Τον Σεπτέμβριο του 2021, η συμφωνία της Ideal με το fund Virtus για την εκχώρηση των εταιρειών Astir Vitogiannis (μεταλλικά πώματα) και Three Cents (mixer & tonics) με αντάλλαγμα μετοχές σηματοδότησε τη μετατροπή της εισηγμένης Ideal Holdings από μια μικρή εταιρεία πληροφορικής -μέσω της Adacom- σε έναν όμιλο με φιλοσοφία private equity fund, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσφέρει τρομερές υπεραξίες στους μετόχους, παλαιούς και νέους.
Στην πορεία, η Ideal μέσω της Vitogiannis απέκτησε το 75% της νοτιοαφρικανικής εταιρείας μεταλλικών πωμάτων Coleus, εξαγόρασε το 100% της εταιρεία πληροφορικής Byte, το 100% της Αττικά Πολυκαταστήματα, πούλησε τη συμμετοχή της στη Three Cents στην Coca Cola και η θυγατρική Adacom διεύρυνε τις δραστηριότητες στην κυβερνοασφάλεια με την απόκτηση της Netbull.
Χθες, ο όμιλος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεαμήνου: τζιρος 274 εκατ. ευρώ (+111%), EBITDA 40,2 εκατ. (+106%) και κέρδη προ φόρων 29,4 εκατ. (+84%). Για το σύνολο της χρήσης του 2023, η εταιρεία προβλέπει ενοποιημένο τζίρο 385 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Η Ideal Holdings δεν αποτελεί όμιλο εταιρειών με την έννοια του επιχειρηματικού ομίλου ο οποίος έχει σταθερές συμμετοχές και έχει επιλέξει από την ίδρυσή του τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται. Είναι η μόνη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity με στόχο την αύξηση των επενδύσεών του, τη δημιουργία υπεραξίας και την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Η διοικητική ομάδα κάθε νέας συμμετοχής παραμένει στο management της επιχείρησης και αποκτά μετοχές της Ideal. Στόχος είναι η αύξηση των μεγεθών με οργανική ανάπτυξη αλλά και μέσω νέων εξαγορών, καθώς και η εξαγορά ομοειδών εταιρειών με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ideal είχε 32 εκατομμύρια μετοχές. Σήμερα με την έκδοση νέων μετοχών που απέκτησαν μέτοχοι που πούλησαν την εταιρεία τους στην Ideal (π.χ. Στέλιος Βυτόγιαννης, Σπ. Βυζάντιος κ.α.) ο αριθμός έχει φτάσει στα 48 εκατομμύρια. Μια αύξηση της τάξης του 50%. Το 2021 η κεφαλαιοποίηση ήταν 75 εκατ. ευρώ και τώρα 296 εκατ. ευρώ, αύξηση 300%. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν το 2021 στα 22 σεντς και σήμερα 67 σεντς, δηλαδή υπερτριπλάσια.
Τα νούμερα δείχνουν κάτι πολύ απλό: Παλαιοί και νέοι μέτοχοι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έβγαλαν λεφτά. Με αύξηση 50% στον αριθμό των μετοχών ο όμιλος αύξησε 300% την κεφαλαιοποίηση και 200% τα κέρδη ανά μετοχή. Οποια δηλαδή συμμετοχή έχει προστεθεί στον΄όμιλο έχει ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή. Επίσης, στα οφέλη των μετόχων θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ποσό των 12,8 εκατ. ευρώ που έλαβαν αυτό το διάστημα οι μέτοχοι μέσω (αφορολόγητης) επιστροφής κεφαλαίου.
Για τη συνέχεια ο όμιλος που διευθύνει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα έσοδα και κέρδη. Ο κλάδος της βιομηχανίας (Astir Vitogiannis και Coleus) έχει καθαρά εξαγωγική δραστηριότητα και εξαρτάται από την παγκόσμια ζήτηση με πελάτες κατά 85% ζυθοποιίες και κατά 15% εταιρείες ποτών.
Τα Attica Stores εξαρτώνται από την ελληνική κατανάλωση και τις τουριστικές αφίξεις. Οι εταιρείες πληροφορικής του ομίλου εξαρτώνται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει το κράτος και από τις ανάγκες των επιχειρήσεων να αυξήσουν τις επενδύσεις τεχνολογίας.
Υπάρχει δηλαδή μια διάχυση κινδύνου, ώστε αν μια δραστηριότητα δεν πάει καλά, να αναπληρωθεί από τις επιδόσεις των άλλων τομέων. Η διοίκηση θα συνεχίσει να κοιτά ευκαιρίες εξαγορών πλειοψηφικών ποσοστών σε επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά στοιχεία, εξαγωγικό προσανατολισμό, χαμηλή μόχλευση και διοικητική ομάδα με ισχυρό track record.