Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν σήμερα προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού που βομβαρδίζει ακατάπαυστα το παλαιστινιακό έδαφος σε απάντηση για την επίθεσή της Χαμάς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή. Η Χαμάς είχε απορρίψει την εκδοχή της εκκένωσης της περιοχής που ζήτησε το Ισραήλ.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή, την ώρα που δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο». «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.
Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στοιβάζοντας τα πράγματά τους και παίρνοντας όσα μπορούν ενώ φεύγουν με όποιον τρόπο είναι δυνατό.
Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας.
«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP. Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
Νωρίτερα, σήμερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.
«Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης», δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ριάντ Μανσούρ απηύθυνε έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει περισσότερα για να σταματήσει ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ.
«(Ο Γκουτέρες) πρέπει να κάνει περισσότερα. Ό,τι έχει γίνει δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε όλοι μας να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Μανσούρ σε δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση πρεσβευτών αραβικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη.
Παράλληλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα. «Ο λαός μας στη Γάζα υφίσταται γενοκτονία και η Γάζα γίνεται μια περιοχή καταστροφής», είπε ο Στάγεχ σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με υπηρεσίες αρωγής πώς μπορούν να δημιουργηθούν «ασφαλείς περιοχές» για αμάχους στη Γάζα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ εργάζονται με υπηρεσίες αρωγής για τη δημιουργία ασφαλών περιοχών
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε το θέμα χθες, Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ο αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί περιοδεία σε επτά χώρες της Μέσης Ανατολής στην προσπάθεια να αποτρέψει το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών και Αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
«Ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε πράγματι μαζί τους (με τους Ισραηλινούς) ήταν η ανάγκη να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων στη Γάζα, η ανάγκη να δημιουργηθούν ορισμένες ασφαλείς περιοχές, όπου οι άμαχοι να μπορούν να μετακομίσουν ώστε να είναι ασφαλείς από τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας του Ισραήλ», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους καθ΄οδόν προς το Κατάρ.
«Επομένως συζητάμε με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ για να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες τού πώς θα έμοιαζε κάτι τέτοιο. Είναι ακόμη μια δουλειά σε εξέλιξη. Οι Ισραηλινοί είναι δεσμευμένοι σε αυτό», είπε ο αξιωματούχος.
Το Ισραήλ με αυτή την επιχείρηση θέλει να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς, την ικανότητα της οργάνωσης να κυβερνά και τις συνθήκες που της επέτρεψαν να διενεργήσει την πιο φονική επίθεση εναντίον Εβραίων από την εποχή του Ολοκαυτώματος, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.