ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου

Χιλή: Καταδικάστηκαν πρώην στρατιωτικοί για τη δολοφονία Ισπανού διπλωμάτη

Η απόφαση έκανε ακόμη πιο βαριές τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε βάρος των έξι πρώην μελών της πολιτικής αστυνομίας της χούντας, της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών (DINA).

Το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε χθες Τρίτη να εκτίσουν ποινές 10 ως 15 χρόνων κάθειρξης έξι απόστρατους για τη δολοφονία του Ισπανού διπλωμάτη και οικονομολόγου Καρμέλο Σόρια το 1976, επί των ημερών της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ.

Η απόφαση έκανε ακόμη πιο βαριές τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε βάρος των έξι πρώην μελών της πολιτικής αστυνομίας της χούντας, της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών (DINA), που έσπερνε τον τρόμο επί καθεστώτος Πινοτσέτ (1973-1990).

Ο Καρμέλο Σόρια, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας που εξορίστηκε στη Χιλή το 1971, εργαζόταν για την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική (CEPAL), θεσμό του ΟΗΕ με έδρα το Σαντιάγο. Είχε αξιοποιήσει τη διπλωματική ασυλία του για να βοηθήσει αντιφρονούντες να βρουν καταφύγιο σε πρεσβείες.

Όπως υπενθυμίζεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την 14η Ιουλίου 1976 ο διπλωμάτης, 54 ετών, απήχθη από πράκτορες της DINA κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, κατόπιν ανακρίθηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου.

Ο φόνος του κατόπιν έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί από τους βασανιστές και δήμιους του, που παρουσίασαν τον θάνατό του ως συνέπεια τροχαίου δυστυχήματος λόγω κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ κι άφησαν στα ρούχα του θύματος γράμμα που «άφηνε να εννοηθεί πως απιστούσε τη σύζυγό του».

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι ο Πέδρο Εσπινόσα Μπράβο, 81 ετών, κι ο Ραούλ Ιτουριάγα Νόιμαν, 85 ετών, άλλοτε κορυφαία στελέχη της DINA· τους επιβλήθηκαν ποινές 15 ετών και μιας ημέρας κάθειρξης. Σε τρίτο πρώην στρατιωτικό, τον Χουάν Μοράλες, επιβλήθηκε ποινή 10 ετών και μιας ημέρας κάθειρξης.

Οι τρεις άνδρες ήταν ήδη κρατούμενοι σε ειδική φυλακή για δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πούντα Πέουκο, προάστιο του Σαντιάγο: εξέτιαν ήδη βαριές ποινές για άλλες υποθέσεις.

Οι υπόλοιποι τρεις καταδικασθέντες, ο Γκιγιέρμο Σαλίνας (15 χρόνια και μια ημέρα κάθειρξης), ο Ρενέ Κιλιότ και ο Πάμπλο Μπελμάρ (10 χρόνια και μια ημέρα ο καθένας), ελεύθεροι υπό όρους, θα οδηγηθούν στη φυλακή τις επόμενες ημέρες, ορίζεται στην απόφαση.

Πρωτοδίκως, το 2019, δικαστήριο τους επέβαλε ποινές ως και 6 ετών κάθειρξης.

«Τη 16η Ιουλίου 1976 (σ.σ. δυο μέρες μετά τη δολοφονία), η μητέρα μου μού είχε πει πως ήταν πολιτικό έγκλημα. Την 22η Αυγούστου 2023, το δικαστήριο τη δικαίωσε», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάρμεν Σόρια, κόρη του δολοφονημένου διπλωμάτη, παρότι χαρακτήρισε «αξιολύπητες» τις ποινές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Χιλής
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Έρευνα για εμπορία ανθρώπων με αφίξεις εκατοντάδων παιδιών από Αϊτή

Οι εισαγγελικές αρχές της Χιλής διερευνούν υπόθεση πιθανής εμπορίας ανηλίκων από την Αϊτή, καθώς εκατοντάδες παιδιά μπήκαν στη χώρα το 2025 με συνοδούς που δεν έχει επαληθευτεί αν είναι συγγενείς τους.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καστ θα δώσει χάρη σε αστυνομικούς για τα γεγονότα του 2019 στη Χιλή

Ο νέος πρόεδρος της Χιλής, Χοσέ Αντόνιο Καστ, δήλωσε πως σκοπεύει να εξετάσει απονομές χάριτος σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς που καταδικάστηκαν για βιαιότητες στις διαδηλώσεις του 2019.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Αθώος αστυνομικός για τύφλωση διαδηλωτή το 2019

Δικαστήριο της Χιλής αθώωσε αστυνομικό που κατηγορούνταν για τον πυροβολισμό του Γουστάβο Γατίκα το 2019, ο οποίος έχασε την όρασή του σε διαδήλωση. Η αστυνομία τότε είχε επικριθεί για υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία EPPO
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά κατάχρηση πόρων από ακροδεξιά κόμματα

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά πιθανή κατάχρηση κονδυλίων από ευρωβουλευτές της πρώην ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, όπου μετείχαν ακροδεξιά κόμματα όπως ο Εθνικός Συναγερμός, σε Γαλλία και άλλες χώρες για την περίοδο 2019-2024.
Γεώργιος Φλωρίδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάστηκε ο Κώδικας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών - Δηλώσεις Φλωρίδη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε πως η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, ενώ ευχήθηκε επιτυχία στη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου σε μια κρίσιμη περίοδο αλλαγών για τον θεσμό.