Προχωράει η εξυγίανση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), καθώς στις 10 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη για δεύτερη φορά τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η λήψη μέτρων για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας.
Η προηγούμενη γενική συνέλευση - πριν τις ευρωεκλογές - δεν έγινε καθώς δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η νέα γενική συνέλευση γίνεται λίγο μετά το σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή και προβλέπει νέα παράταση της κατά παρέκκλιση των διατάξεων του νόμου απονομής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα ΕΑΣ. Να σημειωθεί ότι κρατική αμυντική βιομηχανία έλαβε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό ενημερότητας για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016. Η τελευταία παράταση που δόθηκε ήταν τον Μάρτιο του 2023 και η οποία προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητάς μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024. Τώρα με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα η ενημερότητα παρατείνεται για μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Έτσι, οι αρχικοί 3 μήνες που προέβλεπε ο 4416/2016 για τη φορολογική ενημερότητα των ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τους 100.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, προχωρά στην εξυγίανσή της καθώς από τη διαχρονικά ζημιογόνο λειτουργία της έχει σωρεύσει ζημιές 1,789 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά της να έχουν καταστεί αρνητικά κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ για να φτάσει στην εξυγίανση θα κεφαλαιοποιηθούν χρέη προς το Δημόσιο. Παράλληλα το 2022 κατέγραφε ζημιές προ φόρων που ξεπερνούσαν τα 25 εκατ. ευρώ.
Έγκριση της συμφωνίας για σύσταση κοινοπραξίας
Στη γενική συνέλευση στις 10 Ιουλίου, παράλληλα θα τεθεί προς έγκριση η συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας με την σλοβακική εταιρεία MSM του τσέχικου ομίλου CSG.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΑΣ έχουν μπει στο πρόγραμμα ASAP (Act in Support Ammunition Production) της Κομισιόν που αφορά στην παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία, καθώς κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ύψους 33 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμίσουν την παραγωγική τους διαδικασία.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι δύο από τις τρεις προτάσεις χρηματοδότησης που κατέθεσαν τα ΕΑΣ σε συνεργασία με την εταιρεία MSM, συνολικού προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει 33 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία Explosives (εκρηκτικά), η πρόταση των ΕΑΣ, ύψους 52 εκατ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης κατέλαβε την 1η θέση, ενώ στην κατηγορία Powder, η αντίστοιχη πρόταση ύψους 21 εκατ. ευρώ κατέλαβε την 3η θέση.
Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά εξασφάλισε την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύμπραξη των ΕΑΣ με τον τσέχικο όμιλο CSG, οι Τσέχοι διεκδικούν το 49% της εταιρείας. Τα ΕΑΣ αυτήν την στιγμή κατασκευάζουν τμήμα των πυρομαχικών των 155 mm και πιο συγκεκριμένα την γόμωση των βλημάτων, ενώ προχωράει και το πρόγραμμα των κεφαλών του ευρωπαϊκού πυραύλου IRIS-T, με τη γερμανική Diehl, επικεφαλής μάλιστα του κονσόρτιουμ, εξετάζει την υποβολή νέας παραγγελίας που ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.