ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04

«Τείχος» από την ΕΕ σε Huawei και ZTE για τα εσωτερικά δίκτυα της Κομισιόν

Η κίνηση αυτή έρχεται πριν από την αναμενόμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να απαγορεύσει τον εξοπλισμό των κινεζικών προμηθευτών Huawei Technologies Co. και ZTE Corp. από τα δικά της εσωτερικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Η κίνηση αυτή έρχεται πριν από την αναμενόμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, η οποία θα αυξήσει την πίεση στα μέλη του μπλοκ να αποσύρουν σταδιακά τον εξοπλισμό των εταιρειών, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. 

Στην επικαιροποιημένη καθοδήγηση της ΕΕ στην «εργαλειοθήκη» 5G, η Επιτροπή θα πει στα μέλη ότι ο αποκλεισμός της Huawei και της ZTE από τα εθνικά δίκτυα είναι δικαιολογημένος και θα τις κατονομάσει για πρώτη φορά, είπαν οι άνθρωποι. 

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσινγκτον να ακολουθήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν την κινεζική πρόσβαση σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί και οι κβαντικοί υπολογιστές, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις για την Ταϊβάν.

Σε απάντηση, η ΕΕ εντείνει τη ρητορική της κατά της κινεζικής επιρροής. Παρόλο που δεν μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να δράσουν - τα θέματα ασφάλειας αντιμετωπίζονται σε επίπεδο χώρας - δείχνει πώς η ομάδα ευθυγραμμίζεται στενότερα με τις ΗΠΑ. 

Εκπρόσωποι της Επιτροπής, της Huawei και της ZTE δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. 

Η απαγόρευση θα απαιτήσει από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αφαιρέσουν οποιονδήποτε εξοπλισμό από τους προμηθευτές και θα εφαρμοστεί σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στα κράτη μέλη, δήλωσαν οι άνθρωποι. Θα ακολουθήσει την απόφαση της Επιτροπής να αποκλείσει το προσωπικό της από τη χρήση της TikTok Inc. λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν η Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά την εργαλειοθήκη πριν από τρία χρόνια, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ δεν ανέφερε ονόματα. Αντ' αυτού, η Επιτροπή ενθάρρυνε τις χώρες να μειώσουν τις εξαρτήσεις τους από τους προμηθευτές «υψηλού κινδύνου», όπως τους χαρακτήρισε. 

Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, έθεσαν ως πολιτική τους την απομάκρυνση των Κινέζων πωλητών από τις τηλεπικοινωνιακές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες δεν το έκαναν. Η Επιτροπή απογοητεύεται όλο και περισσότερο από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με δίκτυα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον εξοπλισμό της Huawei.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Huawei εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Την αντίθεση της στο μπλόκο που επέβαλλε η Κομισιόν εξέφρασε η Huawei

Ο κινεζικός κολοσσός υπογραμμίζει πως αποκλεισμοί που βασίζονται σε κρίσεις που εισάγουν διακρίσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους σημειώνοντας πως η κυβερνοασφάλεια αποτελεί την κορυφαία της προτεραιότητα.
Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια λαμβάνει 1,47 δισ. ευρώ από τρίτη δόση ανάκαμψης

Η Βουλγαρία έλαβε 1,47 δισ. ευρώ από την τρίτη πληρωμή του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς υλοποίησε 48 από τους 50 στόχους. Τα χρήματα καλύπτουν 22 μεταρρυθμίσεις και 19 επενδύσεις, αυξάνοντας συνολικά τα φετινά κεφάλαια στα 1,9 δισ. ευρώ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Κομβικές οι σταθερές εγγυήσεις για Ουκρανία από την αρχή

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο Χ ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες Τραμπ-Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει Ουκρανία και ΗΠΑ στη διαδικασία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Υπέρ δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με σεβασμό στην Ουκρανία

Ευρωπαίοι ηγέτες και οι πρόεδροι Επιτροπής και Συμβουλίου συνομίλησαν με τον Ζελένσκι ενόψει της συνάντησής του με Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και τη δέσμευση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης

Η ΕΕ θα υπερασπιστεί την ελευθερία λόγου, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε πέντε Ευρωπαίους. Ο Κόστα χαρακτήρισε τις κυρώσεις απαράδεκτες και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ παραμένει ανυποχώρητη σε θέματα έκφρασης.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ασφάλεια της Αρκτικής παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ

Η ασφάλεια της Αρκτικής είναι βασική προτεραιότητα για την ΕΕ, τόνισαν Φον ντερ Λάιεν και Κόστα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας και εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τη Δανία και τη Γροιλανδία.