Οι εταιρείες ύδρευσης είναι από τη φύση τους εταιρείες ενεργειακής έντασης. Στην ΕΥΑΘ το 25% των λειτουργικών δαπανών προέρχεται από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το 2022 όμως με την αλματώδη άνοδο των τιμών λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία η κατάσταση... ξέφυγε.
Η εταιρεία το 2022 υποχρεώθηκε να δαπανήσει για ρεύμα το ποσό των 30,9 εκατ ευρώ έναντι 17,2 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2021. Μια αύξηση της τάξης του 80%. Οι δαπάνες για ενέργεια επί του συνολικού λειτουργικού κόστους έφτασαν το 50%. Για πρώτη φορά η εισηγμένη εταιρεία εμφάνισε ζημιές ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Στη διοίκηση σήμανε συναγερμός και αποφασίστηκε να διενεργηθεί διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τα περίφημα Power Purchase Agreements ή PPAs. Οι διμερείς αυτές συμβάσεις κανονίζουν την τιμή, τη διάρκεια, τον όγκο και το είδος της προμήθειας ενέργειας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
Τα PPAs ξεκίνησαν δειλά-δειλά το 2013 αλλά από το 2017 και μετά εμφανίζουν αλματώδη άνοδο, καθώς τα δύο συμβαλλόμενα μέρη μοιράζουν τον κίνδυνο αλλά και το προσδοκώμενο όφελος. Η ΕΥΑΘ διενήργησε σχετικό διαγωνισμό στον οποίο επικράτησε η Τέρνα Ενεργειακή. Ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και χθες υπεγράφη η σύμβαση με έναρξη ισχύς από 1/4/2024.
Πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» PPA που υπογράφει εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αναμένεται να λειτουργήσει ως «οδηγός» και για άλλες τέτοιες συμβάσεις από φορείς του δημοσίου.
Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΕΥΑΘ, θα προμηθεύεται από την Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από ένα αιολικό πάρκο και μετά από δύο περίπου χρόνια και από ένα φωτοβολταϊκό που θα τεθεί σε λειτουργία.
Ειδικότερα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την Τέρνα Ενεργειακή 75 GWh από το αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία με μέση τιμή λίγο κάτω από τα 80 ευρώ/MWh, και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που όπως προαναφέρθηκε είναι υπό κατασκευή. Η μέση τιμή ανά MWh από το φωτοβολταϊκό θα ανέλθει στα 67 ευρώ και το μέσο κόστος του «πράσινου» αυτού PPA θα διαμορφωθεί για την ΕΥΑΘ στα 76,6 ευρώ/MWh.
Ουσιαστικά θα επανέλθει η τιμή στα προ κρίσης επίπεδα με άμεσα οφέλη για τη βορειοελλαδίτικη εταιρεία, καθώς σήμερα η ΕΥΑΘ πληρώνει για ρεύμα πάνω από 110 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ κ. Αν. Αμανατίδη, το εκτιμώμενο όφελος σήμερα υπολογίζεται με μέσες τιμές τουλάχιστον στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φωτοβολταϊκού πάρκου σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 3,4 εκατ. ευρώ. Αυτές οι 100.000 MWh σε ετήσια βάση που θα προμηθεύεται η ΕΥΑΘ από την Τέρνα Ενεργειακή αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση μιας πόλης 20.000 κατοίκων. Οι ανάγκες της ΕΥΑΘ σε ενέργεια είναι 115 GWh το έτος, και η ενέργεια που θα εξασφαλίζει η ΕΥΑΘ από το «πράσινο» διμερές συμβόλαιο με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα φτάνει περίπου στο 87% της συνολικής της κατανάλωσης
Ο κ. Αμανατίδης έδωσε και μια άλλη διάσταση της συμφωνίας. Όπως τόνισε, η ΕΥΑΘ θα επεκταθεί αποκτώντας τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και η σύμβαση του «πράσινου» PPA θα υποστηρίξει την επέκταση αυτή. Παράλληλα, αποκάλυψε πως η ΕΥΑΘ έχει φιλόδοξα σχέδια να αναλάβει έργα ύδρευσης στα Βαλκάνια και ήδη με αφορμή το «πράσινο» PPA έχει δεχτεί κρούσεις για συνεργασίες από διάφορες κοινοπραξίες. Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο για συμφωνία και δεύτερης σύμβασης «πράσινου» PPA.