ΓΔ: 1746.18 -0.03% Τζίρος: 248.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: (αριστερά πάνω) Φ. Καραβίας (Eurobank), Π. Μυλωνάς (Εθνική), (αριστερά κάτω) Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha)

Τι περιμένουν να δουν οι αναλυτές στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των τραπεζών

Στο μικροσκόπιο η πιστωτική επέκταση, η ευαισθησία των αποτελεσμάτων στη μείωση των επιτοκίων, τα σχέδια για τον αναβαλλόμενο φόρο και ο σχεδιασμός για τη μερισματική πολιτική.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν αναλυτές και επενδυτές την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο, ώστε να διαπιστώσουν τις τάσεις και την δυναμική του κλάδου και κυρίως τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2025.

Την αυλαία των ανακοινώσεων ανοίγει αύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθούν την επόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου Eurobank και Εθνική, την Παρασκευή 8.11 η Alpha Bank ενώ στις 11.11 θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Optima.

Παρά τον σκεπτικισμό που έχει διατυπωθεί σε αρκετές αναλύσεις για την δυναμική των ελληνικών τραπεζών και τις επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων, οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι και θετικοί για τις προοπτικές τους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο με υψηλή κερδοφορία που θα κλειδώσει ικανοποιητικά μερίσματα αν και αυτή θα είναι λίγο χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων. 

Την ίδια ώρα μεγάλες απώλειες καταγράφουν στο ΧΑ οι μετοχές του κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες και αρκετοί ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα 9μηνου θα βοηθήσουν τις μετοχές να ανακτήσουν το βηματισμό τους.

Οι αναλυτές εστιάζουν σε 4 περιοχές

  • Πιστωτική επέκταση. Πρόκειται για κεντρικό ζήτημα, καθώς η παραγωγή νέων δανείων είναι αυτή που θα εξασφαλίσει τα έσοδα και την κερδοφορία των επομένων ετών. Η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης είναι το σημείο κλειδί που θα επιτρέψει τις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία αναπληρώνοντας τις απώλειες στα επιτοκιακά έσοδα εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων. Μέχρι τώρα η πιστωτική επέκταση κινείται με ρυθμούς χαμηλότερους του αναμενομένου ενώ στην στεγαστική πίστη, που αποτελεί το μεγαλύτερο κόμματι της λιανικής, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων παραμένουν χαμηλότερες των αποπληρωμών. Καλές είναι οι επιδόσεις των τραπεζών στις χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις όμως οι χορηγήσεις σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις παραμένουν ασθενικές και μάλιστα με επιδεινούμενη εικόνα το 2024. Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι σταδιακά θα αυξηθεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης. 
  • Ευαισθησία στη μείωση επιτοκίων.  Οι αναλυτές περιμένουν από τις διοικήσεις να παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη των επιτοκίων και την επίπτωση των μειώσεων στα έσοδα και την κερδοφορία. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσουν στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τα έντοκα έσοδα του 2025 από τα οποία θα εξαρτηθεί και η κερδοφορία της επόμενης χρονιάς.  
  • Τον σχεδιασμό για την μείωση του DTC. Η αντιμετώπιση του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου, που αποτελεί μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων των τραπεζών, επανήλθε φέτος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών. Η Τράπεζα της Ελλάδος από το 2023 έχει ζητήσει αλλαγές ώστε οι τράπεζες να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία και να αποσβέσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα DTC. Το σχετικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί με τον SSM και προβλέπει τη μείωση του χρόνου «διαγραφής» του DTC στο μισό και ήδη από το τρίτο τρίμηνο οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωση του DTC. Οι αναλυτές θέλουν να συζητήσουν με τις διοικήσεις τις λεπτομέρειες του μηχανισμού και τον σχεδιασμό τους για το DTC.
  • Μερισματική πολιτική 2024 και 2025. Οι διανομές μερισμάτων αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την αγορά. Οι αναλυτές περιμένουν πιο σαφή καθοδήγηση για τα μερίσματα της εφετινής χρήσης αλλά να ακούσουν και για τον σχεδιασμό των διοικήσεων για τη διανομή του 2025. 

Σημειώνεται ότι η αγορά περιμένει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της Eurobank, καθώς στο τρίτο τρίμηνο θα ενοποιήσει για πρώτη φορά την Ελληνική Τράπεζα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της Eurobank  Φωκίων Καραβία, της Εθνικής Παύλο Μυλωνά, της Piraeus Χρήστο Μεγάλου και της Alpha Βασίλη Ψάλτη όπου θα συζητηθεί και το θέμα της υλοποίησης του σχεδίου ταχύτερης μείωσης του DTC.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο 2024

(ποσά σε εκατ. ευρώ) Α’ εξάμηνο 2024 Α’ εξάμηνο 2023 Μεταβολή (%)
Λειτουργικά έσοδα  5.778 5.213 10,8
Καθαρά έσοδα από τόκους  4.440 3.987 11,4
- Έσοδα από τόκους  8.073 6.309 28
- Έξοδα τόκων  -3.633 -2.322 56,5
Καθαρά έσοδα από μη τοκοφόρες εργασίες  1.338 1.226 9,1
- Καθαρά έσοδα από προμήθειες  993 857 15,9
- Έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις  192 163 17,8
- Λοιπά λειτουργικά αποτελέσματα  152 206 -26,1
Λειτουργικά έξοδα  -1.929 -1.852 4,1
Δαπάνες προσωπικού  -988 -883 11,9
Διοικητικά έξοδα  -622 -671 -7,4
Αποσβέσεις  -319 -298 6,8
Καθαρά έσοδα (λειτουργικά έσοδα – λειτουργικά έξοδα)  3.849 3.361 14,5
Προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο  -595 -824 -27,8
Λοιπές ζημίες απομείωσης  -138 -162 -14,7
Μη επαναλαμβανόμενα κέρδη/ζημίες  -60 -2 >100
Κέρδη/Ζημίες προ φόρων  3.057 2.372 28,9
Φόροι  -739 -530 39,4
Κέρδη/Ζημίες μετά από φόρους  2.353 1.857 26,7

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Έρχεται τριετία ισχυρής ανάπτυξης με 35 δισ. «καθαρά» νέα δάνεια

Ισχυρή πιστωτική επέκταση προβλέπουν οι τράπεζες για την τριετία 2025 – 2027 με καθαρά νέα δάνεια άνω των 10 δισ. ετησίως. Αιχμή τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και ανάκαμψη λιανικής. Τι προβλέπουν τα business plans.
τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Η υπόσχεση μιας ισχυρής 3ετίας και το φάσμα του πολιτικού κινδύνου

Με δέλεαρ την υψηλή κερδοφορία με ορίζοντα το 2027 - 2028, οι ξένοι επενδυτές «αγοράζουν» το αναπτυξιακό story των τραπεζών. Προβληματίζει ολοένα και περισσότερο η πολιτική κατάσταση, ψυχραιμία έως τώρα.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι μπαίνουν στις τράπεζες: «Έκρηξη» συναλλαγών με 870 εκατ. σε 4 συνεδριάσεις

Ξένα χαρτοφυλάκια «ποντάρουν» στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και προκαλούν «έκρηξη» συναλλαγών στο ΧΑ. Η στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και το ευρωπαϊκό τραπεζικό ράλι.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε «πτήση» οι τράπεζες με ρεκόρ κερδοφορίας, νέων δανείων, αποδοτικότητας

Επιδόσεις ρεκόρ πέτυχαν το 2024 οι συστημικές τράπεζες. Στα 4,3 δισ. η κερδοφορία Eurobank, Εθνικής, Piraeus, Alpha αυξημένη κατά 18,4%. Στα 13,8 δισ. τα καθαρά νέα δάνεια. Έρχονται μεγαλύτερα μερίσματα.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για τα κέρδη, μειώνεται η ώθηση από τα επιτόκια

Πίεση στα επιτοκιακά έσοδα αναμένουν οι τράπεζες το 2025 λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Πώς θα αντισταθμίσουν οι τράπεζες τις απώλειες, το «στοίχημα» της αύξησης των προμηθειών και τα deals.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Το στίγμα για το 2025 και οι μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2024 οι διοικήσεις των τραπεζών θα παρουσιάσουν τους στόχους της νέας χρονιάς με επιτάχυνση ρυθμών ανάπτυξης και αναβάθμιση στόχων κερδοφορίας - μερισμάτων.