ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου

Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι την Χερσώνα μετά τα ρωσικά χτυπήματα

Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει τη Χερσώνα από την αντίθετη πλευρά του ποταμού Δνείπερου, αλλά η ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας για 58 ώρες στην πόλη από την Παρασκευή το βράδυ ενέτεινε τις εικασίες ότι επίκειται ουκρανική αντεπίθεση.

Οι κάτοικοι της Χερσώνας ζουν σχεδόν διαρκώς με τον φόβο των πυρών που εξαπολύουν οι Ρώσοι από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις ανάγκασαν τα στρατεύματα της Μόσχας να υπαναχωρήσουν από την πόλη τον Νοέμβριο ύστερα από σχεδόν οκτώ μήνες κατοχής.

Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει τώρα τη Χερσώνα από την αντίθετη πλευρά του ποταμού Δνείπερου, αλλά η ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας για 58 ώρες στην πόλη από την Παρασκευή το βράδυ ενέτεινε τις εικασίες ότι επίκειται ουκρανική αντεπίθεση. Πολλοί από αυτούς που στέκονταν σήμερα στην ουρά περιμένοντας να δείξουν τα διαβατήριά τους και να λάβουν τις άδειες για να επιβιβαστούν σε μικρά λεωφορεία με προορισμό πόλεις όπως το Μικολάιφ και η Οδησσός, δήλωσαν ότι δεν θέλουν να φύγουν.

Αφού έφυγε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, η Φιλ επέστρεψε στη Χερσώνα στις αρχές Απριλίου από την Οδησσό, όπου επρόκειτο να μεταβεί σήμερα. «Και τώρα φεύγω και πάλι», δήλωσε, αν και ο σύζυγός της θα μείνει. «Υπήρχαν απλά τόσες πολλές εκρήξεις χθες βράδυ, υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι επίκειται».

Η Ναταλία Μπόικο, 67 ετών, είχε μόλις επιστρέψει στη Χερσώνα για να ελέγξει το διαμέρισμά της και να ποτίσει τα φυτά της. Σήμερα θα πήγαινε στο κοντινό Μικολάιφ, όπου το διαμέρισμα που διαμένει έχει λίγα έπιπλα, όπως εξηγεί, αλλά είναι «ασφαλέστερα εκεί». Αυτοί που φεύγουν σχεδιάζουν να επιστρέψουν όποτε τους δοθεί η ευκαιρία. «Όταν χτύπησαν χθες τον σιδηροδρομικό σταθμό, τα παράθυρά μου τραντάχτηκαν τόσο πολύ και μετά κατά τη διάρκεια της νύχτας έμοιαζε να μην έχει τελειωμό. Μετά βίας κοιμήθηκα», δήλωσε η 61χρονη Ταμάρα Κοστίκοβα. «Όταν θα ηρεμήσουν τα πράγματα, θα γυρίσω πίσω».

Η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία εντατικών πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων με UAVs από τον Οκτώβριο του 2022, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όσο και πολιτικές υποδομές. Την Τετάρτη οι ρωσικές επιθέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 48 άτομα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Προκούντιν«η Χερσώνα εξακολουθεί να δέχεται βολές από το ρωσικό πυροβολικό». Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Χερσώνα τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από οκτώ μήνες κατοχής της από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η στρατιωτική διοίκηση στη Χερσώνα ανακοίνωσε πως από το βράδυ της Παρασκευής θα επιβληθεί 58ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού. «Από τις 8 το βράδυ της 5ης Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χερσώνα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της 8ης Μαΐου», ανακοίνωσε ο Προκούντιν, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χερσώνα ανακοινώθηκε καθώς το Κίεβο γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού με στόχο την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πρωτοβουλία του πολέμου στην Ουκρανία δεν ανήκει πια στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Fox News ότι πλέον η πρωτοβουλία δεν είναι στα χέρια του Πούτιν στον πόλεμο, αναφέροντας πως η Ρωσία χάνει 30.000 στρατιώτες το μήνα και συνεχίζει, παρά τις απώλειες, να αρνείται τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρή γυναίκα σε ουκρανική επίθεση σε λιμάνι της νοτιοδυτικής Ρωσίας

Αεροπορική επιδρομή των ουκρανικών δυνάμεων στην Ταγκανρόγκ είχε θύματα: μια γυναίκα σκοτώθηκε και ένας άνδρας τραυματίστηκε από συντρίμμια πυραύλων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ραστόφ. Συνεχίζεται η απειλή από drones στην περιοχή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πλήγματα σε δύο ουκρανικά πλοία και το λιμάνι Μικολάεφ

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έπληξαν δύο ουκρανικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός φορτηγού με στρατιωτικό υλικό, καθώς και υποδομές και δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι του Μικολάεφ, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Στρατιωτικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

390 ουκρανικά drones χτύπησαν τα περίχωρα της Μόσχας, λέει ο Σαμπιάνιν

Περισσότερα από 390 ουκρανικά drones κατευθύνθηκαν προς την περιφέρεια της Μόσχας τη νύχτα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ο Ζελένσκι αναμένεται στον Λευκό Οίκο για αμερικανική υποστήριξη.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία

Επτά νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες σε κοινότητες κοντά στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας από ρωσικά πλήγματα. Ειδικά στην περιφέρεια Ντονέτσκ, τρεις σκοτώθηκαν σε περιοχές κοντά στην Κοσταντίνιφκα.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη Ντνιπροπετρόφσκ, Ουκρανία

Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, με πυροβολικό και drones να πλήττουν Νικόπολη, Σινελνίκοβε και Πάβλοχραντ. Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται καθημερινά.