ΓΔ: 1417.71 0.76% Τζίρος: 35.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

«Σήμα κινδύνου» για τα δικαιώματα των εργαζομένων παγκοσμίως

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί στην κορυφή των καταγγελιών.

Οι επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων διατηρήθηκαν σε «επίπεδα ρεκόρ» το 2022, τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ΔΣΣΕ), επικρίνοντας ειδικά τη Γαλλία για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Αφότου άρχισε να συντάσσεται η ετήσια έκθεση αυτή, το 2014, «οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έπαψαν να αυξάνονται σε διάφορες περιοχές» του κόσμου, στηλιτεύει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του πλανήτη.

Μεταξύ του Απριλίου του 2022 και του Μαρτίου του 2023, το 87% των 149 χωρών που μελετήθηκαν παραβίασε το δικαίωμα στην απεργία, το 79% παραβίασε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και το 77% απαγόρευσε σε εργαζόμενους να ιδρύσουν ή να ενταχθούν σε συνδικάτο, υπογραμμίζει η ΔΣΣΕ.

Οι αριθμοί είναι από παρόμοιοι ως ταυτόσημοι με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη χρονιά και είχαν ήδη χαρακτηριστεί «ιστορικοί», αφού αντανακλούσαν «επίπεδα ρεκόρ» παραβιάσεων που καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Στη Γαλλία, οι διαδηλώσεις στην αρχή της χρονιάς εναντίον της θέσπισης του ορίου ηλικίας 64 ετών για τη συνταξιοδότηση οδήγησαν σε «ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, συλλήψεις αδιακρίτως και επιθέσεις με δακρυγόνα», στηλιτεύει η ΔΣΣΕ, σύμφωνα με την οποία σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης διαπράχθηκαν «επανειλημμένες» παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Συνομοσπονδία εκφράζει επίσης ανησυχία για την κατάσταση στον Ισημερινό και στην Τυνησία, που εντάχθηκαν στον ετήσιο κατάλογο των «δέκα χειρότερων χωρών για τους εργαζομένους».«Στον Ισημερινό, μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των συλλογικών δικαιωμάτων (...) κατεστάλησαν βίαια», εξηγεί.

Ενώ «στην Τυνησία, ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ υπονόμευσε τις αστικές και εργατικές ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς», κλείνοντας το κοινοβούλιο το 2021, ενώ το νέο Σύνταγμα «υιοθετήθηκε το 2022 χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα ή τους κοινωνικούς εταίρους».

Σε παγκόσμια κλίμακα δολοφονήθηκαν 19 συνδικαλιστές την περίοδο 2022-2023, οι 15 στην Κολομβία, έναντι 17 την αμέσως προηγούμενη ετήσια περίοδο.

Πέρα από τις κρατικές αρχές, η ΔΣΣΕ κατονομάζει και καταγγέλλει κάθε χρόνο σειρά μεγάλων επιχειρήσεων (ή τοπικών θυγατρικών τους) που «παραβίασαν δικαιώματα των εργαζομένων, συνδέθηκαν με παραβιάσεις δικαιωμάτων ή δεν άσκησαν την επιρροή τους για να αποκατασταθούν».

Το 2023, ανάμεσά τους φιγουράρουν η Amazon (ΗΠΑ), η Apple (η θυγατρική της στην Αυστραλία), η Deliveroo (Ολλανδία), η Ikea (η θυγατρική της στην Πολωνία), η Ryanair (Ισπανία), η Starbucks (ΗΠΑ), καθώς και η Uber (Ολλανδία).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων πέφτει, όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ακραία ζέστη κοστίζει στις ΗΠΑ 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, επικαλούμενος μια έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου που προειδοποίησε ότι οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι το 2030.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΔΟΕ καταγγέλλει τη μεταχείριση των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ

Ο έλεγχος του τρόπου μεταχείρισης των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ - που τελεί υπό έλεγχο για δεκαετίες από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ - έχει αυξηθεί από τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία εισάγει την Κάρτα Ευκαιρίας για να προσελκύσει εργαζομένους εκτός ΕΕ

«Διασφαλίζουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που η οικονομία μας χρειάζεται επειγόντως εδώ και χρόνια μπορούν να έρθουν στη χώρα μας», δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι καταναλωτές μετρίασαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Μάιο

Ενώ οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2022, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να εκφράζει την επιβάρυνση που ασκούν οι υψηλές τιμές στη ζωή του.