ΓΔ: 1396.41 -0.09% Τζίρος: 15.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:28:30 DATA
united, nations, OHE
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποίηση από ΟΗΕ για αύξηση του κινδύνου διατροφικής ανασφάλειας

Έκθεση καταγράφει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στο Σουδάν καθώς και στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην κυκλοφορία αγαθών.

H Aϊτή, το Σαχέλ και το Σουδάν ανήκουν πλέον στις ζώνες όπου ο κίνδυνος της διατροφικής ανασφάλειας για τους πληθυσμούς τους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, όπως ανέφεραν σε κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Αυτό οφείλεται στους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στην Αϊτή, καθώς και στη Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, αλλά και στην πρόσφατη έκρηξη συγκρούσεων στο Σουδάν», εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, που ξέσπασε τον Απρίλιο μεταξύ του αρχηγού του στρατού και του αντιπάλου του, είναι πιθανό «να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις γειτονικές του χώρες», προειδοποιεί η έκθεση. Αυτές οι τέσσερις χώρες εντάσσονται στον κατάλογο εκείνων (Αφγανιστάν, Νιγηρία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Υεμένη) που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και απαιτούν «την πιο επείγουσα προσοχή».

Μέρος του πληθυσμού τους εκτίθεται σε λιμό ή κινδυνεύει να υποφέρει από αυτόν, κάτι που αντιστοιχεί στη φάση της «καταστροφής» (φάση 5), την υψηλότερη της ταξινόμησης επισιτιστικής ασφάλειας (CIP), όπου οι κάτοικοι αυτών των χωρών διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους προς καταστροφικές συνθήκες γιατί βρίσκονται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (φάση 4).

Η έκθεση εξετάζει συνολικά 18 «καυτές εστίες» πείνας σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν 22 χώρες και επιχειρεί να δώσει μια προοπτική έξι μηνών.

Εκφράζει ακόμη ανησυχία για αυτές τις ήδη εύθραυστες περιοχές σχετικά με μια δυνητική επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο θα είχε 82% πιθανότητα να επιστρέψει κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, σύμφωνα με μελέτη την οποία επικαλείται η έκθεση.

Το Ελ Νίνιο συνήθως συνδέεται με άνοδο της θερμοκρασίας, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και έντονες βροχοπτώσεις σε άλλα. «Αυτή η αλλαγή στα κλιματικά πρότυπα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για διαφορετικές περιοχές του κόσμου» και ειδικότερα για «πολλές καυτές εστίες πείνας», εκτιμά ο FAO και το WFP.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Η έλλειψη πόρων οδηγεί τον ΟΗΕ σε μείωση αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 125 εκατ. δολαρίων, προειδοποιώντας για «τεράστιες και μακροπρόθεσμες» επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή στους καταυλισμούς.