά, στην Ομ. Σκυλίτση

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βούλα: Ελεύθερος ο οδηγός ταξί μετά το τροχαίο, χωρίς άδεια οδήγησης

Ελεύθερος αφέθηκε ο 32χρονος ταξιτζής, που κατηγορείται για το τροχαίο στη Βούλα με τραυματία 39χρονο δικυκλιστή. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εμφάνιση στο ΑΤ κάθε μήνα και αφαίρεση άδειας οδήγησης.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλοίο «ΑΘΗΝΑ»: Μηχανική βλάβη – Ματαίωση δρομολογίου για Αίγινα-Αγκίστρι

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του επιβατηγού υδροπτέρυγου «ΑΘΗΝΑ» από τον Πειραιά λόγω μηχανικής βλάβης. Το πλοίο είχε 14 επιβάτες με προορισμό Αίγινα και Αγκίστρι, οι οποίοι θα μεταφερθούν εναλλακτικά.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΛΑΣ δημοσίευσε στοιχεία και φωτογραφίες συλληφθέντων για απάτες ηλικιωμένων

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες τριών ατόμων που προσποιούμενοι λογιστές και υπαλλήλους εταιρείας ρεύματος εξαπατούσαν ηλικιωμένους, αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας άνω των 120.000 ευρώ.