ΓΔ: 2216.52 -1.76% Τζίρος: 275.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εκρήξεις στη Γάζα
Φώτο: Shutterstock

Δώδεκα νεκροί από αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δώδεκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων «παιδιών», και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, αλλά και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως διεξήγαγε στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον τριών διοικητών των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του τον θάνατο τριών στελεχών των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς. Τους κατονόμασε ως Τζιχάντ Γάναμ, γραμματέα του στρατιωτικού συμβουλίου των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς· Χαλίλ αλ Μπαχτάνι, μέλος του ίδιου συμβουλίου· και Τάρεκ Εζεντίν, έναν από τους «επικεφαλής της στρατιωτικής δράσης» του κινήματος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που συντόνιζε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δώδεκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων «παιδιών», και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του υπό αυστηρό αποκλεισμό παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θύλακα, τον οποίο κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν στις ζώνες που επλήγησαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τις 05:30 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

«Θρηνούμε τους ηγέτες και τις συζύγους τους και κάποια από τα παιδιά τους που σκοτώθηκαν» σε αυτό το «άνανδρο σιωνιστικό έγκλημα», ανέφερε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «το αίμα των μαρτύρων θα αυξήσει [την] αποφασιστικότητα» του κινήματος.

Το Ισραήλ «περιγέλασε όλες τις πρωτοβουλίες των μεσολαβητών, η αντίσταση θα εκδικηθεί τους ηγέτες» που σκοτώθηκαν τη νύχτα, πρόσθεσε.

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το πτώμα άνδρα του Τζιχάντ Γάναμ στο νεκροτομείο νοσοκομείου στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στην πόλη της Γάζας, δημοσιογράφος του ίδιου πρακτορείου είδε μέρος πολυκατοικίας στις φλόγες έπειτα από τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα και ασθενοφόρα να διακομίζουν θύματα σε νοσοκομεία.

«Μεταβιβάσεις όπλων»

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που άρχισαν λίγο μετά τις 02:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη περί τις 03:50, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Καταγράφτηκαν προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συναφθείσας με αιγυπτιακή μεσολάβηση, μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ εξαιτίας του θανάτου σε ισραηλινή φυλακή μορφής του κινήματος, σε απεργία πείνας επί τρεις μήνες.

Σε χωριστές ανακοινώσεις του για κάθε στέλεχός του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που έγινε στόχος τη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως θα «συνεχίσει να δρα για [να προασπίσει] την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ».

Παρουσίασε τον Τζιχάντ Γάναμ ως «έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες» του κινήματος, αρμόδιου «για να συντονίζει τις μεταβιβάσεις όπλων και χρημάτων ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» και τη δική του.

Για τον Χαλίλ Μπαχτάνι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήταν «υπεύθυνος για εκτοξεύσεις ρουκετών [από τη Λωρίδα της Γάζας] εναντίον του Ισραήλ» τις τελευταίες τριάντα ημέρες.

Για τον Τάρεκ Εζεντίν, ανέφερε πως «πρόσφατα σχεδίασε» και κατηύθυνε «επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων» στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, και πως είχε καταδικαστεί να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη στο Ισραήλ για την «εμπλοκή» του ιδίως σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι τα χρόνια του 2000.

Ο Τάρεκ Εζεντίν, με καταγωγή από την Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων το 2011 και απελάθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα που ελέγχει η Χαμάς από το 2007.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται καθαρά σε φάση αναζωπύρωσης της βίας από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, αφού ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών και στις δυο πλευρές.

Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν, στην παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους και, στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εντολή μαζικής εκκένωσης οικογενειών στη Γάζα μετά την εκεχειρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες στη νότια Γάζα να φύγουν από τα σπίτια τους, πραγματοποιώντας την πρώτη αναγκαστική εκκένωση μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, διευρύνοντας τον έλεγχό τους στην περιοχή.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Το Συμβούλιο Ειρήνης εξυπηρετεί το Ισραήλ, λέει ο Ισλαμικός Τζιχάντ

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ αντέδρασε αρνητικά στη σύσταση του Συμβουλίου Ειρήνης για τη Γάζα από τον Τραμπ, θεωρώντας πως τα μέλη του επιλέχθηκαν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ και υπονομεύουν την εκεχειρία.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστούγεννα υπό πολιορκία: Η ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη συνεχίζεται

Συνεχίζεται η επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, με την εορταστική περίοδο να επισκιάζεται από τις συγκρούσεις και τις εντάσεις στην περιοχή.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.