ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
opla-weapon
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Ελαφριά μείωση σε ετήσια βάση της αξίας των εξαγωγών όπλων

Το Βερολίνο ενέκρινε εξαγωγές στρατιωτικού υλικού αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Το μισό από αυτό το ποσό αφορούσε όπλα.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το πρώτο τρίμηνο του 2023 εξαγωγές όπλων λίγο μικρότερης αξίας από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Το Βερολίνο ενέκρινε εξαγωγές στρατιωτικού υλικού αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Το μισό από αυτό το ποσό αφορούσε όπλα, το άλλο μισό άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η αξία του στρατιωτικού υλικού η εξαγωγή του οποίου εγκρίθηκε το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς ήταν 2,88 δισ. ευρώ.

Κατά τους αριθμούς του υπουργείου, δόθηκαν άδειες για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού αξίας 497 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον στην Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ποσό των εγκεκριμένων εξαγωγών στην Ουγγαρία ήταν ωστόσο ακόμη υψηλότερο, έφθασε τα 765 εκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο κυρίως για αγορές πυρομαχικών, πάντα κατά το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το 90% των εξαγωγών αφορούσε στενούς συμμάχους, όρος που πέρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και του NATO συμπεριλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Ουκρανία και η Νότια Κορέα.

Η αξία των εξαγωγών προς άλλες, «τρίτες» χώρες έφθασε τα 262 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, εξήχθη εξοπλισμός αξίας 46,8 εκατ. ευρώ στον Νίγηρα (αεροσκάφη επιτήρησης των συνόρων) και εξοπλισμός αξίας 45,9 εκατ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (κυρίως εξοπλισμός προστασίας από ραδιολογικά, βιολογικά και χημικά όπλα).

Συνολικά, το Βερολίνο διένειμε πέρυσι άδειες για την εξαγωγή όπλων αξίας 8,46 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το υψηλότερο καταγράφτηκε το 2021: ανήλθε σε 9,35 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να επανέλθει στη Γερμανία η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θέλει το CDU

Στο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, οι σύνεδροι ψήφισαν σήμερα υπέρ της κατάργησης της αναστολής της υποχρέωσης στράτευσης, η οποία είχε αποφασιστεί το 2011.