Βαριές επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται ότι θα έχει η επιδημία του κοροναϊού, όπως παραδέχονται πλέον και αξιωματούχοι του Πεκίνου, προκαλώντας φόβους για διεθνή οικονομική επιβράδυνση. Το «βραχυκύκλωμα» στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρό σήμερα, αν αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 170 νεκρούς σήμερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει πλέον τα 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα, ξεπερνώντας πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το διάστημα 2002 και 2003. Η πόλη Ουχάν από όπου ξεκίνησε η επιδημία παραμένει σε καραντίνα, ενώ αεροπορικές εταιρείες έχουν παγώσει τα δρομολόγια τους από και προς την ηπειρωτική Κίνα.
Κινέζος οικονομικός αξιωματούχος ανέφερε πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδυνεύει να δεχτεί πλήγμα τουλάχιστον 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς η κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του κοροναϊού έχει επηρεάσει τομείς από την εξόρυξη μέχρι τις επιχειρήσεις πολυτελών ειδών.
Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη τους υπολογισμούς για την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τον κινεζικό ιό. Η Citi ανέφερε πως περιμένει η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 να επιβραδυνθεί στο 5,5% χαμηλώνοντας τις προβλέψεις από το ήδη χαμηλό 5,8%.
Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού
Αν και τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην ηπειρωτική Κίνα, περίπου άλλες 15 χώρες έχουν πληγεί, με συνολικά περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει καταγραφεί σε τρεις χώρες εκτός Κίνας: τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που κάλεσε «όλο τον κόσμο να δράσει» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».
«Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει», τόνισε ο Μάικλ Ράιαν διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.
Η Κίνα είναι βέβαιη ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του νέου κοροναϊού στα αεροπλάνα και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που αναφέρθηκαν εκτός της χώρας δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί να ελέγχει την εξάπλωσή του, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο Τσου Τάο, ένας διευθυντής την Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, είπε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωσή τους σχετικά με τον ιό ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ακυρώσει πτήσεις τους για την Κίνα, ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς. Στις αεροπορικές εταιρείες αυτές ήρθε να προστεθεί και ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, η El Al, η οποία ανέστειλε τις πτήσεις της για την Κίνα μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Η Βρετανία έχει καθυστερήσει την προγραμματισμένη απομάκρυνση των πολιτών της από την πληγείσα από τον ιό κινεζική πόλη Ουχάν επειδή ακόμη δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες από τις κινεζικές αρχές για να αναχωρήσει μια πτήση.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε τους Βρετανούς από την Ουχάν με ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετές πτήσεις άλλων χωρών δεν έχουν μπορέσει να αναχωρήσουν όπως ήταν προγραμματισμένο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς για να οργανώσουμε μια πτήση προς το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Foreign Office.