ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Capital controls πάλι από τον Πούτιν για να υποστηριχθεί το ρούβλι

Την υποχρεωτική πώληση συναλλάγματος από τους εξαγωγείς επανέφερε με διάταγμα ο Πούτιν για να σταματήσει την καθίζηση του εθνικού νομίσματος πριν ενισχυθούν περαιτέρω οι πληθωριστικές πιέσεις.

Στην επαναφορά των capital controls υποχρεώθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την καθοδική πορεία του εθνικού νομίσματος πριν αυτή τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Μετά τη δημοσίευση του σχετικού διατάγματος, το ρούβλι κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου, αλλά παραμένει κοντά στα 100 ρούβλια/δολ.

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα αργά την Τετάρτη, με το οποίο υποχρεώνονται 43 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εξαγωγέων ενέργειας, μετάλλων και γεωργικών προϊόντων, να πωλούν στην εσωτερική αγορά μέρος του συναλλάγματος που αντλούν από πωλήσεις στο εξωτερικό, ώστε να στηρίζουν το ρούβλι που βυθίζεται.

Το ρούβλι ενισχύθηκε έως και 4% έναντι του δολαρίου σήμερα, αλλά έχασε μέρος των κερδών του και η ισοτιμία διαμορφώθηκε 2% υψηλότερα, στα 97,35 ρούβλια. Το νόμισμα παραμένει 23% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου φέτος και έχει υποχωρήσει περίπου κατά 25% από την έναρξη του πολέμου, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν την οικονομία της χώρας.

usd_rub

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν μειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας και έχουν διογκώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, καθώς το Κρεμλίνο αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες για την πολεμική μηχανή του.

Το 2022, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές επέβαλαν capital controls, αναγκάζοντας τους εξαγωγείς να πουλήσουν στην εσωτερική αγορά τουλάχιστον το 80% του συναλλάγματος που συγκέντρωναν από εξαγωγές. Τρεις μήνες αργότερα, το ποσοστό μειώθηκε στο 50% και ένα μήνα αργότερα τα capital controls καταργήθηκαν.

Τον Αύγουστο, όταν το ρούβλι έσπασε το όριο των 100 έναντι του δολαρίου, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε έκτακτη συνεδρίαση. Τα αύξησε περαιτέρω κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 13% τον Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν ανησυχεί για τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό η εξασθένηση του νομίσματος και σε σύσκεψη που είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά είχε πει, απευθυνόμενος στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου: «Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις αιτίες πίσω από αυτό (σ.σ.: την πτώση του νομίσματος) και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση».

Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε προηγουμένως αντιταχθεί σε νέα capital controls, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να τεθεί υπό έλεγχο η μεταβλητότητα και θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά συναλλάγματος.

Το διάταγμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της αργά την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο «υποχρεωτικός επαναπατρισμός» των εσόδων θα επιβάλει στους εξαγωγείς να πουλήσουν ξένο νόμισμα σύμφωνα με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να τους παρακολουθεί.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγείς εμπορευμάτων της Ρωσίας διαμαρτύρονται τους τελευταίους μήνες για τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να συγκεντρώσει επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό μέσω έκτακτων μέτρων, όπως ένας απροσδόκητος φόρος στους παραγωγούς μετάλλων, η επιβολή ορίου στις εκπτώσεις για την πώληση πετρελαίου στη διεθνή αγορά και η μείωση επιδοτήσεων για τους παραγωγούς καυσίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επί τάπητος συζήτηση με Ρωσία για προτάσεις προς Ουκρανία-ΕΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, θα συναντήσει αύριο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από συνομιλίες σήμερα στη Νορβηγία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συζητήσουν νέες ουκρανικές προτάσεις και ιδέες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία οφείλει να συμφωνήσει με Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Ουκρανία να επιδιώξει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως πρέπει να επιθυμεί λύση, ασκώντας κυρίως πίεση στον Ζελένσκι αντί του Πούτιν.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι ευχαριστεί ΗΠΑ για έγκαιρη προειδοποίηση πυραυλικών επιθέσεων

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα μεταβεί αύριο στη Ρωσία, σύμφωνα με το TASS, μετά από συνάντησή του στο Όσλο με τους προέδρους Ζελένσκι και Στουμπ. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε συνομιλίες Πούτιν-Τραμπ-Σι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε κάθε διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον της, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας για τον πόλεμο, χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας.