ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο

Έκκληση Μακρόν για ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής και ζήτησης πλαστικών

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως αν δεν παρθούν αποφάσεις η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τριπλασιαστεί περαιτέρω μέχρι το 2060, προειδοποιώντας ότι η μόλυνση από πλαστικά είναι άρα μια βραδυφλεγής βόμβα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε έκκληση να «τεθεί τέλος σε ένα παγκόσμιο και μη βιώσιμο μοντέλο» παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών, με την ευκαιρία της επανάληψης σήμερα στο Παρίσι των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια μελλοντική συνθήκη εναντίον της ευρείας παραγωγής πλαστικών.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τριπλασιαστεί περαιτέρω μέχρι το 2060. Η μόλυνση από πλαστικά είναι άρα μια βραδυφλεγής βόμβα και ταυτόχρονα μια μάστιγα ήδη παρούσα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμα μέσω βίντεο προς τους εκπροσώπους 175 κρατών που έχουν συγκεντρωθεί στην έδρα της Unesco μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε τέλος σε ένα παγκόσμιο και μη βιώσιμο μοντέλο που συνίσταται στην παραγωγή πλαστικού στην Κίνα ή στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ώστε στη συνέχεια να εξαχθεί υπό μορφή απορριμμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι ωστόσο λιγότερο καλά εξοπλισμένες σε συστήματα επεξεργασίας απορριμμάτων».

«Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι να μειώσουμε την παραγωγή νέων πλαστικών και να απαγορεύσουμε το ταχύτερο τα πιο ρυπογόνα --όπως τα πλαστικά μίας χρήσης-- και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Καθώς «μόνο το 15% του πλαστικού ανακυκλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα», το 100% των πλαστικών που διατίθενται στην αγορά πρέπει αύριο να είναι εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμα, συνέχισε, συνηγορώντας όπως και περίπου πενήντα άλλες χώρες για ένα τέλος στη ρύπανση από πλαστικά μέχρι το 2040.

«Πρέπει επίσης να δώσουμε τα μέσα για πιο ισχυρή καινοτομία, και πιο γρήγορη, ώστε να αντικαταστήσουμε το πλαστικό με εναλλακτικά πραγματικά οικολογικά προϊόντα», δήλωσε ο Μακρόν. Ο ίδιος προσθέτει πως «είναι καλύτερα να μοιραστούμε τις λύσεις, τις τεχνολογίες, και να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη απέναντι στις πιο φτωχές χώρες».

Οι διαπραγματεύσεις είναι ευαίσθητες ανάμεσα σε χώρες με αποκλίνουσες φιλοδοξίες που προσπαθούν να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο του κύκλου ζωής του πλαστικού.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπενθυμίζει «τον στόχο να καταλήξουμε σε ένα συμφωνημένο κείμενο μέχρι τα τέλη του 2024, έναν χρόνο πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό στη Νίκαια».

Η ετήσια παραγωγή πλαστικών έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια για να φθάσει τα 460 εκατομμύρια τόνους (Mt). Όμως τα δύο τρίτα αυτής της παγκόσμιας παραγωγής έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και γίνονται απορρίμματα που χρειάζονται διαχείριση έπειτα από μία ή μερικές χρήσεις. Το 22% εγκαταλείπονται (σε χωματερές, υπαίθριους χώρους αποτέφρωσης ή απορρίπτονται στη φύση) και λιγότερο από το 10% ανακυκλώνονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

όχημα αστυνομίας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πέντε νεκρά νεογνά εντοπίστηκαν σε σπίτι οικογένειας

Στη νοτιοανατολική Γαλλία, οστά πέντε βρεφών βρέθηκαν στο σπίτι ζευγαριού που μόλις απέκτησε υγιές μωρό. Την ανακάλυψη έκανε ο σύντροφος της μητέρας, με τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για δολοφονία ανηλίκων.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νέες εκκενώσεις λόγω πυρκαγιών, ανησυχία για υψηλές θερμοκρασίες

Απομακρύνονται άλλοι 4.000 κάτοικοι από Λακανό κοντά στο Μπορντό λόγω φόβου για αναζωπύρωση πυρκαγιάς, παρότι το μέτωπο παραμένει σταθεροποιημένο. Συνολικά, 22.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή από τις 22 Ιουλίου.
Χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Stago ενισχύει Έρευνα & Ανάπτυξη στην Κίνα για ιατρικό εξοπλισμό

Στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου Τιαντζίν, η γαλλική Stago συναρμολογεί αυτοματοποιημένους αναλυτές πήξης αίματος για διανομή στην Κίνα, ενώ έχει πλέον ξεπεράσει το στάδιο απλής παραγωγής και εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Χρειαζόμαστε νέα δάση ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως πρέπει να φυτευτεί και να ανασυσταθεί ένα νέο, διαφορετικό δάσος που να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή, μετά τις πυρκαγιές που έχουν κάψει 1.160.000 στρέμματα στη Γαλλία φέτος.