ΓΔ: 1424.63 0.08% Τζίρος: 22.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:26:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιταλία: Πλαστικό χρήμα για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Την επίβολή «ηλεκτρονικής πληρωμής» με κάρτα αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση σε ένα μέτρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα για να καταπολεμηθεί το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Την ακόμα ευρύτερη εφαρμογή του «πλαστικού χρήματος» θέλει η ιταλική κυβέρνηση καθώς στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό, αποφάσισε την επιβολή της «ηλεκτρονικής πληρωμής» με κάρτα για μια σειρά αγορών, προκειμένου να μπορούν, στην συνέχεια, να ισχύσουν και οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές.

Οι «ηλεκτρονικές πληρωμές» με στόχο την μείωση του τελικού φόρου εισοδήματος θα αφορούν, στο εξής, τις εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, την άθληση, τα στεγαστικά δάνεια, τις αποδείξεις του κτηνίατρου αλλά και τους φόρους εγγραφής στα πανεπιστήμια. Προς το παρόν, εξαιρούνται οι αγορές φαρμάκων και οι εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία.

Εκτός από πληρωμές με κάρτα, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τραπεζικό έμβασμα ή τις πιο παραδοσιακές, τραπεζικές επιταγές. Ο προφανής λόγος που ενέπνευσε το μέτρο, είναι η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Ιταλία.

Το υπουργείο οικονομικών της χώρας δεν έχει διευκρινίσει, ακόμη, πώς θα πρέπει να αποδεικνύεται η ηλεκτρονική πληρωμή και για τον λόγο αυτό, οι φοροτεχνικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να φυλάνε, προς το παρόν, όλες τις χάρτινες αποδείξεις των συναλλαγών αυτών.

Πρόκειται για μέτρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά στην Ιταλία και οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης, ότι «για όποιον θέλει να σέβεται τον νόμο, τελικά, είναι κυρίως θέμα συνήθειας και απαιτείται, όπως σε όλα, λίγος χρόνος για την σχετική προσαρμογή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των G7 για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.