ΓΔ: 2211.54 -0.22% Τζίρος: 176.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:01
Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
Το κτήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την ελληνική σημαία στον προαύλιο χώρο.

ΕΧΑΕ: Άλμα κερδοφορίας +41,2% φέρνει η άνθηση του Χρηματιστηρίου

Επωφελούμενη από την μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών στο ΧΑ αλλά και τις νέες εισαγωγές η ΕΧΑΕ βελτίωσε σημαντικά την κερδοφορία της στο εννεάμηνο παρά την ενίσχυση των δαπανών.

Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της πέτυχε η ΕΑΧΕ στο εννεάμηνο, χάρη στην ενίσχυση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα €9,6 εκ. έναντι €6,8 εκ. το εννεάμηνο του 2022 παρουσιάζοντας αύξηση +41,2%. Σημειώνεται ότι το εννεάμηνο του 2022 η κερδοφορία του Ομίλου ενισχύθηκε από έκτακτα έσοδα (έσοδα από επιστροφές φόρου) ύψους €0,6 εκ.

Ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο του 2023 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε €34,4 εκ., έναντι €29,3 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,4%.

Το 63% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζοντας μια μεταβολή €4,9 εκ. σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2022, ήτοι αύξηση 29,8%.

Ποσοστό 12% του κύκλου εργασιών αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο σε συνάρτηση με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς (Εισαγωγές/ Υπηρεσίες Εκδοτριών), τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά €0,46 εκ. σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο (+12,4%), κυρίως λόγω της αύξησης του μεγέθους της αγοράς. Τέλος, 25% του κύκλου εργασιών προήλθε από υπηρεσίες και δεδομένα που παρέχει ο Όμιλος, μειωμένο κατά 2,8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022.

Σημειώνεται πως κατά το εννεάμηνο του 2023 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €106,9 εκ. αυξημένη κατά 35,6% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022 (€78,8 εκ.) και η μέση κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 25,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση κεφαλαιοποίηση του εννεαμήνου του 2022 (€79,7 δις έναντι €63,4 δις). Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε το εννεάμηνο του 2023 αυξημένος κατά 52,5% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών το εννεάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε €18,6 εκ. έναντι €16,9 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένο κατά 10,0%. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω ενίσχυσης της διοικητικής ομάδας και της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο του 2023 ανήλθαν σε €14,3 εκ., αυξημένα κατά 27,7% σε σχέση με τα €11,2 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το εννεάμηνο του 2023, ανήλθαν στα €11,5 εκ. έναντι €7,7 εκ. το εννεάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 49,4%, και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα €9,6 εκ. έναντι €6,8 εκ. το εννεάμηνο του 2022 παρουσιάζοντας αύξηση Σημειώνεται ότι το εννεάμηνο του 2022 η κερδοφορία του Ομίλου ενισχύθηκε από έκτακτα έσοδα (έσοδα από επιστροφές φόρου) ύψους €0,6 εκ.

Με βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,167 έναντι €0,114 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραελ Κατζ- Νίκος Δένδιας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ενόχληση Τούρκων για Δένδια - Κατζ, καπρίτσια Τραμπ και ο 40αρης της ΕΧΑΕ

Γιατί ενόχλησαν τους Τούρκους οι δηλώσεις Δένδια - Κatz, η Αχίλλειος πτέρνα για τον Τράμπ, ο νέος 40άρης πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, οι επαφές Στάσση με Αραβες και τα τραπεζικά deals που ψήνονται στην Κύπρο.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τη διασπορά τους στο Χρηματιστήριο

Συνολικά 13 εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών μετά τον έλεγχο της ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας επιπλέον παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Έξι εταιρείες έχουν βελτιώσει τη διασπορά.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, σε υψηλό έξι ετών η συμμετοχή τους

Οι ενεργοί κωδικοί προσεγγίζουν τους 30.000 που είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών. Οι εγχώριοι επενδυτές επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο και έμμεσα μέσω των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων. Σε ποιές μετοχές επικεντρώθηκαν.