Την επέκταση του δικτύου της στη Μεσόγειο, συνδέοντας την Κρήτη με την ηπειρωτική χώρα, μέσω μιας δεύτερης εναλλακτικής υποθαλάσσιας διαδρομής ανακοίνωσε η EXA Infrastructure, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε έναν πολύ σημαντικό προορισμό για την επέκταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ευρώπης.
Η EXA Infrastructure, η μεγαλύτερη ειδική πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών που συνδέει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στρατηγικών επενδύσεων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των πελατών της, θα προσθέσει 550 χιλιόμετρα ενός νέου συστήματος DWDM σε δύο διαδρομές σκοτεινής ίνας με τερματισμό τα Χανιά της Κρήτης.
Αυτές οι νέες επεκτάσεις ενισχύουν περαιτέρω το αποτύπωμα του δικτύου της EXA, συνδέοντας τα Χανιά τόσο με την Αθήνα όσο και με την Πρέβεζα, που αποτελούν τρεις αναδυόμενους κόμβους συνδεσιμότητας, προσφέροντας πρόσθετες επιλογές ποικιλομορφίας δρομολόγησης. Η απευθείας σύνδεση του δικτύου με την Αθήνα θα είναι έτοιμη για εξυπηρέτηση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του τρίτου τριμήνου.
Η EXA Infrastructure που πρόσφατα ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με την ελληνική εταιρεία data center, Lancom ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια για την εξέλιξη της Ελλάδας σε στρατηγικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων, και αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.
Όπως ανέφερε κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Lancom, ο Network investment Manager της EXA, Αντώνης Κολλαράς, η εταιρεία έχει αποφασίσει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η χώρα θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια. «Αν το βάλουμε μαζί με τις επενδύσεις που γίνονται από άλλους παίκτες data center όπως η Microsoft και στο FTTH, τα καλώδια που θα πέσουν στην Κρήτη και αυτά που έρχονται στο νησί δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον κλίμα για να επενδύσει μια εταιρεία όπως η EXA» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι η εταιρεία έχει αποκτήσει χωρητικότητα στο καλώδιο της Islalink που συνδέει την Ιταλία με την Πρέβεζα αγοράζοντας μια οπτική ίνα, έχει συνεργασία με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP για την εμπορική αξιοποίηση του καλωδίου οπτικών ινών που υπάρχει στον αγωγό, ενώ σχεδιάζει και την επέκταση των υποδομών που χρησιμοποιεί στην περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόταση αξίας της EXA ενισχύεται περαιτέρω, καθώς ηγείται των επενδύσεων του κλάδου και της ποικιλομορφίας συνδεσιμότητας, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη κίνηση στο διαδίκτυο από τα νέα διεθνή υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα - συμπεριλαμβανομένων 11 νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που ανακοινώθηκε ότι θα προσγειωθούν στο νησί της Κρήτης.
«Η ζήτηση για αξιόπιστη, υψηλής χωρητικότητας συνδεσιμότητα οδηγείται από την ανάπτυξη νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που προσγειώνονται στην Κρήτη, τα οποία θα συνδέσουν την Ευρώπη με τις αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας, του Ειρηνικού και της Αφρικής. Επιπλέον, μια σειρά από εταιρείες data center έχουν ανακοινώσει πως θα αναπτυχθούν στο νησί, γεγονός που θα τοποθετήσει την Κρήτη ως ένα σημείο ουδέτερης διασύνδεσης για υποθαλάσσια καλώδια», δήλωσε ο Steve Roberts, αντιπρόεδρος επενδύσεων δικτύου της EXA Infrastructure.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η EXA είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να κατακτήσει μερίδιο αυτής της ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις κλιμάκωσης των υφιστάμενων δικτύων και αξιοποιώντας την επιτυχία του Trans Adriatic Express και του Ionian Cable. Αναμένουμε ότι η επένδυση αυτή όχι μόνο θα ενισχύσει την περιφερειακή μας παρουσία, αλλά και θα τοποθετήσει την EXA ως τον κορυφαίο παίκτη στην παροχή αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων συνδεσιμότητας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό τοπίο».
Ο ρόλος της Κρήτης στα σχέδια της EXA
Σε κεντρικό πλάνο για τα σχέδια της EXA μπαίνει η Κρήτη, όπου αναμένεται το 2024 να προσαιγιαλωθούν μια σειρά από υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, ενώ εταιρείες όπως η Lancom και η Digital Realty έχουν ξεκινήσει την κατασκευή data center στο νησί.
Σύμφωνα με τον Network investment Manager της EXA, Αντώνη Κολλαρά, η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εναλλακτικό κόμβο στη διακίνηση δεδομένων προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και την Αφρική, καθώς είναι το πρώτο σημείο που βρίσκεται στην όδευση των υποθαλάσσιων δικτύων οπτικών ινών που περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Όπως σημείωσε το στέλεχος της EXA, η Μασσαλία παίρνει την μισή από τη συνολική κίνηση δεδομένων που περνούν από τη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικές οδεύσεις καθώς «αν συμβεί κάποιο καταστρεπτικό γεγονός, μεγάλο μέρος της Μ. Ανατολής και της Αφρικής θα μείνει χωρίς διαδίκτυο», γι αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι η λύση της Κρήτης που θέλει και μπορεί να καταστεί ως ένα εναλλακτικό σημείο προσαιγιάλωσης καλωδίων, έχοντας να ανταγωνιστεί τη Γένοβα και τη Βαρκελώνη.
Η σύνδεση της Κρήτης με τον εκτεταμένο κορμό της προσφέρει ξεχωριστές επιλογές δρομολόγησης που επιτρέπουν στην κίνηση των πελατών να συνδεθεί απρόσκοπτα στην Ιταλία χωρίς να χρειάζεται να προσγειωθεί στην Αθήνα. Η Κρήτη γίνεται γρήγορα η νοτιότερη εναλλακτική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, προσφέροντας ποικιλία από το Παλέρμο και τη Μασσαλία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η EXA ανακοίνωσε ότι επέκτεινε περαιτέρω την παρουσία της στην Ελλάδα, λειτουργώντας πλέον στο κέντρο δεδομένων Balkan Gate της Lancom. Η στρατηγική της συνεργασία αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των υπηρεσιών υποδομής, καθιερώνοντας την Ελλάδα ως κρίσιμο σύνδεσμο για τα διαδικτυακά ανταλλακτήρια στην Ευρώπη.