ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών «χτυπούν» δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου στοιχηματίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για αύξηση των εσόδων τους. Ο ανταγωνισμός για τις αναθέσεις και η ένωση δυνάμεων σε μεγάλα έργα.

Στην πίτα των 6 δισ. ευρώ για τα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που αναζητούν μια σημαντική «ένεση» εσόδων, σε μια εποχή στασιμότητας των εσόδων από τις βασικές τους υπηρεσίες.

ΟΤΕ, Nova και Vodafone έχουν εισέλθει στη διεκδίκηση των έργων ψηφιοποίησης του Δημοσίου, σε ένα νέο πεδίο σύγκρουσης που μπορεί να αυξήσει το αποτύπωμά τους στην αγορά. Ωστόσο, οι πάροχοι εκτός από αντίπαλοι σε πολλά έργα, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα ενώσουν δυνάμεις σε σύνθετα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διευρύνουν τα έσοδα τους, που στη λιανική έχουν επιβραδύνει. Παράλληλα δίνουν την ευκαιρία συνεργασίας με μικρότερες εταιρείες πληροφορικής που μπορεί να αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια και στόχους εξαγοράς.

Με δεδομένη την κυριαρχία του ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια στα ICT έργα, όπου τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ενισχύονται κάθε χρόνο, «άνοιξε η όρεξη» και σε Vodafone και Nova που στοχεύουν να αυξήσουν την παρουσία τους στην διεκδίκηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού. Υπενθυμίζουμε πως η Nova ίδρυσε φέτος την Nova ICT που αποτελεί τη σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ του παρόχου και του ομίλου Βαρδινογιάννη για τη διεκδίκηση έργων τεχνολογίας, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη, που εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2021, προερχόμενος από τον ΟΤΕ.

Ήδη στο εννεάμηνο, οι πάροχοι έχουν βρεθεί ως προσωρινοί ανάδοχοι σε έργα ή έχουν βάλει τελικές υπογραφές σε συμβάσεις έργων που πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ σε πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που χωρίζονται σε περισσότερα από τρία τμήματα είναι και σύμμαχοι.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΣΥ, αξίας 235,6 εκατ. ευρώ και η ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης) αποτελούν από τα μεγαλύτερα έργα όπου οι πάροχοι, σε συνεργασία και με άλλες εταιρείες, έχουν ενώσει δυνάμεις.

Παράλληλα και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν αναλάβει το έργο για το δημόσιο WiFi, αξίας 18 εκατ. ευρώ, καθώς και αυτό για την προστασία δεδομένων που κοστολογείται στα 12 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις των παρόχων στα δημόσια έργα τεχνολογίας

ΟΤΕ

Έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια ισχυρή θέση στην αγορά, με τα έσοδα από τα έργα ICT και τις υπηρεσίες system solutions να διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα έσοδα του ομίλου, καταγράφοντας από το 2017 συνεχή ανοδική πορεία, καθώς ο ΟΤΕ σάρωνε μεγάλα αλλά και μικρά έργα.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, τα λοιπά έσοδα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από έργα ICT, σημείωσαν άνοδο κατά 12,4% και διαμορφώθηκαν στα 308,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από system solutions που περιλαμβάνονται στα έσοδα από υπηρεσίες ICT, σημείωσαν μια ακόμα σημαντική αύξηση κατά 22% το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς ο ΟΤΕ αξιοποιεί την εμπειρία του στην ανάληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων ICT, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Ειδικότερα, στις αρχές Νοεμβρίου αναδείχθηκε ως ανάδοχος του διαγωνισμού που διεξήγαγε η Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο “Παραγωγική λειτουργία και υλοποίηση πρόσθετων λειτουργιών στην υφιστάμενη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΗΠΔΕ)” έναντι 2,32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται το τμήμα 1 του έργου «Παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την λειτουργία υποστηρικτικού μηχανισμού της δράσης Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ», συνολικής αξίας 9.360.000 ευρώ (11.606.400 με ΦΠΑ).

Τον Οκτώβριο στον ΟΤΕ κατοχυρώθηκε επίσης το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα αξίας 33,7 εκατ. ευρώ, όπου ανέλαβε σε σύμπραξη με την Neuropublic και Σκαρμούτσος Γεωργίος ΑΕ, ενώ σε κοινοπραξία με τη Unisystems και τη Netcompany ορίστηκε ως ανάδοχος για το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ, συνολικής αξίας 37 εκατ. ευρώ.

Τη φετινή χρονιά ο ΟΤΕ έχει αναλάβει επίσης το έργο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του υπουργείου Ναυτιλίας αξίας 6,25 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του χρόνου κατακυρώθηκε στον ΟΤΕ το μεγάλο project για την Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services), προϋπολογισμού πάνω από 160 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο ανέλαβε σε κοινοπραξία με την UniSystems, το έργο για το CRM του Δημοσίου με προϋπολογισμό 66 εκατ. ευρώ αλλά και το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 18 εκατ. ευρώ.

Nova

Από την πλευρά της, η Nova, ίδρυσε μέσα στο 2023 την Nova ICT θέλοντας να αναπτύξει το αποτύπωμά της στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να αποκτήσει παρουσία σε μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ήδη η νέα εταιρεία, το τελευταίο τρίμηνο κοιτάει πιο έντονα τις αγορές του εξωτερικού έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της δύο διεθνή έργα και πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Μέχρι στιγμής η Nova έχει αναλάβει ως προσωρινός ανάδοχος το έργο αποθήκευσης φυσικών αρχείων του δημοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, έχει υπογράψει τη σύμβαση αντικατάστασης των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και κομμάτι για την τηλεϊατρική, αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τον Αύγουστο ανέλαβε την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ σε σύμπραξη με τις Dataverse και AMS, ενώ σε συνεργασία με την Profile έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αξίας 27,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η εταιρεία έχει αναλάβει το έργο για την Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ σε συνεργασία με τη Space Hellas έχει οριστεί ως ανάδοχος για το Ηλεκτρονικό Πινάκιο (υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων) αξίας 16,5 εκατ. ευρώ.

Η Nova έχει οριστεί ως ανάδοχος επίσης για το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου, ενώ σε συνεργασία με τις Samsung Hellas, Eyeonix και 3D παρέδωσε έργο Smart City στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Vodafone

Την εξαιρετική του πορεία στην ανάληψη έργων του Δημοσίου Τομέα συνεχίζει το Vodafone Business, με την εταιρεία να έχει  «χτυπήσει» πολλούς διαγωνισμούς ψηφιοποίησης το πρώτο εξάμηνο, ενώ έχει προχωρήσει και στην υπογραφή τελικών συμβάσεων.

Συνολικά η αξία των αναθέσεων έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής το ποσό των 300 εκατ. ευρώ με περισσότερα από 30 έργα, τα οποία εκτείνονται σε τομείς όπως: υπηρεσίες ολοκλήρωσης συστημάτων (System Integration), έργα ψηφιοποίησης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων και Εκπαίδευσης.

Μέσα στο 2023, η Vodafone σε κοινοπραξία με Netcompany –Intrasoft ορίστηκε ως ανάδοχος για το έργο που αφορά την προμήθεια, υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, αξίας 24 εκατ. ευρώ, ενώ ανέλαβε και την υλοποίηση του έργου «Παροχή κύριας και εφεδρικής υποδομής καταστροφών (Disaster Recovery Site) ως υπηρεσία» για λογαριασμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον σε συνεργασία με την Q&R έχει αναλάβει το έργο ψηφιοποίησης του αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο», συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

Έχει αναλάβει επίσης το έργο αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ σε συνεργασία με την Osmos Hellas έχει καταθέσει τη μοναδική προσφορά για τον διαγωνισμό των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάληψη έργων Δημοσίου Τομέα από το Vodafone Business αναμένεται να διαδραματίσουν τα έργα Smart City, με όχημα την Πλατφόρμα Έξυπνων Πόλεων, η οποία επιτρέπει στις πόλεις να διαχειρίζονται σοφότερα και ολιστικά μια σειρά από δημοτικά συστήματα και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών.

Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάθεση έργου από τον Δήμο Ηρακλείου της Κρήτης σχετικά με προμήθεια και έξυπνες υπηρεσίες τηλεματικού εξοπλισμού, με στόχο τη βελτιστοποίηση αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων με εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας στο σύνολο των οχημάτων του δημοτικού στόλου.

Όπως έχει αναφέρει ο Γιώργος Τζανετάκος Γενικός Διευθυντής του Vodafone Business τον περασμένο μήνα «η πρόοδος των έργων του Δημοσίου Τομέα, αλλά και το μέγεθος των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων που αναμένεται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον αναδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως στρατηγική ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό για να διασφαλίσουμε ότι οι Δημόσιοι Οργανισμοί και οι πολίτες, εν τέλει, θα επωφεληθούν στο άμεσο μέλλον από την ψηφιοποίηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν μπαίνει σε πόλεμο τιμών ο ΟΤΕ: Πώς θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό

Στην τελευταία του εμφάνιση ως CEO, ο Μ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι για τον ΟΤΕ η μείωση τιμών δεν είναι λύση για τη διεύρυνση μεριδίων αγοράς, ενώ ισχυρό πλεονέκτημα αποτελεί η ποιότητα δικτύων και υπηρεσιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πρώτες αυξήσεις τιμών στην κινητή και οι μειώσεις στο γρήγορο ίντερνετ

Η Vodafone περνάει ανατιμήσεις στην κινητή από την 1η Απριλίου, δεν ακολουθούν προς το παρόν ο ΟΤΕ και η Nova. Νέα πακέτα με χαμηλότερες χρεώσεις για συνδέσεις οπτικής ίνας ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόλεμος τιμών στις τηλεπικοινωνίες φέρνει πιέσεις στα έσοδα των παρόχων

Ο έντονος ανταγωνισμός που επέστρεψε στην αγορά, έχει βάλει δύσκολα στους παρόχους που βλέπουν τα έσοδα να βαλτώνουν. Μοναδικό στήριγμα η κινητή που διατηρείται σε ανοδική πορεία.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν ρότα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναζητώντας νέες πηγές εσόδων

Με τα έσοδα να έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «χτυπούν» τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και δημιουργούν νέες ροές εσόδων, ενώ μετατρέπονται σε τεχνολογικές εταιρείες.
Οπτικη Ινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα η αναμονή για μια σύνδεση τηλεφώνου

Τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται, αλλά οι χρόνοι ολοκλήρωσης νέων συνδέσεων γυρίζουν στο παρελθόν. Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο χρειάζονται οι πάροχοι για να ανταποκριθούν σε παράπονα.