ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε κατάσταση «υπερθέρμανσης» ο κλάδος ενέργειας με μπαράζ εξαγορών

Δομικές αλλαγές συντελούνται στον κλάδο με μεγάλης εμβέλειας εξαγορές, συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες. Το deal της Τέρνα Ενεργειακή, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΕΛΠΕ και οι επόμενες μεγάλες κινήσεις.

Αυξάνονται οι κινήσεις συγκέντωσης δυνάμεων στον κλάδο της ενέργειας με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες να ολοκληρώνονται κι άλλες να κυοφορούνται σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια, η μειωμένη χρήση των ορυκτών καυσίμων και η ανάγκη για καθετοποιημένες λειτουργίες που παρέχουν ασφάλεια από τις προκλήσεις του κλάδου ωθούν τις εταιρείες σε στρατηγικές που οδηγούν σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, συζητείται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο πώλησης του 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας από την Helleniq Energy ενώ πριν από λίγες μέρες είδαμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν οι Άραβες της Masdar απέκτησαν την Τέρνα Ενεργειακή σε μια συμφωνία που φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ.

«Έχει πάρει φωτιά ο κλάδος», σημειώνει αναλυτής από κορυφαία χρηματιστηριακή εταιρεία στο Business Daily.

«Σημειώνονται δομικές αλλαγές στον κλάδο που αναγκάζουν πολλές εταιρείες να αφήσουν παλιές στρατηγικές και να προχωρήσουν στην σύναψη νέων συμφωνιών ή εξαγορών», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μόνο τους τελευταίους μήνες, ανακοινώθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι οι παίκτες της αγοράς ετοιμάζονται για μια νέα πραγματικότητα.

Εκτός από το ντιλ της Τέρνα, υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ πρόσφατα συμφώνησε με τη Metlen για την αποκτήσει φωτοβολταικών έργων ισχύος μέχρι 2.000 MW στην Ιταλία, την Κροατία και την Βουλγαρία και την Ρουμανία για 2 δισ.

Παράλληλα, η Motor Oil (μέσω της θυγατρικής της MORE) προχώρησε στην πρώτη «έξοδο» εκτός συνόρων στις ΑΠΕ, σε πρότζεκτ για την ανάπτυξη δύο φωτοβολταϊκών ισχύος 86 MW στη Ρουμανία ενώ πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται και νέοι στόχοι στα Βαλκάνια.

Και ίσως σε μια από τις πιο συμβολικές αλλαγές που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην ενέργεια , η Mytilineos μετονομάστηκε σε Metlen, κλείνοντας ένα κεφάλαιο 3 γενιών.

Η Helleniq Energy

Εξελίξεις επίσης αναμένονται και στην Helleniq Energy, η οποία έχει προγραμματίσει για σήμερα Τακτική Γενική Συνέλευση. Οι περισσότεροι θα κοιτάνε πέραν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για κάποιο σχόλιο που να δείχνει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η εταιρεία σε δύο κρίσιμα θέματα: το ποσοστό συμμετοχής της στην Δεπα Εμπορίας και την Elpedison.

Σχετικά με την ΔΕΠΑ Εμπορίας πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι ανανεώθηκε η ισχύς του MOU που έχει με τον ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την πώληση τoυ 35% στο δημόσιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται άμεσα κάποιο νέο επί του θέματος. Και αυτό διότι υφίστανται δυο σημαντικές εκκρεμότητες.

Η πρώτη αφορά τις απαιτήσεις της Gazprom, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για ρήτρες take or pay, για τις οποίες η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία. Και η δεύτερη αφορά μια υπόθεση που βρίσκεται επίσης σε δικαστική διένεξη με την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων).

Η Elpedison

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το διαζύγιο του ομίλου με την ιταλική Edison, όσον αφορά την Elpedison, και το τέλος μιας συνεργασίας 15 ετών.

Γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις που γίνονται διεξάγονται ακόμα από μεσαία διοικητικά στελέχη, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να αναλάβουν τα ανώτατα στελέχη τις τελικές διαπραγματεύσεις ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ένα από τα εμπόδια φαίνεται να είναι η κοινή αποτίμηση της εταιρείας, καθώς το τελικό ποσό θα κρίνει το πού θα καταλήξει ο 4ος μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με μερίδιο 5,95% της αγοράς και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότερες οι πλευρές επιμένουν ότι θέλουν να αγοράσουν το 50% του άλλου για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας,

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί την αγορά είναι το πιθανό δεύτερο placement το φθινόπωρο από τους δύο μετόχους της Helleniq Energy (Paneuropean 40,41%, ΤΑΙΠΕΔ 31,18%) και τη διάθεση ενός ακόμη πακέτου μετοχών, μεταξύ 15% και 20%. Το τελευταίο διάστημα επίσης κυκλοφορούν στην αγορά σενάρια περί αποεπένδυσης του ομίλου Λάτση από την αγορά ενέργειας και την φημολογία για είσοδο της Metlen στον ελληνικό όμιλο διύλισης. Η τελευταία κατέχει ήδη το 1% της Helleniq Energy μέσω του πρώτου placement, ενός πακέτου μετοχών 11% της τελευταίας, το οποίο είχε διατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σχετικά με τα σενάρια που θέλουν την Metlen να ενδιαφέρεται για την Helleniq Energy, o Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε πρόσφατα ότι αναφέρονται «πληροφορίες για νούμερα και ποσοστά που δήθεν κατέχω που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κανείς από τους μετόχους δεν έχει πρόθεση να πουλήσει, ούτε ο κ. Λάτσης που τον σέβομαι, ούτε το ΤΑΙΠΕΔ. Αν αυτό αλλάξει, το θέμα πάει αλλού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεκτικά βήματα από την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου

Τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομική στήριξη με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όχι μαζικές επιδοτήσεις επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αγορά.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης: Ρεαλιστική κίνηση η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αναφερόμενος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy υποστήριξε ότι βασίζεται σε μία λανθασμένη ευρωπαϊκή οδηγία και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη». Τι είπε για Elpedison.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφειοκρατία – δικαστήρια οι μεγάλοι «κόφτες» των πράσινων επενδύσεων

Την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε δίκτυα, ΑΠΕ και αποθήκευση υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Μεγάλο εμπόδιο οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.
Tzannetakis-Petros-Motor-Oil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ υψηλό μέρισμα 1,8 ευρώ ανά μετοχή

Οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν το μέρισμα για το 2023 που ανέρχεται στα 1,40 ευρώ με ημερομηνία αποκοπής στις 26 Ιουνίου. Πληρώθηκε προμέρισμα (0,40 ευρώ ανά μετοχή) από την εταιρεία τον Δεκέμβρη.