Νέα δέσμη κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο από τη μία πλευράς να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τη μεταφορά (ενίοτε παράνομη) ρωσικού πετρελαίου μέσω ευρωπαϊκών λιμανιών και από την άλλη να «τιμωρήσει» εταιρείες χωρών που συνεχίζουν να έχουν εμπορικές και όχι μόνο σχέσεις με τη Μόσχα.
Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν αύριο στις Βρυξέλλες αλλά δεν αναμένεται κάποια απόφαση τουλάχιστον άμεσα, με δεδομένο ότι για να τεθούν σε ισχύ οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ΕΕ -μεταξύ άλλων - στοχεύει να απαγορευτεί η πρόσβαση στα λιμάνια της για τα πλοία που επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο.
Το μέτρο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ που είδε το Bloomberg. Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο έχουν καταστεί κομβικής σημασίας για τη διακίνηση του πετρελαίου της Μόσχας στην αγορά μετά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θαλάσσιο ρωσικό αργό στις αρχές Δεκεμβρίου. Κομβικά σημεία της μετακίνησης ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο ήταν η Θέουτα, ένας ισπανικός θύλακας στη βόρεια Αφρική και στα ανοικτά των ελληνικών ακτών κοντά στην Καλαμάτα.
Στο στόχαστρο η Κίνα
Ένας ακόμη στόχος είναι κινεζικές εταιρείες οι οποίες όπως όλα υποδεικνύουν παρακάμπτουν τις κυρώσεις και συνεχίζουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Ρωσία. Η πρόταση επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της καταστρατήγησης των υφιστάμενων εμπορικών περιορισμών μέσω τρίτων χωρών, όπως σημειώνει το Reuters, αφού η ΕΕ εντόπισε την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και χώρες της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου ως πιθανούς ενόχους.
Επτά εταιρείες στην Κίνα θα υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, δήλωσαν διπλωμάτες που γνωρίζουν την πρόταση, σε μια πρώτη φορά που το μπλοκ τιμωρεί την Κίνα λόγω των κατηγοριών για τον ρόλο του Πεκίνου στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χθες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Ζενμπίν δήλωσε ότι η Κίνα καλεί την ΕΕ να μην ακολουθήσει τον «λάθος δρόμο» και ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. «Η Κίνα αντιτίθεται σε ενέργειες που χρησιμοποιούν τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας ως πρόσχημα για την επιβολή παράνομων κυρώσεων ή μακράς δικαιοδοσίας κατά της Κίνας», σημείωσε.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι οι 3HC Semiconductors και King-Pai Technology με έδρα την ηπειρωτική Κίνα, καθώς και οι Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry και Alpha Trading Investments στο Χονγκ Κονγκ.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση εστάλη στα κράτη μέλη και αποσκοπεί στο κλείσιμο των κενών στους εμπορικούς περιορισμούς της Ρωσίας, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
Σε αυτό που θα είναι το 11ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το μπλοκ θα εισάγει έναν νέο μηχανισμό για την περικοπή των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες που θεωρούνται ότι εμπλέκονται στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ορισμένοι ειδικοί εκτίμησαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών μελών θα μπορούσαν να είναι μακρές και δύσκολες, καθώς η πρόταση κινδυνεύει να διαταράξει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς.