Αύριο Τρίτη στις 14.00 ώρα Ελλάδος θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο από τη διοικητική ομάδα της ΔΕΗ το αναθεωρημένο επί τα βελτίω επιχειρηματικό πλάνο της επιχείρησης που διάγει μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της.
Η διοίκηση Στάσση ανέλαβε τον Iούλιο του 2019 και με τη στήριξη της κυβέρνησης και ειδικότερα του τότε υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη έσωσε τη ΔΕΗ από τη χρεοκοπία. Ακολούθησε το 2021 αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ με την οποία βελτιώθηκε η χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας και τέθηκαν οι βάσεις για την αναπτυξιακή της πορεία.
Το 2020 είχε γίνει το πρώτο investor day επί διοίκησης Στάσση με το οποίο είχαν τεθεί κάποιοι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι όμως τώρα φαίνεται να αναθεωρούνται προς τα πάνω, κάτι που θα φανεί στο αυριανό Capitals Market Day της επιχείρησης στο Λονδίνο. Άλλωστε, το κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές δεν θα μπορούσε να μη συνοδευτεί από την παρουσίαση των νέων στόχων της επιχείρησης και καινούργια επιχειρηματικά νέα.
Όταν ανέλαβε η ομάδα Στάσση, η μετοχή είχε 2,72 ευρώ, η αύξηση κεφαλαίου έγινε στα 9 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 12,5 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση ήταν περίπου 600 εκατ. ευρώ (νωρίτερα τον Μάιο του 2019 ήταν 300 εκατ. ευρώ) και σήμερα 4,6 δισ. ευρώ. Τα ebitda του 2019 ηταν 333 εκατ. ευρώ και το 2023 ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ. Το 2019 η ΔΕΗ φαινόταν να είχε χάσει το τρένο της πράσινης μετάβασης αφού είχε μηδενική εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) και σήμερα έχει 700MW χωρίς να υπολογίζονται και τα 600MW της Enel στη Ρουμανία.
Το κυριότερο όμως που πιστώνεται στον Στάσση και την ομάδα του είναι η «φρέσκια» εικόνα που αποπνέει η επιχείρηση. Καμιά σχέση με τον «δεινόσαυρο» του παρελθόντος. Η πελατοκεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης είναι εμφανής και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους πελάτες.
Από τη διοίκηση δεν έχει διαρρεύσει τίποτα για το περιεχόμενο της παρουσίασης στους ξένους θεσμικούς αλλά οι λογικοί συνειρμοί που μπορεί να γίνουν είναι πως θα ανακοινωθούν αναθεωρημένοι στόχοι ως προς τα ebitda, τη δυναμικότητα στις ΑΠΕ, τις επενδύσεις και τη διεθνή επέκταση. Οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί ήταν για 5GW έως το 2026 και επαναλαμβανόμενα ebitda 1,5 δισ. το 2024. Η διεθνή επέκταση εκτός της Ρουμανίας θα περιλαμβάνει και συμφωνίες στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από τη διοικητική ομάδα στις συνέργειες που θα αναπτυχθούν από την εξαγορά της Κωτσόβολος (επέκταση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε καταναλωτικά κοινά νεαρής ηλικίας) αλλά και στη δραστηριότητά της στις τηλεπικοινωνίες (οπτική ίνα).
Ατού της ΔΕΗ στο νέο της αναπτυξιακό πλάνο θα είναι η μεγάλη ρευστότητα που διατηρεί λόγω της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και οι ετήσιες αυξημένες ταμειακές ροές. Ένα δείγμα για το το μπορεί να κάνει η ΔΕΗ στο μέλλον έλαβε ο ανταγωνισμός με τις χαμηλές χρεώσεις που παρείχε η επιχείρηση στο πλαίσιο των νέων χρωματιστών τιμολογίων. Το συμμάζεμα στα κόστη είναι καταλύτης για την περαιτέρω πορεία της ΔΕΗ αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ιδιώτες πάροχοι στην ενέργεια «γεννήθηκαν» ακριβώς από την αδυναμία της ΔΕΗ να ελέγξει τα κόστη της κατά το παρελθόν.
Και επειδή η παρουσίαση θα γίνει σε θεσμικούς επενδυτές δεν θα λείψουν και οι αναφορές στο μέρισμα του 2024 από τα κέρδη της χρήσης του 2023.