ΓΔ: 1408.5 -0.01% Τζίρος: 100.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η Γερμανία δεν θα αποσύρει άμεσα τον στρατό της από το Μάλι

Οι στρατιωτικές αρχές του αφρικανικού κράτους υπέβαλαν το αίτημα την Παρασκευή, επικαλούμενες μια «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ των αρχών του Μαλί και της αποστολής του ΟΗΕ, γνωστής ως MINUSMA.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το αίτημα της στρατιωτικής χούντας του Μάλι να αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών από τη χώρα «χωρίς καθυστέρηση» έχει πολιτικά κίνητρα και ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να επιδιώκει την ομαλή αποχώρηση των στρατευμάτων της μέχρι τον Μάιο του 2024, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι στρατιωτικές αρχές του Μαλί υπέβαλαν το αίτημα την Παρασκευή, επικαλούμενες μια «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ των αρχών του Μαλί και της αποστολής του ΟΗΕ, γνωστής ως MINUSMA. Το Βερολίνο έχει αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιώτες στο Μάλι, τους περισσότερους κοντά στη βόρεια πόλη Γκάο, όπου το κύριο καθήκον τους είναι να συλλέγουν πληροφορίες για την MINUSMA, η οποία απαριθμεί 13.000 άτομα.

Το αίτημα για απόσυρση σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για τη δυτικοαφρικανική χώρα, η οποία αγωνίζεται να αναχαιτίσει μια ισλαμιστική εξέγερση μετά από μια εξέγερση το 2012. Η MINUSMA αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2013 για να υποστηρίξει τις ξένες και τοπικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η απογοήτευση για την αυξανόμενη ανασφάλεια προκάλεσε δύο πραξικοπήματα το 2020 και το 2021 και η κυβερνώσα χούντα βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντιπαράθεση με τη MINUSMA και άλλους διεθνείς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εγκρίνουν ψήφισμα για την παράταση της εντολής της MINUSMA έως τις 30 Ιουνίου. Ένα ψήφισμα απαιτεί τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία ή τη Γαλλία για να περάσει. Η χούντα έχει κάψει τις γέφυρες με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους και έχει στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια στην ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν για την παρουσία της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner.

«Το γεγονός ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι και η Ρωσία θα χρησιμοποιούσαν την επικείμενη παράταση της εντολής του ΟΗΕ για να αντλήσουν πολιτικό κεφάλαιο από αυτό δεν μας εκπλήσσει», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Το ενδιαφέρον μας παραμένει μια δομημένη έξοδος. Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ». Η Γερμανία δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μαλί από τα μέσα του επόμενου έτους μετά από μια δεκαετή αποστολή, με την αποχώρηση να ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία αποσύρει στρατεύματα από τον Νίγηρα που διοικείται δικτατορικά

Όπως και άλλες γειτονικές χώρες του Σαχέλ που τώρα καθοδηγούνται από χούντες, οι ηγέτες του Νίγηρα, επίσης, έχουν στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια στο πλαίσιο αυτού που παρουσίασαν ως αποτίναξη των «ιμπεριαλιστικών αλυσίδων» συνεργασίας με τα δυτικά έθνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα απειλεί να στείλει 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία

Οι Γερμανοί «πρέπει να ζήσουν με τα ζώα, όπως προσπαθούν να υπαγορεύσουν σε εμάς», αντέδρασε ο ηγέτης της Μποτσουάνας Μογκουίτσι Μασίσι, όπως γράφει στον ιστότοπό της η γερμανική εφημερίδα Bild.
Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι μάχες στο Σουδάν παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία

Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: Κλειδί η σταθερότητα στη δυτική Αφρική για την ασφάλεια της Ευρώπης

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, που έχει αναπτύξει πάνω από 1.100 στρατιωτικούς της Μπούντεσβερ στο Μαλί στο πλαίσιο της MINUSMA, αποφάσισε τον Νοέμβριο να τους έχει αποσύρει ως τον Μάιο του 2024.