ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:53
Καρκινικά κύτταρα αίματος

Ανοσοθεραπεία ανεβάζει σημαντικά την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο

Διεθνής έρευνα με την συμμετοχή Έλληνα καθηγητή δίνει ελπίδα για μεγαλύτερη επιβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία.

Σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο ουροφόρων οδών προσφέρει ανοσοθεραπεία που ενέκρινε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο «New England Journal of Medicine».

Την είδηση έδωσε ο ένας εκ των δύο κύριων ερευνητών της μελέτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας, διευθυντής Προγράμματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και στο Fred Hutchinson Cancer Research Center δρ. Πέτρος Γρίβας, στο Πρακτορείο FM. Ο καρκίνος της ουροφόρου οδού, (η πιο συχνή μορφή είναι καρκίνος της ουροδόχου κύστεως) είναι ένας πολύ συχνός καρκίνος, που δυστυχώς δεν έχει καλή πρόγνωση για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεταστατική νόσο, αναφέρει ο κ. Γρίβας.

Προσπαθούμε να βρούμε νέες θεραπείες για να παρατείνουμε σημαντικά τη συλλογική επιβίωση των ασθενών μας και να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής, λέει κι επισημαίνει ότι έως τώρα οι ασθενείς, όταν ξεκινάνε θεραπεία για μεταστατική νόσο της ουροφόρου οδού, ξεκινάνε συνήθως χημειοθεραπεία. Και ως τώρα, εξηγεί, όταν σταματάει η χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να φέρει τοξικότητα και παρενέργειες, συνήθως οι γιατροί περιμένουν μέχρι να γίνει επιδείνωση ή υποτροπή της νόσου, για να δώσουν νέα θεραπεία.

«Στη μελέτη μας δείξαμε ότι οι ασθενείς που παίρνουν ανοσοθεραπεία με ένα φάρμακο το οποίο διεγείρει κι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού τελειώσει τη χημειοθεραπεία, διαδοχικά δηλαδή, ζουν πολύ περισσότερο και έχουν μείωση της πιθανότητας θανάτου κατά 31%. Κατά μέσο όρο οι ασθενείς χωρίς ανοσοθεραπεία ζούσαν περίπου 14 μήνες, ενώ τώρα με την ανοσοθεραπεία κατά μέσον όρο ζουν 21 μήνες, και κάποιοι από αυτούς πολύ περισσότερο».

Και ακόμη πολύ σημαντικό τονίζει ο κ. Γρίβας είναι ότι ζουν με καλύτερη ποιότητα ζωής, γιατί παρατείνεται το διάστημα χωρίς επιδείνωση της νόσου. «Χαιρόμαστε πραγματικά με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η οποία άλλαξε τις οδηγίες παγκοσμίως, και οδήγησε στη μεγαλύτερη διαφορά συνολικής επιβίωσης που έχουμε δει ως τώρα στην ιστορία αυτού του νοσήματος. Συνεχίζουμε ωστόσο την έρευνα και πλέον κοιτάμε να δούμε κατά πόσον συνδυασμοί θεραπειών, δηλαδή ανοσοθεραπεία μαζί με κάτι άλλο, ενδεχομένως να δώσουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης δίνουμε έμφαση και στην ανάπτυξη βιοδεικτών, για να κάνουμε καλύτερη επιλογή ασθενών στο μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάδρομος νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατηγορούνται δύο γιατροί για τον θάνατο Μαζωνάκη

Με αναβαθμισμένη κατηγορία ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο θα απολογηθούν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, μετά από νέα πειστήρια για το περιστατικό στο ιατρείο τους, σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πέθανε ο πατέρας του πρωθυπουργού Άντι Μπέρναμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ ακύρωσε τις υποχρεώσεις του λόγω του θανάτου του πατέρα του από Αλτσχάιμερ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Μπέρναμ είχε μιλήσει συχνά για την ασθένεια και τα προβλήματα κοινωνικής πρόνοιας.
Υπουργείο Υγείας πινακίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 1.700 κάτοικοι Δυτικής Αττικής έκαναν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στη Δυτική Αττική, με πάνω από 1.700 πολίτες να έχουν ωφεληθεί. Η δράση του Υπουργείου Υγείας θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2026 και το 2027, ενισχύοντας την πρόσβαση σε φροντίδα.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Το «Γ. Παπανικολάου» κορυφαίο δότης οργάνων στη Β. Ελλάδα το 2025

Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης είναι πρώτο σε δωρεές οργάνων στη Βόρεια Ελλάδα και πέμπτο πανελλαδικά για το 2025. Η διαδικασία δωρεάς απαιτεί συμμετοχή άνω των 100 επαγγελματιών υγείας και ξεκινά από τη ΜΕΘ.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Ενημέρωση πολιτών μέσω app για τις ιατρικές υπηρεσίες

Νέα εφαρμογή στο κινητό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που θα επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν άδειες και πράξεις ιατρείων μέσω QR code. Νέο πλαίσιο και για τις υπηρεσίες μακροβιότητας.
androulakis, nikos antoylakis, pasok, kinima allaghs
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Θα αλλάξει η περιφρόνηση προς την περιφέρεια με ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει την περιφρόνηση προς την περιφέρεια, προωθώντας ισόρροπη ανάπτυξη με την Αυτοδιοίκηση. Επισήμανε πως το κόμμα λειτούργησε θεσμικά σε εθνικά θέματα, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.