Τα λιμάνια στον ποταμό Δούναβη είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων καθώς μια συμφωνία για την εξασφάλιση ασφαλών μεταφορών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε περίοδο πολέμου κρέμεται από μια κλωστή, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.
Τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που αποκλείστηκαν αρχικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι άρχισαν και πάλι να εξάγουν σιτηρά από τον περασμένο Ιούλιο με βάση την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ρωσία λέει πως η συμφωνία αναμένεται να λήξει στις 18 Μαΐου και δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να την παρατείνει. Θέλει οι δυτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν να άρουν τους περιορισμούς στις πληρωμές, στην επιμελητεία και την ασφάλεια οι οποίοι όπως λέει εμποδίζουν τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Καθώς οι ανησυχίες της Ουκρανίας για το μέλλον της συμφωνίας αυξάνονται, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε πως το Danube Cluster, όπως είναι γνωστό, προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική διαδρομή για τις εξαγωγές. «Αναμφισβήτητα, το Danube Cluster έχει γίνει κρίσιμης σημασίας στοιχείο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας καθώς αντιμετωπίζουμε περιορισμένη λειτουργία των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Κουρμπάκοφ στο Facebook.
Η Ουκρανία έχει αυξήσει τις εξαγωγές μέσω των τριών λιμανιών της στον Δούναβη στο 1,5 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Διεξάγει επίσης εργασίες εμβάθυνσης του καναλιού Μπίστρε στον Δούναβη με σκοπό να αυξηθούν οι εξαγωγές τροφίμων από τα ποτάμια λιμάνια της και με την ελπίδα ότι ένα πιο βαθύ κανάλι θα επιτρέψει επιπλέον 500.000 τόνοι να εξάγονται κάθε μήνα.
Ο Κουμπράκοφ είπε πως οι σκαπτικές εργασίες στο κανάλι είναι «λειτουργικές» και πως η Ουκρανία «αναβιώνει το κανάλι Μπίστρε ως εναλλακτική διαδρομή για τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές».
Η Ουκρανία ανησυχεί επίσης για τις απαγορεύσεις εισαγωγών που επιβλήθηκαν στη διαμετοκόμιση διατροφικών προϊόντων της μέσω χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που φοβούνται πως οι ουκρανικές προμήθειες τροφίμων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους ντόπιους αγρότες.