Επτά λειτουργοί της υπηρεσίας φυλακών του Ισημερινού συνελήφθησαν αφού βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά, χρήματα και ναρκωτικά κρυμμένα μέσα στα γραφεία τους στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της αστυνομίας και του στρατού, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η γενική εισαγγελία.
Η επιχείρηση, στη φυλακή της επαρχίας Γουάγιας (νοτιοδυτικά), διεξήχθη στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος την 25η Ιουλίου εξαιτίας των πολυάριθμων φόνων που συνεχίζουν να διαπράττονται στις φυλακές. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «όπλα, πυρομαχικά, βόμβες, χειροβομβίδες, εκρηκτικά, ρευστό και ναρκωτικά μέσα στα γραφεία» υπαλλήλων της SNAI, του δημόσιου θεσμού που διαχειρίζεται τα κέντρα κράτησης του Ισημερινού, ανέφερε η εισαγγελία μέσω X (του πρώην Twitter).
Μετά τα ευρήματα αυτά, οι διευθυντές κέντρου προσωρινής κράτησης, της φυλακής Γουάγιας 1, καθώς και πέντε διοικητικοί υπάλληλοι και δύο φύλακες «τέθηκαν υπό κράτηση», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι αναρτήσεις της εισαγγελίας συνοδεύονται από φωτογραφίες που εικονίζουν πιστόλια, τουφέκια, ναρκωτικά και άλλα είδη, καθώς και στρατιώτες να εντοπίζουν μέρος του οπλοστασίου που κατασχέθηκε κρυμμένο μέσα στην οροφή τμήματος των γραφείων.
Η SNAI διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως «συνεργάζεται πλήρως με τις έρευνες που διενεργούνται» μετά τις κατασχέσεις αυτές. Πρόσφατη απογραφή έδειξε πως στις 36 φυλακές του Ισημερινού κρατούνται 31.321 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.245 αλλοδαποί, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους είναι 30.000 θέσεις. Οι περισσότεροι έγκλειστοι εκτίουν ποινές για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς ο Ισημερινός συγκαταλέγεται στα κράτη με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, μαζί με την Κολομβία και το Περού, κράτη με τα οποία γειτονεύει.
Οι φυλακές του Ισημερινού θεωρείται πως έχουν μετατραπεί σε αληθινά κέντρα επιχειρήσεων συμμοριών, που συγκρούονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και εδαφών. Από το 2021, πάνω από 430 κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί στις φυλακές, δεκάδες από τους οποίους βρήκαν φρικτό θάνατο, κάηκαν ζωντανοί ή αιμορράγησαν μέχρι θανάτου μετά τους ακρωτηριασμούς τους. Επιτροπή που είχε συστήσει η κυβέρνηση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο πέρυσι χαρακτήρισε τις φυλακές «αποθήκες ψυχών» και «κέντρα βασανιστηρίων».