Εφετείο ακύρωσε την καταδίκη σε έξι χρόνια κάθειρξη που επιβλήθηκε τον Ιούνιο για ξέπλυμα χρήματος στον δημοσιογράφο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, ιδρυτή και εκδότη εφημερίδας που επέκρινε την κυβέρνηση της Γουατεμάλας, απόφαση που είχε προκαλέσει κατακραυγή εντός και εκτός των συνόρων της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Όπως αναφέρει απόφασή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή, το εφετείο διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη και απαίτησε να οριστεί «νέα ημερομηνία και ώρα» για την ακροαματική δημόσια διαδικασία.
Έπειτα από την αμφιλεγόμενη δίκη του, ο κ. Σαμόρα, εκδότης και ιδρυτής της El Periódico, καταδικάστηκε τη 14η Ιουνίου να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πάντως αθωώθηκε για τις άλλες δυο κατηγορίες που αντιμετώπιζε (εκβίαση, άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος).
Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή 40 ετών κάθειρξης, η βαρύτερη προβλεπόμενη, στον κ. Σαμόρα, 67 ετών, και για τις τρεις κατηγορίες. Ο δημοσιογράφος και εκδότης, προφυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2022, κατήγγειλε εξαρχής και ασταμάτητα πως η υπόθεση σε βάρος του ήταν εντελώς φτιαχτή, κατασκευασμένη κατ’ αυτόν από τον πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι και τη γενική εισαγγελία Κονσουέλο Πόρας, προκειμένου να φιμωθούν ο ίδιος και η εφημερίδα του, μετά τη δημοσίευση ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς στην κυβέρνηση.
Η απόφαση της δικαιοσύνης είχε προκαλέσει καταιγισμό αντιδράσεων. Για τον επικεφαλής αξιωματούχο της αμερικανικής διπλωματίας στη Λατινική Αμερική, τον Μπράιαν Νίκολς, επρόκειτο περί «απειλής για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης στη Γουατεμάλα».
«Ελπίζουμε πως θα έχει δίκαιη δίκη και ότι το δικαίωμά του στην υπεράσπιση θα γίνει σεβαστό», ανέφερε χθες ο γιος του δημοσιογράφου, ο Ραμόν Σαμόρα, μέσω X (του πρώην Twitter). Η Ελ Περιόδικο, που ιδρύθηκε το 1996 και είχε βραβευτεί επανειλημμένα για την ποιότητα της δουλειάς και των ερευνών της, αναγκάστηκε να διακόψει τις δραστηριότητές της τη 15η Μαΐου, εξαιτίας του «δικαστικού διωγμού και της οικονομικής πίεσης» που αντιμετώπιζε. Σε βάρος του κ. Σαμόρα διενεργούνται κι άλλες έρευνες από την εισαγγελία, που τον κατηγορεί ιδίως για παρακώλυση έρευνας σχετικά με ξέπλυμα χρήματος.
Οι διώξεις σε βάρος του κ. Σαμόρα είχαν φόντο σειρά άλλων από πλευράς της κυρίας Πόρας εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που είχαν διενεργήσει έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς. Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο σοσιαλδημοκράτης Μπερνάρντο Αρέβαλο, που κατήγαγε θεαματική νίκη τον Αύγουστο υποσχόμενος να καταπολεμήσει τη διαφθορά, καταγγέλλει τις ενέργειες της κυρίας Πόρας και άλλων δυο δικαστικών εναντίον του κόμματός του, κάνοντας λόγο περί «πραξικοπήματος» για να εμποδιστεί να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε να υπάρξουν εγγυήσεις πως η ορκωμοσία του θα γίνει κανονικά. Η Γουατεμάλα έχει πρακτικά παραλύσει τις τελευταίες ημέρες από διαδηλώσεις υποστηρικτών του κ. Αρέβαλο που ζητούν να παραιτηθεί η κυρία Πόρας, η οποία φιγουράρει σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ με πρόσωπα που κατά την Ουάσινγκτον είναι «διεφθαρμένα». Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γουατεμάλας Γιαματέι αξίωσε χθες Παρασκευή να διαλυθούν τα οδοφράγματα και να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί να καθαιρέσει τη γενική εισαγγελέα Πόρας από το αξίωμά της, όπως απαιτούν οι διαδηλωτές. Οι υπηρεσίες της ενδιαφερόμενης ξεκαθάρισαν εξάλλου πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραιτηθεί.