Με παρουσία στη χώρα από το 1963, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, ωστόσο δεν σταματά να προχωρά μπροστά, κάνοντας κάθε φορά τη διαφορά με τις δράσεις της.
Αυτό ξεκινάει από τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που ακολουθούν μια «ελληνική διαδρομή» παραγωγής, από το χωράφι, µε την προμήθεια των πρώτων υλών και καταλήγει στο ποτήρι των καταναλωτών.
Για τον λόγο αυτό έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, «Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο», με φιλόδοξους και μετρήσιμους στόχους, που περιλαμβάνει επί ίσοις όροις τους πυλώνες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της υπευθυνότητας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δίνει ώθηση στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.
Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά»
Αυτό δεν είναι άλλο από το νέο, καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, «Έξυπνη Σπορά», που επενδύει στο μέλλον του ελληνικού αγροτικού τομέα και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών.
Αφετηρία του μεγάλου αυτού προγράμματος δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη Θεσσαλία, μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αξιοποιεί την υψηλή επιστημονική γνώση και το εκτενές ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον αγροτικό τομέα, με στόχο να προσφέρει, αρχικά, στους παραγωγούς – συνεργάτες της εταιρείας στη Θεσσαλία μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα, εκτίμησης παραγωγής και βιώσιμης διαχείρισης για την καλλιέργεια κριθαριού, με δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής από περισσότερους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.
Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια δύο καλλιεργητικών περιόδων του φυτού, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2024 και ολοκληρώνοντας τον Ιούλιο του 2025.
Τι θα προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα
Μέσα από την πλατφόρμα θα γίνεται ο υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και του συγκριτικού ενεργειακού και οικονομικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα θα προσφέρει ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές (δορυφόρους, δεδομένα από τις πτήσεις drone και από τους επίγειους αισθητήρες, καθώς και δεδομένα παραγωγής), με στόχο, μέσα από τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης την εκπαίδευση ενός μοντέλου πρόβλεψης παραγωγής και την ίδια ώρα θα υπάρχει η εκτίμηση της απόδοσης της παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού. Με τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί κατά 10% και άνω.
Με αυτά τα εργαλεία ο παραγωγός θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο χωράφι του, να εντοπίζει σημεία του αγροτεμαχίου του που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και να προσαρμόζει κατάλληλα τις καλλιεργητικές του πρακτικές.
Παράλληλα η πλατφόρμα αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό/ενεργειακό επίπεδο. Θα θωρακίζει τους παραγωγούς στις συνεχείς οικονομικές αλλαγές, ενώ θα υπάρχει σύγκριση των παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών, ενώ θα υπάρχει αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων και των προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεμάχιο.
Όσον αφορά το περιβαλλοντικό επίπεδο θα υπάρχει σαφής συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς, υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα, ενεργειακή σύγκριση παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών και φυσικά προστασία απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η βελτίωση της ποιότητας του καρπού καθώς και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής.
Για την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες θα πραγματοποιηθούν σχετικά σεμινάρια και workshops, που θα παρουσιάζουν την πλατφόρμα και τις δυνατότητες της στους παραγωγούς εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Σύμπραξη Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασαν το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», τον περασμένο Μάιο.
Παράλληλα από το 2008, πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο στο είδος του Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της, σε συνεργασία με περισσότερους από 2.000 Έλληνες παραγωγούς σε 19 νομούς της χώρας, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύει και υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το οποίο διατηρεί πειραματικούς αγρούς όπου δοκιμάζουν νέες ποικιλίες κριθαριού που ανταποκρίνονται καλύτερα στις εδαφο-κλιματικές συνθήκες της χώρας και οι οποίες αξιοποιούνται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, αυξάνοντας τις αποδόσεις και, ως εκ τούτου, το κέρδος των παραγωγών.