ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Lavipharm

Έτοιμη η Lavipharm για νέες εξαγορές φαρμάκων από πολυεθνικές

Έρχονται άλλες δύο εξαγορές, μετά την απόκτηση των σκευασμάτων Lonarid, Lonangal και Flagyl. Σημαντική πηγή εσόδων με υψηλά περιθώρια κέρδους. Πώς η αύξηση κεφαλαίου επανεκκινεί τις επενδύσεις και «σπρώχνει» τη μετοχή.

Σε μια υπολογίσιμη πηγή εσόδων τείνει να αναδειχθεί για τη Lavipharm η απόκτηση φαρμάκων από πολυεθνικές που επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, για αυτό και η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με τουλάχιστον δύο νέες εξαγορές, αφού πρόκειται για φάρμακα που έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους.

Κατά καιρούς, μεγάλοι διεθνείς όμιλοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν από προϊόντα, οι αγορές των οποίων είναι πολύ μικρές γι’ αυτούς, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές για τα μεγέθη της Lavipharm. 

Η αρχή έγινε τον περασμένο  Δεκέμβριο με τις εξαγορές των αναλγητικών φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid N και Lonalgal από την Boehringer Ingelheim International Gmb για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου με τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει η Lavipharm και διεθνώς.

Οι ιστορικές συνολικές πωλήσεις των δύο φαρμακευτικών προϊόντων ανέρχονται περίπου στο ποσό των 8 εκατ. ευρώ ετησίως (xονδρικές τιμές). Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Και τα δύο προϊόντα διατίθενται κανονικά στην ελληνική αγορά, ενώ η διάθεσή τους από τη Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου 2024 με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς των αδειών κυκλοφορίας τους. 

Ακολούθησε η εξαγορά του φαρμακευτικού προϊόντος Flagyl από τη Sanofi για την ελληνική αγορά. Η διάθεση του προϊόντος από τη Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς της άδειας κυκλοφορίας του, εντός του δεύτερου τριμήνου 2024. Οι ιστορικές πωλήσεις του φαρμακευτικού προϊόντος στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στο ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως (xονδρικές τιμές). Και αυτή η  συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της Laνipharm.

Η συνεισφορά των διαδερμικών φαρμάκων

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε προχωρήσει παλαιότερα η οικογένεια Λαβίδα με την απόκτηση του patch κλονιδίνη από την Boehringer Ingelheim. Το φάρμακο αυτό η Lavipharm το εξαγόρασε από την οικογένεια με χρήματα από την αύξηση κεφαλαίων των 50 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2022. Έτσι, η Lavipharm είναι από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη και η μοναδική στην Ελλάδα που διαθέτει τρία φάρμακα διαδερμικής χορήγησης: κλονιδίνη για την υπέρταση, φεντανύλη ως ισχυρό αναλγητικό και νιτρογλυκερίνη για καρδιακές παθήσεις.

Ήδη, το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης έχει συνεισφέρει στο 9μηνο του 2023 το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία αύξηση κεφαλαίου των 50 εκατ. ευρώ που επικρίθηκε από την αγορά, καθώς ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα μεγέθη της εταιρείας, φαίνεται πως ήταν καταλυτική για την εταιρεία. Πραγματοποιήθηκε  στα 0,34 ευρώ και σήμερα η μετοχή βρίσκεται στα 0,7820 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 130%.

Αυτό που «βλέπει» η αγορά είναι πως με την αύξηση η Lavipharm επανεκκινεί τις επενδύσεις, καθώς είχε μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό αφού πριν την αύξηση το σύνολο των ετήσιων κερδών κατευθύνονταν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού.

Θα ξεπεραστούν οι προβλέψεις του business plan

Οι προβλέψεις του business plan της εταιρείας για πωλήσεις 59,7 εκατ. ευρώ το 2023 φαίνεται πως θα ξεπεραστούν αφού στο 9μηνο του 2023 ανήλθαν στα 45,93 εκατ. ευρώ (προ Rebate και Clawback) σημειώνοντας άνοδο 21,1% σε σχέση με τα 37,93 εκατ. ευρώ του 9μηνου του 2022.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA στο 9μηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 39,6% στα 7,47 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο ποσό των 2,10 εκατ. ευρώ έναντι 2,68 εκατ.ευρώ,  σημειώνοντας μείωση κατά 21,6%, που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των αποσβέσεων αλλά και των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Lavipharm κατά την 30/09/2023 διαμορφώθηκε στα 22,19 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως η ύπαρξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων απέκλειε την εταιρεία από την εκμετάλλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που «θεραπεύτηκε» με την αύξηση κεφαλαίου. Πλέον από το 2024 η Lavipharm θα μπορεί να υποβάλλει εκ νέου επενδυτικά σχέδια που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία. 
Η εταιρεία έχει συνάψει και συμφωνία με την Tikun Europe για την διανομή της θεραπευτικής κάνναβης που παράγεται στην Κόρινθο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας στο εννεάμηνο

Τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους εκτοξεύτηκαν κατά 338,6% σε 9,22 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννεάμηνο του 2024 ενισχύθηκαν κατά 21,2% στα 9,08 εκατ. ευρώ.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλασιασμό πωλήσων την επόμενη πενταετία προβλέπει η Lavipharm

Νέες επενδύσεις στην Παιανία για αύξηση της παραγωγής στα διαδερμικά φάρμακα. Επέκταση με το Catapresan σε άλλες 10 χώρες. Τα πρώτα μηνύματα από τη διάθεση της θεραπευτικής κάνναβης. Μέρισμα μετά από 18 χρόνια.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορές φαρμάκων και θεραπευτική κάνναβη δίνουν ώθηση στη Lavipharm

Η διανομή της θεραπευτικής κάνναβης και τα νέα προϊόντα αλλάζουν τη φυσιογνωμία της εταιρείας. Αλλαγή στρατηγικής και στα γενόσημα. Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ φέτος. Μέρισμα το 2025 από τα κέρδη της χρήσης του 2024.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Ατού τα διαδερμικά και η κάναβη, στόχος ο διπλάσιος τζίρος

Η αύξηση κεφαλαίου «επούλωσε τις πληγές» της εταιρείας και επιτρέπει είσοδο σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Επανεκκίνηση επενδύσεων στα διαδερμικά σκευάσματα, αναμένει οφέλη από τη φαρμακευτική κάνναβη.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Αύξηση 13,77% των πωλήσεων στα 52 εκατ., πτώση της κερδοφορίας

Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων αντιστάθμισε, σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το μεγαλύτερο μέρος την απώλεια των μη επαναλαμβανόμενων λοιπών εσόδων. Στα 0,83 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Υποχώρηση της κερδοφορίας παρά την άνοδο των πωλήσεων

Στα 21,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ενοποιημένες πωλήσεις, μετά την αφαίρεση των rebates και clawbacks στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώνοντας αύξηση 8% έναντι του 2021. Υποχώρησαν κατά 22% τα EBITDA λόγω απώλειας εσόδων ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.