ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
τμήμα κίνησης νοσοκομείου
Φωτογραφία του Υπουργείου Υγείας

Economist: Η διαδρομή των καρκινοπαθών στο σύστημα Υγείας

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην 6η Σύνοδο Κορυφής για τον Καρκίνο τόνισε τα βήματα προόδου στην ογκολογική φροντίδα, την ανάγκη καλύτερης πρόσβασης, βελτίωσης θεραπευτικών χρόνων και τον ρόλο του ογκολογικού φακέλου.

Στο «μονοπάτι» των ασθενών στο σύστημα Υγείας, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και τις αναγκαίες παρεμβάσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην έκτη ετήσια Σύνοδο Κορυφής για τον Καρκίνο στην Ελλάδα του Economist, με τίτλο «Η καταπολέμηση του καρκίνου σε ταραγμένες εποχές».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου στη βελτίωση της ποιότητας της ογκολογικής περίθαλψης. Επισήμανε την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα στάδια, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την παρακολούθηση, με την εφαρμογή ενιαίων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη λειτουργία ογκολογικών συμβουλίων.

Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πρόοδο, όπως η αύξηση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (5,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 7 στην ΕΕ), αναφέροντας ότι σύντομα θα προστεθούν νέα μηχανήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας. Οι χρόνοι έναρξης θεραπείας κυμαίνονται σήμερα από 10 έως 60 ημέρες, «κάτι που χρειάζεται βελτίωση», όπως είπε. Στα χειρουργεία δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ η έναρξη χημειοθεραπείας απαιτεί 2 με 3 εβδομάδες, χρόνος που θεωρείται ικανοποιητικός σε σχέση με την ΕΕ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δέκατη θέση στην ΕΕ στην πρόσβαση στην καινοτομία.

Αναφερόμενος στο «μονοπάτι του ασθενούς», ο υφυπουργός σημείωσε ότι η εφαρμογή του στην Ελλάδα δυσχεραίνεται από τη μεγάλη ελευθερία επιλογής των ασθενών. Ο κάθε ασθενής μπορεί να επιλέξει τον γιατρό και το νοσοκομείο του σε όλα τα στάδια της θεραπείας, κάτι που αποτελεί κεκτημένο και δύσκολο να αλλάξει. Την κατάσταση αναμένεται να βελτιώσει η δημιουργία ογκολογικού φακέλου ασθενούς.

Η χαρτογράφηση της διαδρομής του ασθενούς

Ο Μιχάλης Λιόντος, επίκουρος καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ΕΕΠΟ), επικεντρώθηκε στα εργαλεία βελτίωσης της φροντίδας. Τόνισε τη σημασία της χαρτογράφησης της διαδρομής του ασθενούς στο σύστημα υγείας και της καταγραφής των χρόνων μετάβασης μεταξύ των σταδίων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον χρόνο έως τη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας, καθώς και στη σημασία των βιοδεικτών για την εξατομικευμένη θεραπεία και την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η ποιότητα ως πολυδιάστατη έννοια

Ο Σαράντος Ευσταθόπουλος, διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», υπογράμμισε ότι η ποιότητα είναι πολυδιάστατη έννοια, που περιλαμβάνει σύγχρονες θεραπείες, αίσθημα ασφάλειας, αξιοπρέπεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Όπως ανέφερε, στο νοσοκομείο «Μεταξά» οι χρόνοι έναρξης θεραπείας είναι ιδιαίτερα σύντομοι, ενώ δίνεται έμφαση σε καινοτόμες δράσεις υποστήριξης, όπως ξενώνες φιλοξενίας, θεραπεία κατ’ οίκον, τηλεϊατρική και προγράμματα με σκύλους θεραπείας.

Παραδείγματα καλών πρακτικών

Η Ελένη Τιμοθεάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και Ογκολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, παρουσίασε την εμπειρία του νοσοκομείου. Παρά την αυξανόμενη ροή περιστατικών και τη στασιμότητα στο προσωπικό, καταβάλλονται προσπάθειες για βελτιστοποίηση των διαδικασιών και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η Αθανασία Γιαννοπούλου, επικεφαλής ποιοτικού ελέγχου, έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», τόνισε ότι η συνεχής βελτίωση αποτελεί βασικό στόχο σε ένα σύνθετο σύστημα υπηρεσιών. Μέσα από την καταγραφή της διαδρομής του ασθενούς στη Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας «Νίκος Κούρκουλος», εντοπίστηκαν αδυναμίες και σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας φροντίδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ασφάλιση στο 19ο Insurance Conference

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιωτικές ασφαλιστικές, επισημαίνοντας και την εφαρμογή DRGs στον ιδιωτικό τομέα από το 2027 για έλεγχο κόστους.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο σε Ίδρυμα Νιάρχος και Ελληνικό Κόσμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί αύριο σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία στο ΚΠΙΣΝ και θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το διάστημα με τον Αδριανό Γολέμη στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΚΑΒ αποκτά 250 νέα ασθενοφόρα τους επόμενους μήνες

Ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι ο στόλος των ασθενοφόρων έχει ενισχυθεί, με 250 νέα οχήματα να έρχονται, ενώ τόνισε τη μεγάλη ανταπόκριση για τις 1.131 θέσεις ιατρών, χάρη σε βελτιώσεις στους όρους εργασίας.
Λουλούδια και κεριά μνήμης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχασε τη ζωή του ο Μάριος Οικονόμου, πρώην ποδοσφαιριστής

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Μάριος Οικονόμου, 34 ετών, έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο στα Ιωάννινα. Νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου κατέληξε, προκαλώντας θλίψη στον αθλητικό κόσμο και την τοπική κοινωνία.