ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Alumil

«Κόβει» τον υψηλό δανεισμό η Alumil και κάνει άνοιγμα εκτός Ευρώπης

Απόσχιση του κλάδου χύτευσης αλουμινίου και πώληση της πλειοψηφίας σε στρατηγικό επενδυτή για να αποπληρωθεί μέρος του κοινοπρακτικού δανείου. Ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ασία και Αφρική.

Στην τελική ευθεία εξυγίανσης του ισολογισμού της βρίσκεται η Alumil που στοχεύει να διευρύνει την παρουσία της εκτός συνόρων. Η απόσχιση του κλάδου χύτευσης μετάλλου φέρνει έσοδα από την πώληση της πλειοψηφίς των μετοχών της νέας εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή και θα μειώσει το βάρος του κοινοπρακτικού δανείου, ανοίγοντας τον δρόμο για τα επόμενα αναπτυξιακά βήματα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil Γ. Μυλωνάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξυπηρέτηση του κοινοπρακτικού δανείου που είχε αποτελέσει από το 2018 «βραχνά» για την Alumil. Σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως «το 2018 τα δάνεια μας ήταν 9,7 φορές τα EBITDA, φέτος κλείνουμε στις 3 φορές και του χρόνου θα είναι στο 2,4», επισημαίνοντας τη δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση που ξεπέρασε η Alumil τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς το κοινοπρακτικό δάνειο το 2018 ήταν στα 160 εκατ. ευρώ και το 2025 αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά 25% από τα 126 εκατ. ευρώ που θα κλείσει φέτος. Επισήμανε ότι η Alumil βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς η οικονομική κρίση οδήγησε στη λύση του κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο δεν κατάφερε να ανανεώσει το 2017. Στη συνέχεια, οι τράπεζες, πλην της Πειραιώς, προχώρησαν στην τιτλοποίηση του δανείου και η εταιρεία έμεινε χωρίς γραμμή χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil ανέφερε πάντως ότι από το 2020 τα πράγματα έχουν αλλάξει, με την εταιρεία να συνεργάζεται με Πειραιώς, Παγκρήτια και Παρευξείνια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο όμιλος έχει διασφαλισμένη μεγάλη χρηματοδοτική γραμμή στο εξωτερικό όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων.

Εφόδιο στα αναπτυξιακά πλάνα της Alumil θα αποτελέσει η πώληση του κλάδου χύτευσης αλουμινίου, καθώς πρόκειται να μειώσει το ύψος του κοινοπρακτικού δανείου στα 92 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2025, όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας. Ο κλάδος χύτευσης θα φέρει στρατηγικό επενδυτή που θα μπει στη νέα εταιρεία που δημιουργείται μετά την απόσχιση του στις αρχές του νέου έτους, στοχεύοντας στην αξιοποίηση της πλήρους παραγωγικής δυνατότητας που διαθέτει το εργοστάσιο.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσει» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς αναφέροντας ότι υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, με την Alumil να παραχωρεί το πλειοψηφικό πακέτο, αλλά το ποσοστό ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Η απόσχιση του κλάδου έχει γίνει με αποτίμηση γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο επενδυτής θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο, αλλά λόγω τεχνογνωσίας και γεωγραφίας, η Alumil θα παραμείνει σημαντικός συνεταίρος της νέας εταιρείας, με τον κ. Μυλωνά να επισημαίνει ότι «είναι θέμα διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή, γιατί είναι λίγο πολύπλοκο το θέμα. Επειδή μιλάμε για το ανακυκλωμένο, πιστοποιημένο αλουμίνιο, όλη η συζήτηση που θα καθορίσει και το αντίτιμο της συναλλαγής είναι πόσο από αυτό το ανακυκλώμενο θα μπορούμε να έχουμε εμείς και πόσο θα μπορεί να έχει ο νέος επενδυτής. Αυτές είναι οι πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που συνδέονται και με την αξία του deal».

Παράλληλα η Alumil, βρίσκεται σε συζητήσεις με το fund One World Impact Partners για τη δημιουργία ενός joint venture που θα ιδρύει βιομηχανίες αλουμινίου που θα παράγουν προφίλ για διάφορες χρήσεις, με τον κ. Μυλωνά να κάνει λόγο για ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που στοχεύει να επιτύχει επίπεδα παραγωγής όπως στην Ελλάδα. Ωστόσο η συνεργασία με το fund δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα τα νούμερα της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, καθώς μόλις ξεκινήσει το project θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να «έρχεται κέρδος από αυτό το κομμάτι».

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι τα εργοστάσια θα δημιουργηθούν σε χώρες που θα υποδείξει το fund, εκφράζοντας πάντως την διάθεση το πρώτο εργοστάσιο να γίνει στην Αίγυπτο καθώς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την υπόλοιπη Αφρική και η χώρα έχει μια ειδική σχέση με την Ευρώπη που την καθιστά ακόμα καλύτερη και από την Τουρκία.

Ανάπτυξη εκτός συνόρων και νέες επενδύσεις

Τα τελευταία χρόνια η Alumil έχει μετασχηματιστεί και αναπτύσσεται σταθερά, έχοντας επενδύσει 87 εκατ. ευρώ από ιδία κεφάλαια, θέλοντας να αλλάξει σελίδα. «Επειδή ζοριστήκαμε πολύ τα προηγούμενα χρόνια, το 2018 πήραμε σημαντικές αποφάσεις που άλλαξαν τον ρου της εταιρείας» τόνισε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία έχει πλέον διαφορετικό προσανατολισμό, επενδύοντας στην καινοτομία και έχοντας το βλέμμα εκτός συνόρων.

Έχοντας επενδύσει ήδη σημαντικά σε Ασία, Αφρική και ΗΠΑ, και έχοντας παρουσία σε 60 χώρες με 32 θυγατρικές, ο όμιλος Alumil στοχεύει να διευρύνει την παρουσία του εκτός Ευρώπης καθώς δεν βλέπει μεγάλα περιθώρια μεγέθυνσης στην Ευρώπη. Ειδικότερα η Alumil στοχεύει να διευρύνει την παρουσία της στις ΗΠΑ και μετά τη δεύτερη θυγατρική που ίδρυσε στο Τέξας, στην περιοχή της Ινδίας επεκτείνεται πέρα από την Μουμπάι και το Καχραβάτ σε διάφορα κρατίδια της χώρας και στη ΝΑ Ασία, έχει ιδρύσει καινούρια εταιρεία στην Μπανγκοκ με στόχο να διαχειρίζεται την περιοχή καθώς υπάρχει παρουσία σε Μπρουνέι, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Στη Μ. Ανατολή και τις αραβικές χώρες, η Alumil έχοντας ισχυρή παρουσία στο Ντουμπάι, και την περιοχή σχεδιάζει να επεκταθεί στη Σαουδική Αραβία, ενώ στην Αφρική πέρα από την Αίγυπτο, η Κένυα πρόκειται να αποτελέσει εφαλτήριο σε συνδυασμό με την Αίγυπτο για περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή.

Ταυτόχρονα η Alumil δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να επενδύει και στις παραγωγικές της δυνατότητες, έχοντας ενισχύσει το τμήμα R&D με στόχο τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, ενώ έχει εργαστεί συστηματικά και στη ψηφιοποίηση των λειτουργιών της. Η Alumil έχει αναπτύξει και τις δικές της ψηφιακές πλατφόρμες που απευθύνονται τόσο σε συνεργάτες όσο και ιδιώτες, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Μυλωνάς έχουν δοθεί σημαντικά ποσά για να δημιουργηθούν Κέντρα καινοτομίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Η Alumil προχωρά σε νέες επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, με τη δημιουργία ρομποτικής αποθήκης συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την πλήρη αυτοματοποίηση διακίνησης υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή, με τον κ. Μυλωνά να υπογραμμίζει ότι έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρονγια τη χρήση της στη γραμμή παραγωγής και από το εξωτερικό. «Στην Ελλάδα εκτιμούμε ότι θα χρειαστούμε συνολικά 25 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις που θέλουμε να τρέξουμε τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς που τόνισε ότι το Κιλκίς προκειται να αποτελέσει ένα παγκόσμιο hub για την διακίνηση των υλικών της Alumil.

Σε συνεχή ανοδική πορεία από το 2020 και μετά

Η Alumil έχει καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2018 μέχρι σήμερα και με μοναδικές εξαιρέσεις τις χρονιές 2019 και 2020 όπου «βυθίστηκαν» οι τιμές του αλουμινίου, σημειώνει νέα υψηλά τζίρου. Έχοντας πραγματοποιήσει διψήφια άνοδο στο εννεάμηνο που φτάνει το 12,7% η διοίκηση της Alumil εκτιμά ότι θα σπάσει το «φράγμα» των 400 εκατ. ευρώ το 2024.

Ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 9,7% στο εξάμηνο και διαμορφώθηκε στα 214,8 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (12,7%) φτάνοντας στα 328 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να πραγματοποιούν άλμα, μετά τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία για βελτίωση της παραγωγικής της δυνατότητας. «Υπολογίζουμε να κλείσουμε στα 430 εκατ. ευρώ από 257 εκατ. ευρώ που είχαμε το 2018 και το πιο σημαντικό είναι από τα 16 εκατ. που είχαμε EBITDA το 2018 φέτος θα είμαστε πάνω από 50 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Μυλώνας επισημαίνοντας τη σημαντική αύξηση στα ποσοστά κερδοφορίας.

Την ίδια στιγμή τα ίδια κεφάλαια της Alumil στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσουν άλμα από τα 41 εκατ. ευρώ σε εταιρικό επίπεδο στα 114 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου από τα 104 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα 205 εκατ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται τόσο στην κερδοφορία όσο και στην αποτίμηση των παγίων που δεν είχε κάνει η Alumil τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς που επισήμανε ότι η εταιρεία διαθέτει πανάκριβα ακίνητα στο εξωτερικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Η Metlen, οι διεθνείς στόχοι και η πορεία προς Λονδίνο

Ο νέος κύκλος στην ιστορία της Mytilineos. Πώς μετασχηματίζεται σε παγκόσμιο όμιλο της ενέργειας και των μετάλλων. Η επίπονη διαδικασία εισαγωγής της μετοχής στο Λονδίνο και το σχέδιο για επιστροφή της ΜΕΤΚΑ στο ΧΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Alumil: Σε αναπτυξιακή τροχιά και το 2023, πάει για πορεία ρεκόρ το 2024

Η εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου πέτυχε αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου των πωλήσεών της κατά 7% το 2023. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 15% σε επίπεδο ομίλου.