ΓΔ: 2222.04 0.09% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:01
NATO
Φωτό: Shutterstock

Αναζητούνται συμβιβασμοί στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας

Αναγκαίες οι εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο, ωστόσο οι ΗΠΑ αρνούνται προς το παρόν την προσφορά τέτοιων εγγυήσεων εκ μέρους του ΝΑΤΟ. «Αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας» ζήτησε ο Μακρόν.

Η ένταξη της Ουκρανίας, ο ορισμός διαδόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ και οι στρατιωτικές δαπάνες θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των χωρών του ΝΑΤΟ που θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τα τρία ακανθώδη αυτά θέματα. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας που θα συνοδεύσουν την Ουκρανία στην πορεία της προς την ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε νέα πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε να μην επαναληφθεί η ιστορία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της συνόδου του Οσλο, σημειώνοντας και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να θέσουμε τα πλαίσια για να προσφέρουμε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου». Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες «σαφείς και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».

Η θέση των ΗΠΑ θα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Ουάσινγκτον αρνείται προς το παρόν την προσφορά τέτοιων εγγυήσεων εκ μέρους το ΝΑΤΟ, εξήγησε στο AFP υπουργός Εξωτερικών που δεν κατονομάστηκε. Τέτοιου είδους εγγυήσεις, που συνίστανται στην επίσημη διακήρυξη παροχής υποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης, έχουν προσφερθεί πρόσφατα από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ στην Σουηδία, η ένταξη της οποίας στην Συμμαχία μπλοκάρεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική προεδρία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Αγκυρα για να προσπαθήσει να άρει τα τελευταία προσκόμματα για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας από την Τουρκία.

Όμως, η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, με την ένταξη της Ουκρανία διχάζει τους συμμάχους. Για την προστασία της Ουκρανίας ο Εμανουέλ Μακρόν επικαλέσθηκε το μοντέλο της δέσμευσης που έχει διατυπωθεί από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ. «Πρέπει να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν οι χώρες μας, όχι απαραιτήτως εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ», εξήγησε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά«Είναι σημαντικό η Ουκρανία να μπορεί να έχει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα, στην στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά επίσης στην οικονομική υποστήριξη. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις», δήλωσε η Καναδή ομόλογός της Μελανί Ζολί.

Τα ρίσκα είναι μεγάλα. «Το ΝΑΤΟ θα κλείσει τα 75 χρόνια του και ποτέ μία εμπόλεμη χώρα δεν έχει ενταχθεί στην Συμμαχία, διότι θα μπορούσε να επικαλεσθεί το άρθρο 5 την ημέρα της ένταξής της και, στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτό θα σήμαινε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Χωρίς συναίνεση, δεν θα υπάρξει απόφαση, υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, έναν μήνα πριν από την σύνοδο κορυφής, τα θέματα παραμένουν εκκρεμή. Η ηγεσία της Λιθουανίας, οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής του Βίλνιους, φοβάται αποτυχία.

Οι προσδοκίες του Κιέβου είναι τεράστιες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδιώκει «ένα σαφές μήνυμα που θα λέει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Συμμαχία μετά τον πόλεμο», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών. «Στο Βίλνιους, αναμφίβολα , δεν θα υπάρξει ούτε ημερομηνία ούτε χρονοδιάγραμμα για την ένταξη, διότι πολλά πράγματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για μία πορεία με στάδια και προόδους», δήλωσε η Κατρίν Κολονά.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αρνείται να κάνει προβλέψεις. «Κανείς δεν είναι σε θέση να πει ποια ακριβώς θα είναι η τελική απόφαση της συνόδου του Βίλνιους για το θέμα», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία πιέζει για συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας σε επίπεδο ηγετών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στη συμμαχία.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ προχωρά στη χρηματοδότηση βοήθειας προς Ουκρανία, λέει ο Ρούτε

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμμαχία θα χρηματοδοτήσει την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία μέσω του PURL έως το τέλος του έτους, ενώ αναγνώρισε άνιση κατανομή βαρών αλλά σημείωσε θετικές εξελίξεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επαφές Ζελένσκι-Ρούτε με Αμερικανούς διαπραγματευτές

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς διαπραγματευτές, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, του Στηβ Γουίτκοφ, του Τζάρεντ Κούσνερ και του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Δεν θα παραχωρήσουμε κανένα έδαφος για να υπάρξει ειρήνη

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών εν μέσω πολέμου, δήλωσε ότι μπορούν να διεξαχθούν μόνο εφόσον διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια της χώρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις: Κοινό σχέδιο για αυτόνομα στρατιωτικά drones

Οι κύριες ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις σχεδιάζουν κοινή επένδυση σε στρατιωτικά drones, επιδιώκοντας ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας λόγω της ρωσικής απειλής και αβεβαιότητας για τη στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Μαρκ Ρούτε συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Καμία απειλή επί του παρόντος για χώρα του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ρωσία έχει υποστεί περίπου 65.000 απώλειες τους τελευταίους δύο μήνες στην Ουκρανία και τόνισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρό ώστε να αποτρέψει κάθε ρωσική επίθεση σε