ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Απαραίτητη η εφαρμογή του Euro 7 στα αυτοκίνητα για μείωση των ρύπων

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς το Euro7, δεν θα καταφέρουν να «πιάσουν» το όριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προτείνει η Κομισιόν.

Αν εγκριθούν και εφαρμοστούν τα πρότυπα του Euro7, η ρύπανση του διοξειδίου του αζώτου (NO2) από τις οδικές μεταφορές θα μειωθεί κατά περίπου 50% έως το 2035. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα έως και 24% χαμηλότερες συγκεντρώσεις του τοξικού NO2 στις μεγάλες πόλεις έως το 2035.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος (Transport & Environment) που πραγματοποιήθηκε από την Air Quality Consultants Ltd, ανατρέπει τα στοιχεία άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τους Eυρωπαίους κατασκευαστές και οι οποίοι αντιτίθενται στους αυστηρότερους κανόνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, διατυπώνοντας ότι το Euro7 δεν θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Η έρευνα της Transport & Environment (T&E) επισημαίνει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς το Euro7, δεν θα καταφέρουν να «πιάσουν» το όριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης NO2 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του αέρα το 2035, εκτός εάν εφαρμοστούν άλλα μέτρα όπως η ύπαρξη ζωνών μηδενικών εκπομπών.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα όρια ρύπανσης που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων θα μπορούσαν να μειώσουν γρήγορα τη ρύπανση από τα σωματίδια. Ένα οριζόμενο όριο μικροσωματιδίων περί των 3 mg/χλμ το 2025 αντί για τα 7 mg/χλμ το 2025 και 3 mg/χλμ το 2035, θα διπλασίαζε σχεδόν τη μείωση της ρύπανσης από σωματίδια από 19% σε 34% ήδη το 2030 και από 34% στο 55% το 2035. Η τεχνολογία μείωσης της ρύπανσης από τα φρένα των αυτοκινήτων για την επίτευξη αυτού του ορίου είναι ήδη διαθέσιμη και θα είναι μια επιπλέον επιβάρυνση περίπου 100 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι ισχυρισμοί ότι το Euro7 δεν θα μειώσει σημαντικά την τοξική ρύπανση είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας που σκορπίζει αβεβαιότητα και αμφιβολίες για τον αντίκτυπό της. Η τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 200 πρόωρους θανάτους κάθε μέρα στην Ευρώπη. Το Euro7 θα έσωζε χιλιάδες ζωές και θα βελτίωνε την ποιότητα του αέρα για δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες», αναφέρει μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του τομέα εκπομπών της T&E, Anna Krajinska.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις οδικές μεταφορές σκοτώνει πρόωρα 70.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο και προκαλεί πληθώρα ασθενειών, όπως καρκίνο, εγκεφαλικό και καρδιαγγειακά νοσήματα. Το Euro7 θα θέσει νομικά όρια για την πώληση σχεδόν 100 εκατομμυρίων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης που θα πωληθούν στην Ευρώπη μετά το 2025 και 3,1 εκατομμύρια μεγάλα φορτηγά ντίζελ μετά το 2027. Η T&E προειδοποιεί ότι η υγεία των πολιτών θα υποφέρει για δεκαετίες εάν η βιομηχανία δεν καταφέρει να εφαρμόσει τα νέα πρότυπα Euro7.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Cars, Autokinito, Aytokinitiko
ΔΙΕΘΝΗ

Στροφή στο ανακυκλωμένο πλαστικό για τη βιομηχανία αυτοκινήτου

Η επεξεργασία πλαστικών απορριμμάτων ανοίγει νέες ευκαιρίες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς ανακτούν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και επαναχρησιμοποιούνται σε μια σειρά από ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίζεται η μετοχή της Mercedes Benz από τον «εφιάλτη της Κίνας»

Ο γερμανικός κολοσσός έχει να αντιμετωπίσει το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον της Κίνας καθώς και την στροφή των καταναλωτών σε εγχώριες μάρκες αυτοκινήτων που διαθέτουν πιο προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα κινεζική εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάνει απόβαση στην Ευρώπη

Η Leapmotor που έρχεται με δυο μοντέλα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των καναλιών διανομής της Stellantis, ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία νέων ενεργειακών οχημάτων στην Κίνα σε πωλήσεις τον φετινό Ιούνιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Stellantis διακόπτει προσωρινά την παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η εισαγωγή πολλών φθηνών αυτοκινήτων από την Κίνα και η παγκόσμια επιβράδυνση που καταγράφουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, οδηγούν την αυτοκινητοβιομηχανία σε αναπροσαμοργή των πλάνων για την ηλεκτροκίνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η βιομηχανία αυτοκινήτων επενδύει στη βιωσιμότητα της παραγωγής

Η BMW αναπτύσσει τεχνολογία για να μετρά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, ενώ η Ford ερευνά την αξιοποίηση υλικών από ελαιόδεντρα για την κατασκευή πιο βιώσιμων ανταλλακτικών.