Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «είναι το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης για μια ευημερούσα, υπεύθυνη και ανθεκτική οικονομία», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Beyond Growth», στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα η ίδια σημείωσε ότι πρόκειται επίσης για πρόγραμμα με στόχο τον συστηματικό εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. «Μακροπρόθεσμα, μόνο μια βιώσιμη οικονομία μπορεί να είναι μια ισχυρή οικονομία. Μόνο μια βιώσιμη οικονομία έχει τους πόρους για να επενδύσει σε ένα πιο υγιές και δίκαιο αύριο», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης αναφέρθηκε εκ νέου στον «ενεργειακό εκβιασμό» του Κρεμλίνου.
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά και μας ταρακούνησε βαθιά. Αλλά όχι μόνο εγγυηθήκαμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και προστατεύσαμε ευάλωτα νοικοκυριά και εταιρείες με τη συνεισφορά αλληλεγγύης από μεγάλους παρόχους ενέργειας, αλλά επιταχύναμε επίσης μαζικά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Τέλος υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία, σήμερα παράγουμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο παρά από το αέριο. Ενώ οι εκπομπές CO2 παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 1%, εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέραμε να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 2,5% - παρά τον πόλεμο».
Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην επισιτιστική κρίση σημειώνοντας πως «ξεκίνησε από τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η Ρωσία αυτή η οποία βομβάρδισε τις αποθήκες με τα σιτηρά στην Ουκρανία, και μπλόκαρε τον διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα ο οποίος είναι η βασική δίοδος για εξαγωγές των σιτηρών». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η Ουκρανία ήταν από τους βασικούς προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο και αυτή η κρίση ξεκίνησε από τον πόλεμο της Ρωσίας, ενώ μίλησε και για τις Λωρίδες Αλληλεγγύης.
Ο στόχος, όπως επισήμανε η κ. φον ντερ Λάιεν, είναι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ασήμαντο, διότι χρειάζεται μεγάλη ικανότητα μεταφοράς έτσι ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι τα σιτηρά που τυπικά πήγαιναν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τώρα παίρνουν άλλες διόδους» εξήγησε.
«Τώρα δημιουργούμε μία πλατφόρμα στην οποία υπάρχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής φυσικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη, η Ουκρανία και άλλοι παίκτες για να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει μία απρόσκοπτη διαδικασία για τα αγροτικά προϊόντα, από την Ουκρανία στην ΕΕ, αλλά και για όσα περνούν από την ΕΕ με κατεύθυνση άλλους προορισμούς στον κόσμο» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.