Κοντά σε εξαγορές εταιρειών στο εξωτερικό βρίσκεται η εισηγμένη Unibios Συμμετοχών, με στόχο να διευρύνει τις διεθνείς της δραστηριότητες στον χώρο της επεξεργασίας του νερού. Εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, διενεργώντας παράλληλα due diligence και εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της Watera έχει παρουσία σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γραφεία πωλήσεων και προσωπικό συντήρησης, αλλά μόνο στη Βουλγαρία εκτός από τις πωλήσεις δραστηριοποιείται και στην εγκατάσταση συστημάτων. Ο ελληνικός όμιλος έχει εγκαταστήσει συστήματα επεξεργασίας νερού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και με τις στοχευμένες εξαγορές σε κεντρική και δυτική Ευρώπη θα επιδιώξει να μεγαλώσει το αποτύπωμά της.
Η λειψυδρία και ο ρόλος των εταιρειών σαν τη Watera
Το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος για την ανθρώπινη ζωή και καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη. Η έλλειψη νερού και η υποβάθμιση της ποιότητάς του είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και εταιρείες σαν τη Watera θα κληθούν αργά ή γρήγορα να προσφέρουν τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους σε ευρύτατες γεωγραφικές περιοχές.
Σήμερα η Watera είναι leader στον κλάδο της στην Ελλάδα και διακρίνεται στην εγκατάσταση συστημάτων αφαλάτωσης και στην επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων. Σε πολλά νησιά της χώρας οι μονάδες αφαλάτωσης που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία έχουν αντικαταστήσει τους ακριβούς «νερουλάδες» και έχουν γλιτώσει τον κρατικό προϋπολογισμό από επιδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Σταδιακή διακοπή των δραστηριοτήτων στις σκαλωσιές
Η μητρική Unibios έκλεισε το 2023 με έσοδα 12,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,2 εκατ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων περίπου το 97% προήλθε από τη Watera και το υπόλοιπο από την παλιά δραστηριότητα της Βιοσώλ (μετά μετονομάστηκε σε Unibios), τις σκαλωσιές. Σταδιακά και αυτό το τμήμα φθίνει και η πρόθεση της διοίκησης είναι η Unibios σε λίγο καιρό να είναι ένας όμιλος με αποκλειστική ενασχόληση στον χώρο του νερού με τη Watera και τις άλλες εταιρείες που θα προκύψουν από τις εξαγορές.
Στο τέλος του 2023 η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει ανενεργά assets στον Βόλο και πούλησε δύο χρήσεις οικοπέδων εισπράττοντας περίπου 4 εκατ ευρώ. Με τα χρήματα αυτά μείωσε δραστικά τον καθαρό της δανεισμό -είναι κάτω από τα 3 εκατ. ευρώ πλέον- ενίσχυσε τη ρευστότητά της και μαζί με τις ταμειακές ροές και τη μόχλευση από τις τράπεζες είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εξαγορά εταιρειών.
Μείωση δανεισμού, αύξηση EBITDA
Η μείωση του δανεισμού αναμένεται να περιορίσει τα χρηματοοικονομικά κόστη μέσα στο 2024 ενώ οφέλη θα έχει η εταιρεία και από τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για επιστροφή κεφαλαίου 0,02 ευρώ ανά μετοχή.
Η μητρική ως εταιρεία συμμετοχών δεν έχει αρκετά κέρδη για να μοιράσει μέρισμα. Η εταιρεία σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει σε χρηματικές διανομές μέσω επιστροφών κεφαλαίου, μοιράζοντας πέρσι 0,012 ευρώ και πρόπερσι 0, 01 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ήταν αρκετά δυνατό και το ίδιο συμβαίνει και φέτος.
Το 2023 τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν θετικά από το έκτακτο κέρδος της πώλησης των ακινήτων (1,3 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκαν στα 2,04 εκατ. ευρώ έναντι 0,63 εκατ. ευρώ το 2023. Τα κέρδη EBITDA μη λαμβανομένου υπόψη του έκτακτου κέρδους από την πώληση του ακινήτου, ενισχύθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν σε 2,1 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. το 2022) ή ποσοστό 16,2% επί του κύκλου εργασιών.
Η μετοχή της εταιρείας καταγράφει κέρδη από την αρχή του έτους 25,5%, βρίσκεται στα 1,4 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 24 εκατ. ευρώ, επηρεαζόμενη θετικά από τη μείωση του δανεισμού και κυρίως από τις προοπτικές ανάπτυξης στην πράσινη οικονομία.