Ο Φλόριαν Νοϊμάιερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τη νομισματική και φορολογική πολιτική του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Πανεπιστημίου του Μονάχου μιλά με βεβαιότητα.
"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το γερμανικό δημόσιο θα μπορούσε να είναι ο νικητής αυτών των μεταρρυθμίσεων, που προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για διεθνή φορολόγηση επιχειρήσεων, αποσπώντας ένα ποσό ανάμεσα στα 2,4 και 3,4 δις ευρώ". Στο μεταξύ βέβαια αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων θεωρείται μάλλον μέτρια, ωστόσο τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν, σε περίπτωση που ο Καναδάς ακολουθήσει τον δικό του δρόμο στη φορολόγηση. Αξίζει η υπενθύμιση ότι το 2021, μετά από διαπραγματεύσεις πολλών χρόνων, περίπου 140 χώρες συμφώνησαν στην αναθεώρηση των διεθνών φορολογικών κανόνων για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και την προσαρμογή τους στη ψηφιακή εποχή. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Η ιδέα βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος στοχεύει στους διεθνείς κολοσσούς που στο μέλλον θα πληρώνουν φόρους στη χώρα, όπου παράγουν κύκλο εργασιών τους και όχι πια εκεί όπου καταχωρίζουν την έδρα τους για φορολογικούς λόγους. Αυτό αφορά εταιρείες με κύκλο εργασιών 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και απόδοση πάνω από 10%. Οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Alphabet και η Amazon, αλλά και από κινεζικές, γαλλικές ή γερμανικές εταιρείες, όπως η Volkswagen, η Daimler ή η Siemens. Ως εκ τούτου χώρες που προσφέρουν μοντέλα φοροαποφυγής, όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και πολλοί οικονομικοί παράδεισοι στην Καραϊβική ή τα βρετανικά νησιά της Μάγχης, θα γίνουν λιγότερο ελκυστικές. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο. Που σημαίνει ότι τα κέρδη εταιρειών με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων θα φορολογούνται συμπληρωματικά με συντελεστή 15%, ανεξαρτήτως που αποκτήθηκαν τα κέρδη τους.
Το κράτος, στο οποίο εδρεύει η μητρική εταιρεία, θα αποκτά το δικαίωμα να φορολογεί τα κέρδη που προέρχονται από φορολογικούς παραδείσους με έναν επιπλέον συντελεστή του 10%. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι και αυτά τα κέρδη θα υπόκεινται σε πραγματική φορολόγηση στο 15%. Με αυτόν τον τρόπο ο ανταγωνισμός πολλών χωρών για το ποια προσφέρει χαμηλότερη φορολόγηση θα εξασθενήσει. Μόνο από έναν τέτοιο ελάχιστο φόρο θα έμπαινε στο γερμανικό δημόσιο φορολογικά έσοδα ανάμεσα 1,5 και 1,7 δις ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo. Στην ιστεσελίδα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η εφορμογή αυτού του πυλώνα έχει προχωρήσει πολύ. "Η ελάχιστη φορολογία εφαρμόζεται παντού στην ΕΕ και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία ή η Αυστραλία".