ΓΔ: 2273.06 0.62% Τζίρος: 68.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:42
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ο Σαρκοζί καταδικάσθηκε από Εφετείο σε 3 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, την 1η Μαρτίου 2021, σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της γαλλικής δεξιάς, ο οποίος άκουσε την απόφαση καθισμένος στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με σφιγμένο στόμα.

Η συνήγορός του δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως ο πρώην πρόεδρος θα προσφύγει σε τρίτο βαθμό. «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αθώος των κατηγοριών που του αποδίδονται», δήλωσε η δικηγόρος Ζακλίν Λαφόν. «Θα πάμε μέχρι το τέλος της δικαστικής οδού, είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απίθανη» απόφαση.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να κάνει δήλωση.

Ο 68χρονος Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ο πρώην μέντοράς του, ο Ζακ Σιράκ, είχε καταδικαστεί το 2011 σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, 67 ετών, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, 76 ετών, κρίθηκαν επίσης ένοχοι ότι συνήψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς» το 2014 με τον Νικολά Σαρκοζί και καταδικάσθηκαν στην ίδια ποινή.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά του δικαιώματα για τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για αιρετό αξίωμα. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθούν ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή σε βάρος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται όλες τις κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρώην ένοικος του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων (2007-2012) αμφισβήτησε «όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται» στη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό αυτές τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας στην κατάθεσή του ότι «ουδέποτε διέφθειρε οποιονδήποτε».

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό το φθινόπωρο σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του το 2012, ενώ απειλείται και με μια τρίτη δίκη: η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την Πέμπτη την παραπομπή του σχετικά με υποψίες για λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη νοτιοδυτική Γαλλία για την εποχή

Θερμοκρασίες ρεκόρ για Φεβρουάριο σημειώθηκαν στη νοτιοδυτική Γαλλία, με 28,3°C στην Ορτέζ κοντά στα Πυρηναία και έως 27°C στη Μπιαρίτζ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα συνηθισμένα επίπεδα της εποχής.
Χιονοστιβάδα σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Άνω Σαβοΐα: Δύο γυναίκες νεκρές από χιονοστιβάδα στη Γαλλία

Δύο γυναίκες που αγνοούνταν μετά από σκι στη Λα Σαπέλ ντ’Αμποντάνς βρέθηκαν νεκρές κάτω από το χιόνι, ανεβάζοντας στους 30 τους θανάτους από χιονοστιβάδες φέτος στην Άνω Σαβοΐα. Ο εντοπισμός τους έγινε με τη βοήθεια ελικοπτέρου.
Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση διευθύντριας του Μουσείου του Λούβρου στη Γαλλία

Η διευθύντρια του Λούβρου Λοράνς ντε Καρ παραιτήθηκε τέσσερις μήνες μετά τη «διάρρηξη του αιώνα». Ο πρόεδρος Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση, κάνοντας λόγο για ανάγκη ηρεμίας και ανανέωσης στο μουσείο.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν ισχύει ο ρωσικός ισχυρισμός για ουκρανικά πυρηνικά όπλα

Η Βρετανία διαψεύδει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η ίδια και η Γαλλία βοηθούν την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως πρόκειται για προσπάθεια του Πούτιν να αποπροσανατολίσει από τις πράξεις του στην Ουκρανία.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία δηλώνουν οι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Τραμπ

Η G7, με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ενιαία στήριξη στην Ουκρανία και τη δημιουργία ειρηνευτικής διαδικασίας, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ευρώπης και άλλων, με αφορμή την επέτειο 4 ετών από τη ρωσική εισβολή.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο χαρακτηρίζει παράλογο τον ρωσικό ισχυρισμό για πυρηνικά

Η Ουκρανία απέρριψε ως «παράλογο» τον ρωσικό ισχυρισμό ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια Βρετανίας και Γαλλίας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ρωσικές «βόμβες παραπληροφόρησης».