ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΔΕΗ

Eurelectric: Προτάσεις Στάσση για εξηλεκτρισμό, αποθήκευση και επενδύσεις

Όπως ανέφερε ο Γ. Στάσσης, η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό σύστημα έχει φθάσει στα 630 γιγαβάτ, ωστόσο «έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτύχουμε το στόχο των 1300GW μέχρι το 2030».

Κίνητρα για εξηλεκτρισμό, ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα είναι οι προτάσεις της Eurelectric που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό σύστημα έχει φθάσει στα 630 γιγαβάτ, ωστόσο «έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτύχουμε το στόχο των 1300GW μέχρι το 2030 και μόνο 6 χρόνια μπροστά μας».

Ο κ. Στάσσης και ο Διευθυντής Πολιτικής της Eurelectric Cillian O'Donoghue συμμετείχαν χθες σε στρογγυλό τραπέζι υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα που πρότειναν για την επίτευξη των στόχων είναι:

  • Σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό το οποίο πρέπει να ξεκινήσει τις πρώτες 100 ημέρες της επόμενης θητείας της ΕΕ.
  • Ενίσχυση της αποθήκευσης: όπως επισημαίνεται οι περικοπές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να φθάσουν το 30-35% σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ικανότητα αποθήκευσης πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 4 φορές έως το 2030 - από 51 GW σε 191 GW. Για την τόνωση των επενδύσεων απαιτείται ξεχωριστή στρατηγική.
  • Επενδύσεις στα δίκτυα για τη σύνδεση τόσο των νέων μονάδων παραγωγής όσο και της ζήτησης εκτιμάται ότι μεταξύ 2025-2050 απαιτούνται ετησίως επενδύσεις έως και 67 δισ. ευρώ σε δίκτυα διανομής.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για ΑΜΚ, στις ράγες επενδύσεις 24 δισ.

Μπαίνει στις ράγες το φιλόδοξο πλάνο της ΔΕΗ ύψους 24 δισ. έως το 2030 με επίκεντρο ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή σε υφιστάμενες και νέες αγορές και data centers. Εμπιστοσύνη των μετόχων για την ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, οι στόχοι για EBITDA τo 2026 και ΑΠΕ το 2030

Το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης ΑΜΚ. Σε τροχιά επίτευξης οι στόχοι για EBITDA 2,4 δισ. το 2026, 18,8 GW ΑΠΕ έως το 2030 και αυξημένο μέρισμα κατά 33% φέτος. «Πράσινο» το 82% των επενδύσεων στο τρίμηνο.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πλώρη για EBITDA 2,4 δισ. ευρώ το 2026 και διανομή μερίσματος 0,8 ευρώ

Επιτεύξιμος ο στόχος για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2,4 δισ. ευρώ το 2026. Δευτέρα ή Τρίτη ξεκινά η ΑΜΚ. Τι είπε ο Γ. Στάσσης στο call με αναλυτές για την κινητή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες φωνής. Τέλος οριστικά στο λιγνίτη.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο με EBITDA στα 0,7 δισ. ευρώ

Επενδύσεις 0,5 δισ. ευρώ με 82% αυτών σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και διανομή. Εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στα 7,2GW με επιπλέον 6,7GW έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Επιβεβαίωση των προοπτικών για το 2026 με εκτίμηση για προσαρμοσμένο EBITDA στα 2,4 δισ. ευρώ.