ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Κρίσιμες για τον Σάντσεθ δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία

Από τις 12 περιφέρειες (από τις 17 συνολικά) της χώρας που θα εκλέξουν την Κυριακή το τοπικό τους κοινοβούλιο και την κυβέρνησή τους, 10 κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), είτε απευθείας είτε ως μέλος συνασπισμού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντιμετωπίζει την Κυριακή διπλές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θα δώσουν μία ιδέα για την ικανότητά του να παραμείνει στην εξουσία.

Το παιγνίδι είναι μεγάλο για τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ που κυβερνά από το 2018 επικεφαλής συνασπισμού με το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς. Από τις 12 περιφέρειες (από τις 17 συνολικά) της χώρας που θα εκλέξουν την Κυριακή το τοπικό τους κοινοβούλιο και την κυβέρνησή τους, 10 κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), είτε απευθείας είτε ως μέλος συνασπισμού.

Καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις διαθέτουν τεράστιες εξουσίες, κυρίως στους τομείς της Υγείας και την Εκπαίδευσης, οι περιφέρειες που κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έγιναν πολύτιμοι σύμμαχοι του Πέδρο Σάντσεθ τα τελευταία χρόνια, κυρίως κατά την διάρκεια της κρίσης της Covid-19.

Όμως, οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δείξουν «μία στροφή προς τα δεξιά», το μέγεθος της οποίας μπορεί να αποτελέσει πρόκριμμα για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, εκτιμά ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης. Η ακριβής ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, που πρέπει να διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους, δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες σε εθνικό επίπεδο, το Λαϊκό Κόμμα (PP), η μεγαλύτερη παράταξη της ισπανικής δεξιάς, έχει μετατρέψει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής σε δημοψήφισμα κατά του Πέδρο Σάντσεθ.

«Απομένουν πέντε μέρες μέχρι τις εκλογές», είπε χθες ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, «και μόνο ψηφίζοντας PP μπορούμε να αρχίσουμε να γυρίζουμε την σελίδα του "σαντσισμού"».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκκένωση κοινότητας στην Βαλένθια εξαιτίας πυρκαγιάς

Οι αρχές στη Βαλένθια διέταξαν εκκένωση της Γκάτοβα λόγω δασικής πυρκαγιάς από κεραυνό. Εκατοντάδες κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να φύγουν άμεσα, καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια, σύμφωνα με την RTVE.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θάνατοι σε Γερμανία και Ισπανία λόγω καύσωνα και κλιματικής κρίσης

Στη Γερμανία, περίπου 14.000 άτομα πέθαναν από τη ζέστη από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2018. Στην Ισπανία, σχεδόν 4.500 θάνατοι αποδίδονται στα πρόσφατα κύματα καύσωνα.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκδηλώθηκε νέα φωτιά δυτικά της Μαδρίτης

Νέα φωτιά ξέσπασε δυτικά της Μαδρίτης, με εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Οι αρχές συνέστησαν σε 3.500 κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και προχώρησαν σε εκκενώσεις περιμετρικά της πόλης.
Κατεστραμμένο κτήριο Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σεισμοί στη Γρανάδα με τρεις τραυματίες και ζημιές σε κτίρια

Περιορίστηκε η πρόσβαση τουριστών στην Αλάμπρα μετά από τρεις σεισμούς στην Γρανάδα που προκάλεσαν ζημιές και μικρούς τραυματισμούς, οδηγώντας σε κλείσιμο μουσείων και εγκαταστάσεων. Οι σεισμοί ήταν άνω των τεσσάρων Ρίχτερ.
Πλημμυρισμένο κατάστημα Βαλένθια
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πλημμύρες με δύο νεκρούς και δύο τραυματισμένα μωρά

Δύο γυναίκες, 60 και 80 ετών, έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρα και κατολίσθηση στη βορειοδυτική Ισπανία, ενώ δύο μωρά τραυματίστηκαν ελαφρά στο χωριό Μανθανέδο ντε Βαλντούεθα, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.
Κατεστραμμένο κτήριο Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Γρανάδα: Ζημιές σε κτίρια, χωρίς τραυματίες

Σεισμός 5 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Γρανάδα Ισπανίας προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια, χωρίς τραυματισμούς. Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έγιναν διασώσεις από πληγέντα κτίρια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.