ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Την υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή μέχρι τον Ιούλιο ζήτησαν οι ευρωβουλευτές

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με 582 ψήφους έναντι 40 και 37 αποχών, ενώ στόχος είναι η δραστική μείωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών.

Την υποχρεωτική υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές ως τον Ιούλιο του 2020, ζήτησαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει επειγόντως δράση για την ελάττωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών.

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με 582 ψήφους έναντι 40 και 37 αποχών.

Το Κοινοβούλιο θέλει επίσης η Επιτροπή:

1. Να πάρει μέτρα που θα διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα των ασύρματων φορτιστών για τις διάφορες φορητές συσκευές

2. Να εξετάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του όγκου των καλωδίων και φορτιστών που ανακυκλώνονται

3. Να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δε θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν φορτιστή με κάθε νέα συσκευή, καθώς «θα πρέπει να θεσπιστούν στρατηγικές για την αποσύνδεση των δύο προϊόντων μέσω της λύσης του κοινού φορτιστή», αλλά και ότι «κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην αποσύνδεση θα πρέπει να αποφεύγει δυνητικά υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλείται το ΕΚ, περίπου 50 εκατ.τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών παράγονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή περισσότερα από 6 κιλά κατά άτομο. Στην Ευρώπη, το σύνολο των αποβλήτων αυτών που παράχθηκε το 2016 ήταν 12,3 εκατ. τόνοι, που ισοδυναμούν με 16,6 κιλά ανά κάτοικο. Ο περιορισμένος «κύκλος ζωής» κάποιων συσκευών επιβαρύνει την κατάσταση περαιτέρω, υπογραμμίζει το ψήφισμα.

Σημειώνεται ότι το 2009 υπήρχαν περισσότεροι από 30 τύποι φορτιστών, ενώ σήμερα μόνο τρεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Προσφυγή στο Δικαστήριο για το νόμο περί «ξένης επιρροής»

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.