ΓΔ: 1396.35 0.41% Τζίρος: 43.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:17:39 DATA
Φώτο: Shutterstock

Παραγωγή χρωμίτη στη Δ. Μακεδονία με μεγάλη επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία «Ελληνικά Μεταλλεία» του Δ. Κούτρα προχωρά σε αναβάθμιση των μεταλλείων, δημιουργία μονάδας εμπλουτισμού του χρωμίτη και σε εγκατάσταση εργοστασίου μεταλλουργίας για να παράγεται εκεί το τελικό προϊόν.

Μια μεγάλη επένδυση στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών στο όρος Βούρινο για την εξόρυξη,  τον εμπλουτισμό και την παραγωγή χρωμίτη έχει δρομολογήσει η εταιρεία «Ελληνικά Μεταλλεία» με στόχο την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και τη δημιουργία τουλάχιστον 400 νέων  θέσεων εργασίας.

Τα μεταλλεία αποκτήθηκαν από τον γνωστό εργολάβο -αλλά με σπουδές μεταλλειολόγου- Δημήτρη Κούτρα σταδιακά πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν αυτός αποχώρησε από τα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Τα μεταλλεία λειτούργησαν για κάποιο διάστημα μαζί με ένα μικρό εργοστάσιο εμπλουτισμού του χρωμίτη με το εμπλουτισμένο προϊόν να εξάγεται στην Κίνα για να βγει το τελικό μέταλλο,  το οποίο έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες με το νικέλιο και αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Τα κόστη παραγωγής όπως και τα ακριβά ναύλα κατέστησαν τη λειτουργία των μεταλλείων ασύμφορη για αυτό τα τελευταία χρόνια είναι κλειστά.

Με την ένταξη όμως επενδυτικών σχεδίων για την περιοχή στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης  στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης,  η εταιρεία «Ελληνικά Μεταλλεία» έχει υποβάλλει business plan για τη δημιουργία μιας κάθετης δραστηριότητας που εκτός από εργασίες αναβάθμισης των μεταλλείων  θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση εργοστασίου εμπλουτισμού διπλάσιας δυναμικότητας σε σχέση με το υφιστάμενο και το κυριότερο προβλέπει και τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας ώστε το τελικό προϊόν να παράγεται στην περιοχή.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ με το ποσοστό επιδότησης να ξεπερνά το 70%. Ηδη, η εταιρεία έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους και αναμένει την τελική έγκριση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης- εκτιμάται σε 2,5 χρόνια από την έγκριση της χρηματοδότησης- ο χρωμίτης θα εξορύσσεται από τα μεταλλεία, στο εργοστάσιο εμπλουτισμού το τελικό ποσοστό του χρωμίτη θα φτάνει στο 50% και στα καμίνια του εργοστασίου μεταλλουργίας θα παράγεται το τελικό μέταλλο το οποίο θα προμηθεύονται οι χαλυβουργίες της Ευρώπης. Στην κάθετη πλέον δραστηριότητα θα απασχολούνται πάνω από 400 άτομα.

Σύμφωνα με την «Ελληνικά Μεταλλεία», τα βεβαιωμένα αποθέματα χρωμίτη στα «σπλάχνα» του όρους Βούρινου επαρκούν για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το τέλος του λιγνίτη «βλέπει» η ΔΕΗ: Πώς αξιοποιούνται 97.000 στρέμματα

Η ΔΕΗ μεταβιβάζει στο Δημόσιο το 40% των εκτάσεων σε λιγνιτικές περιοχές, αξίας 162 εκατ. ευρώ, ώστε να αξιοποιηθούν επενδυτικά στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσή» πενταετία για την Παπαστράτος με επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ

Σε πετράδι του στέμματος της Philip Morris International εξελίσσεται η ελληνική εταιρεία. Εκτός από το βασικό εργοστάσιο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, μετατρέπεται και σε διοικητικό κέντρο για 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Landis+Gyr Greece: Από την απειλή «λουκέτου» σε ένα εργοστάσιο πρότυπο

Η μονάδα της ελβετικής Landis+Gyr στην Κόρινθο παράγει πάνω από 6.000.000 «έξυπνους» μετρητές ενέργειας τον χρόνο, απασχολεί 550 εργαζόμενους και εξάγει το 90% της παραγωγής. Το 2012 είχε βρεθεί κοντά σε «λουκέτο».