ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
MYTILINEOS_ESG
Πηγή: MYTILINEOS

Η Mytilineos και ο όμιλος Καράτζη υπέγραψαν «πράσινο» PPA ισχύος 210 MW

Τα 35 φωτοβολταϊκά, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν αναπτυχθεί πλήρως από τον Όμιλο Καράτζη ως στρατηγική επένδυση και η κατασκευή τους έχει ανατεθεί στην M Renewables.

Μακροπρόθεσμη διμερή συμφωνία (PPA) για την παραγωγή και απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας συνολικής ισχύος 210 MW από το υπό κατασκευή χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 262 MW υπέγραψαν η Mytilineos Energy & Metals και ο Όμιλος Καράτζη.

Στο πλαίσιο της διμερούς αυτής συμφωνίας, η Mytilineos θα μπορέσει να αξιοποιήσει το 80% της παραγόμενης ενέργειας, ενισχύοντας το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο προμήθειάς της.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 35 φωτοβολταϊκά έργα, που βρίσκονται στον νομό Λάρισας. Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν αναπτυχθεί πλήρως από τον Όμιλο Καράτζη ως στρατηγική επένδυση και η κατασκευή τους έχει ανατεθεί στην M Renewables, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως κορυφαίος integrated developer, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την επένδυση στις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται.

Όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 και σύμφωνα με το PPA αναμένεται να παράγουν ετησίως 380 GWh, ισοδύναμο της κατανάλωσης 97.000 νοικοκυριών στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας περίπου 162.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Η Mytilineos, στο πλαίσιο της στρατηγικής της, αναζητά ευκαιρίες για την εξασφάλιση «πράσινων» PPAs, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τα δικά της περιουσιακά στοιχεία όσο και για εκείνα των επιχειρηματικών της εταίρων.

Η συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω τη βιώσιμη προσέγγισή της προς την προμήθεια ενέργειας, στοχεύοντας στην ανάμειξη ανανεώσιμων PPAs είτε με τρίτους είτε με ίδια περιουσιακά στοιχεία.

Ο Όμιλος Καράτζη ενισχύει και διευρύνει αντίστοιχα το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ενέργειας του, επενδύοντας ενεργά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης σε μπαταρίες.

Αυτό είναι το δεύτερο PPA στην Ελλάδα για την MYTILINEOS, μετά τη συμφωνία με την EDP Renewables τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ η εταιρεία εξασφαλίζει διαρκώς PPAs για το διεθνές της χαρτοφυλάκιο με αξιόπιστους συνεργάτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mυτιληναίος: Θα φτάναμε τα 2 GW σε μπαταρίες αν δεν υπήρχε ο κόφτης των 500 MW

Όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ, τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτά η αποθήκευση, τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος στα εγκαίνια της μονάδας αποθήκευσης που ανέπτυξε η Metlen με τον Όμιλο Εταιρειών Καράτζη.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen - Όμιλος Καράτζη: Εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη αυτόνομη μπαταρία της χώρας

Εγκαινιάστηκε από Metlen και Όμιλο Εταιρειών Καράτζη η μεγαλύτερη αυτόνομη μπαταρία της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στη ΝΑ Ευρώπη. Όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ, τόσο αυξάνεται η σημασία της αποθήκευσης τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος.
Ευάγγελος Μυτιληναίος ομιλία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το asset rotation της Metlen δημιουργεί υπεραξίες σε έργα ΑΠΕ στο εξωτερικό

Νέα συμφωνία της Metlen στη Χιλή που αποδεικνύει τη δυναμική του κλάδου ΑΠΕ και την υψηλή προστιθέμενη αξία του μοντέλου asset rotation. Πώς λειτουργεί το μοντέλο και πώς δημιουργεί υπεραξία για τον Όμιλο.