ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Έκκληση από ΠΟΥ να σταματήσουν οι επιθέσεις σε υποδομές Υγείας

Μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 140 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας, με πιο πρόσφατη την επίθεση στο νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν κάθε επίθεση σε υποδομές υγείας, μία ημέρα μετά το φονικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας. «Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

Στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν χθες «200 με 300» άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο για πάνω από 500 θανάτους. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο απολογισμός είναι ακόμα υψηλότερος.

Μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 140 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας: 6 στο Ισραήλ, 77 στη Δυτική Όχθη και 57 στη Γάζα.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία έγινε η επίθεση της Χαμάς. Έκτοτε, περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε χτυπήματα ως αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Για τον Κλούγκε, «η μοναδική λύση είναι να σταματήσουν οι μάχες». Ο ίδιος ζητά «ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης που θα εγγυάται το δικαίωμα στην υγεία για όλους. Το σύνθημά μας είναι υγεία για όλους, και για τον ισραηλινό και για τον παλαιστινιακό λαό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gaza-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Καθώς δεν μπορούσαν να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες στην περιοχή που δέχεται το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να ακυρώσει και πάλι την αποστολή βοήθειας.
ΠΟΥ κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για κατάρρευση του συστήματος Υγείας στη Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, τόνισε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 250 επιθέσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, ασθενοφόρα, ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
ΠΟΥ κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα

Μεγάλος ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για περίπου 350.000 ανθρώπους στη Γάζα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, που πασχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισκέπτεται το Ισραήλ την Παρασκευή λόγω Μέσης Ανατολής

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό επισκέπτεται αύριο το Ισραήλ, μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία, για συνομιλίες για ασφάλεια και ανθρωπιστικά ζητήματα, συνεχίζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες του Παρισιού.
Ορίζοντας του Τελ Αβίβ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δύο νεκροί από ιρανικό πυραυλικό πλήγμα κοντά στο Τελ Αβίβ

Δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους κοντά στο Τελ Αβίβ μετά από πτώση θραυσμάτων ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία. Ζημιές σημειώθηκαν σε αυτοκίνητα και άλλες υποδομές, όπως φαίνεται σε εικόνες της Magen David Adom.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Εκκενώθηκε νοσοκομείο στην Τεχεράνη μετά από κοντινές εκρήξεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο στην Τεχεράνη εκκενώθηκε λόγω εκρήξεων, ενώ ερευνά πληροφορίες ότι τρία ακόμα ιατρικά κέντρα επλήγησαν από αεροπορικές επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν. Ασθενείς μεταφέρθηκαν λόγω ζημιών.